Belediye aşırı eleman alırsa, zararı Belediye Başkanı ödeyecek

Haber Giriş : 02 Ocak 2005 14:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Personel giderleri gelirlerinin yüzde 30`unu aşan belediyeler, yeni personel alımına gidemeyecek. Yeni personel alımı durumunda oluşacak kamu zararı, doğrudan belediye başkanından tahsil edilecek.

İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, aralık ayında yürürlüğe giren Belediye Kanunu`nun uygulamasıyla ilgili olarak valilere bir genelge gönderdi.
Belediye meclislerinin bundan sonra olağanüstü toplantı yapmayacağını bildiren Aksu, belediye bütçesi dahil belediye meclis kararlarının mülki idare amirinin onayına gönderilmeyeceğine dikkat çekti.

Aksu, ``Mülki idare amirleri, hukuka aykırı gördükleri belediye meclisi kararlarının iptali için, idari yargıya müracaat edeceklerdir`` dedi.

CADDE VE SOKAK ADLARI
Aksu, ilgili yasa uyarınca cadde, sokak, park ve tesislere ad verilmesiyle belediye ablemlerine ilişkin meclis kararlarının ise mülki idare amirinin onayıyla yürürlüğe gireceğini vurguladı.

Belediyelerin ilgili yasa doğrultusunda norm kadroya uygun olarak sözleşmeli personel çalıştırabileceğini vurgulayan Aksu, sözleşmeli olarak çalıştırılacakların yürütecekleri hizmetlere ilişkin nitelikleri taşımalarının şart olduğunu belirtti. Aksu, sözleşmeyle çalışanlara ücreti dışında herhangi bir ödeme yapılmayacağını da bildirdi.

PERSONEL ALIMI
Aksu, yasaya göre, belediyelerin, bağlı kuruluşlarının ve mahalli idare birliklerinin memur kadrolarının ihdas ve iptalleriyle boş kadro değişikliklerinin norm kadro uygulamasına geçilinceye kadar İçişleri Bakanlığı`nın teklifi, Maliye Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığı`nın uygun görüşü üzerine Bakanlar Kurulu kararıyla yapılacağını hatırlattı.

Aksu, genelgesinde söz konusu yasayla belediyelerin personel giderlerine üst sınır getirildiğine dikkat çekti. Yasaya göre; belediyenin yıllık toplam personel giderlerinin gerçekleşecek bütçe gelirlerinin yüzde 30`unu aşamayacağını kaydeden Aksu, nüfusu 10 binin altındaki belediyelerde ise bu oranın yüzde 40 olduğunu bildirdi.
Aksu, şöyle dedi:
``Yıl içerisinde aylık ve ücretlerde beklenmedik bir artışın meydana gelmesi sonucunda personel giderlerinin söz konusu oranları aşması durumunda cari yıl ve izleyen yıllarda personel giderleri bu oranların altına ininceye kadar, geçici işçi ve sözleşmeli personel dahil hiçbir şekilde yeni personel alımı yapılmayacaktır. Yeni personel alımı nedeniyle bu oranın aşılması sebebiyle oluşacak kamu zararı, zararın oluştuğu tarihten itibaren hesaplanacak kanuni faiziyle birlikte belediye başkanından tasil edilcektir.``
Bakan Aksu, ``Kanunun yayımı tarihinde personel giderlerine ilişkin belirtilen harcama oranlarını aşmış olan belediyelerde bu oranlara ulaşılıncaya kadar yeni personel alınmayacak`` dedi. Aksu, ancak İçişleri Bakanlığı`nca, personel ödenek tavanını aşan belediyelere, zorunlu hallerde, boş kadro ve pozisyon bulunması ve bütçe imkanlarının da yeterli olması kaydıyla mevcut memur ve sözleşmeli personel sayısının yüzde 10`unu geçmeyecek şekilde personel çalıştırma izni verilebileceğini kaydetti.
Yasaya göre; nüfusu 50 bin ve üzerinde olan belediyelerde ``stratejik plan`` hazırlanmasının zorunlu olduğunu bildiren Aksu, belediyelerde oluşturulacak ihtisas komisyonlarına ilgili sivil toplum örgütlerinin de katılarak görüş bildirebileceklerine dikkat çekti.

netgazete

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber