Bu soğuk algınlığı ilacına dikkat

Kaynak : Cumhuriyet
Haber Giriş : 03 Temmuz 2009 09:31, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Ağrı kesici ilaç Tylol ile soğuk algınlığında da kullanılan Tylol Hot'u alırken dikkat edin

İlaç yerine zehir içmeyin

İstanbul Haber Servisi - ABD Gıda ve İlaç Dairesi'ne (FDA) danışmanlık yapan sağlık kurulu raporuna göre, Türkiye dahil pek çok ülkede yoğun olarak kullanılan asetaminofen (parasetamol) içerikli ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlara dikkat edilmesi, ilaçların kullanım dozlarının düşürülmesi gerektiği belirtildi.

Uzmanlar, Amerika'da Tylenol adıyla satılan ve Türkiye'de Tylol olarak piyasada bulunan ağrı kesici ile Tylol Hot adlı soğuk algınlığında da kullanılan bu tip ilaçların aşırı dozda kullanılmasının karaciğere ciddi zarar verdiğini, ölümlere dahi yol açabileceğini vurguladılar.

Konuyla ilgili bir oturum düzenleyen uzmanlardan oluşan kurul, bu ilaçların kullanımının azaltılması için bir kerede alınabilecek ilaç dozunun 1000 mg'den 650 mg'ye, günlük toplam dozun ise 4 bin mg'den 2 bin 600 mg'ye düşürülmesine karar verirken FDA tarafından 500 mg. ve üzeri tabletlerin de reçetesiz satılmaması yönünde karar alınmasını önerdiler.

TÜRKİYE'DE DE SATILIYOR

Raporda yüksek dozda kullanımı tehlikeli olan ilaçlar arasında Tylenol da gösterildi. Johnson&Johnson's şirketi tarafından üretilen Tylenol'un, ülkemizde de Tylol adıyla satışa sunulan ağrı kesiciyle aynı özelliklere sahip olduğu ortaya çıktı. Tylol'un bir tableti 500 mg. parasetamol içeriyor. Soğuk algınlıklarına karşı bol miktarda kullanılan Tylol Hot adlı ilacın da aynı miktarda parasetamol içerdiği belirtiliyor.


Diyet haplarına dikkat

ANKARA (AA) - GÜ Medikal Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Çimen Karasu, gıda bütünleyici ya da zayıflamaya yardımcı bitkisel ürünlerin içeriklerinin tam olarak bilinmediğini ve zararlı olabileceğini belirterek bu ürünlerin içerisine bazı kimyasal bileşiklerin yüksek dozlarda katılabildiği uyarısında bulundu.

Antiaging ve Estetik Tıp Derneği Başkanlığı görevini de yürüten Karasu, ?İçerisinde ?krom pikolinat' gibi elementleri içeren ve zayıflatıcı iddiasıyla satılan ürünlerin ambalajlarında ya da internet sitelerinde önerilen dozlar da uluslararası değerlerin üzerinde. Bu çok tehlikeli? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber