Sayıştay'da üye seçim yetkisi Meclis'e geçti

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 20 Haziran 2009 09:43, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Süleyman DEMİRKAN

6 Sayıştay üyesinin seçimi kilitlenince top TBMM'ye geçti.

CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, Başkan Mehmet Damar'ın AKP militanı gibi davrandığını belirterek "Sayıştay artık AKP'nin yan kuruluşudur. Başbakan Erdoğan, 'Temiz' dediği RTÜK Başkanı Zahid Akman'ın denetimini rahatlıkla Sayıştay'a yaptırabilir" dedi.

SAYIŞTAY Genel Kurulu 6 Sayıştay üyesini belirlemek için 35 üyeyi bir türlü biraraya getiremeyince yasal süre doldu. 12 adayı belirleme hakkı yasa gereği TBMM Plan-Bütçe Komisyonu'na geçti. Bu komisyonda AKP üstünlüğü olduğundan, 12 aday AKP'nin istediği isimler olacak ve 12 adaydan 6'sının belirleneceği nihai seçim de yine AKP'nin üstünlüğü bulunan TBMM Genel Kurulu'nda yapılacak.

Darbeyi Damar indirdi

CHP Grup Başkanvekili Kılıçdaroğlu, genel kurula gelmeyerek seçimi kilitleyen üyeler hakkında işlem yapmayan Sayıştay Başkanı Mehmet Damar'ın "AKP militanı" gibi davrandığını belirtti. Kılıçdaroğlu şunları söyledi: "Sayın Damar, görevi ihmal suçu işlemiş, yıllardır başkanlığını yaptığı kurumunu politize etmiştir. Sayıştay, artık AKP'nin yan kuruluşudur. Herhalde bu işten, en fazla AKP'li belediye başkanları memnun olacak. Çünkü, artık sağlıklı denetim de tarihe karışacak. AKP yasa ile yapamadığını, şimdi Sayıştay'ın kendisine ihaneti ile yapabilecek. Geçmişte, Sayıştay Genel Kurulunca seçilen adaylar kendi istedikleri isimler olmadığı için, üye seçimini AKP Meclis'te bir yılı aşkın süreyle yaptırmadı, engelledi. Bu aşamadan sonra, Başbakan Erdoğan, 'Temiz' dediği RTÜK Başkanı Zahid Akman'ın denetimini rahatlıkla Sayıştay'a yaptırabilir. Çünkü, 'AKP'nin kalesi politize Sayıştay', arzu ettiği 'temiz' raporunu Akman'a verecektir. Bu süreçte Sayıştay'a en ağır darbeyi, bizzat Başkanı Damar indirdi."

Yasanın ruhuna aykırı

MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da, "Sayıştay'ın görevi olan adayları seçememiş olması üzücü bir durum. Adayları ve üyeleri seçim yetkisinin tümüyle Meclis'e geçmiş olması, yasanın ruhuna aykırı. Çok yanlış oldu. Keşke ilk aşama seçim orada yapılabilseydi. Sayıştay'ın politize edilmemeli, siyasi baskılardan uzak tutulmalı. Bu konuda sorumluluk AKP'de."

Harcamaları denetliyor

TBMM adına kamu harcamalarını denetlemekle görevli Anayasal bir kuruluş olan Sayıştay, tüm kamu harcamalarını denetledikten sonra TBMM'ye kesin hesap raporu vererek, bütçede öngörülen harcama disiplinine uyulup uyulmadığını kayda geçiriyor, gerekli yaptırımların yolunu açıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber