Devleti 1,5 milyon zarara uğrattıkları iddia edilen DEDAŞ çalışanları serbest

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 03 Temmuz 2009 11:19, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Şanlıurfa'da 'ihaleye fesat karıştırmak, görevi kötüye kullanmak, rüşvet almak, organize suç örgütü kurmak' iddiasıyla gözaltına alınan ve aralarında Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ) Müessese Müdürlüğü yetkililerinin de bulunduğu 44 kişi serbest bırakıldı.

Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele ekiplerince 1 yıllık çalışma sonucunda DEDAŞ çalışanlarına yönelik yapılan operasyonda 51 kişi gözaltına alınmıştı. Emniyetteki ifadelerinin ardından 7 kişi Cumhuriyet savcılığınca serbest bırakılırken, 44 kişi ise işlemlerin ardından adliyeye sevk edildi. İfadeleri alınan şüphelilerden 33'ü Cumhuriyet savcılığının kararıyla serbest bırakılırken, 11'i tutuklanmaları talebiyle mahkemeye sevk edildi. 11 kişi de çıkarıldıkları mahkemece tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Geçtiğimiz günlerde polisin 1 yıllık çalışma sonucunda DEDAŞ çalışanlarının 'ihalelerde yolsuzluk, görevi kötüye kullanma, organize suç örgütü kurmak ve rüşvet almak' suçlarından dolayı Şanlıurfa merkezli 10 ilçesi ile Malatya, Sivas, Kocaeli'de yaptığı eş zamanlı operasyonda 51 kişiyi gözaltına aldı. Polis ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına bağlı bilirkişi uzman ekiplerinin de yer aldığı çalışmada Türkiye'de İstanbul, Ankara ve İzmir'den sonra en çok enerji tüketiminin Şanlıurfa'da olduğu tespit edilmiş ve elektrik sayaçları ile faturalarda oynama yapıldığı belirlenmişti.

Bilirkişi, DEDAŞ çalışanlarının kaçak kullanıldığı halde elektrik sayaçlarında oynama yaptığı, ceza yerine ise rüşvet karşılığında anlaşma yoluna gidildiği yönünde rapor hazırladı. Bilirkişi raporuna göre aynı zamanda elektrik faturalarında yüzde 25 tahsilat yapıldığı, geri kalan yüzde 75'inin ise kaçak olduğu gerekçesiyle çalışanların hem rüşvet aldığını hem de tahsilat yapmadığını ortaya çıkardı. Yapılan inceleme sonucunda devletin 1 ile 1,5 milyon dolar zarara uğratıldığı saptandı. Devletin zarara uğratıldığına dair yeterli delilleri elde eden polis, Cumhuriyet savcılığından aldığı izinle operasyonu gerçekleştirmiş ve aralarında Şanlıurfa DEDAŞ Müessese İl Müdürü M.U. ve yardımcıları ile ilçelerdeki şeflerin bulunduğu 51 kişi gözaltına alınmıştı.

Öte yandan polisin yaptığı araştırma sonucunda, DEDAŞ tarafından eski sayaçların sökülmesi ve takılması için açılan ihale sonucunda ihaleyi alan firmanın sökülüp takma işlemlerini belgelemek için 30 bin sayacı faturalandırdığı öğrenildi. Bu faturaların da DEDAŞ yetkililerince imzalandığı belirtildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber