Sivil yargı düzenlemesi için ortak çalışma

Kaynak : NTV
Haber Giriş : 01 Temmuz 2009 14:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MGK sonrası, Köşk'teki mini zirvede ise, sadece askere sivil yargının yolunu açan düzenleme ele alındı. Zirvede bu konuda hükümet ve askeri kanadın ortak çalışma yapması kararlaştırıldı. Cumhurbaşkanı kararını bu çalışmaya göre verecek.

ANKARA - Askerlere sivil yargılama yolunu açan geceyarısı düzenlemesine asker tepkili.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, kendilerinden görüş alınmadan yapılan bu düzenlemeye dönük tepkisini Başbakan Erdoğan ile yaptığı başbaşa görüşmede iletmişti.

Ardından konu Milli Güvenlik Kurulu toplantısına da taşındı. Toplantı sonrasında sadece bu yasa değişikliğinin görüşüldüğü mini bir de zirve yapıldı.

Mini zirveye Cumhurbaşkanı Gül, Başbakan Erdoğan, Başbakan Yardımcısı Çiçek, Adalet Bakanı Ergin ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Başbuğ katıldı.

Genelkurmay Başkanı düzenlemenin Silahlı Kuvvetlere yönelik olumsuz yansımalarını içeren bir dosya sundu.

Yasanın, Anayasa'nın 145'inci maddesine aykırı olduğu savunuldu, isimsiz ihbar mektuplarıyla Türk Silahlı Kuvvetlerini zan altında bırakacak bir yolun açılacağı uyarısına yer verildi.

Kulislere yansıyan bilgiler Başbakan Erdoğan'ın yasa değişikliği öncesinde, düzenlemenin silahlı kuvvetlere yönelik olumsuz etkileri konusunda yeterince bilgilendirilmediği yönünde.

Köşk'teki zirvede tarafları biraraya getiren Cumhurbaşkanı yasa üzerinde Genelkurmay Başkanlığı, Adalet ve Milli Savunma Bakanlıklarının ortak bir çalışma yapmasını istedi.

Cumhurbaşkanı Gül, yasayı onaylayıp onaylamama konusundaki kararını bu çalışmanın sonuçlarını gördükten sonra verecek. Aynı rapor Genelkurmay Başkanı ve Başbakan'a da sunulacak.

Cumhurbaşkanı'nın kısmi veto yoluna gidebileceği yüksek bir olasılık olarak görülüyor.

Bu çerçevede yasanın sivillerin askeri mahkemelerde yargılanmasını engelleyen düzenlemesinin onaylanacağı, askerlere sivil yargı yolunu açan düzenlemenin ise bir kez daha görüşülmek üzere Meclis'e gönderilebileceği belirtiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber