İlaçta indirim kavgası

Haber Giriş : 05 Ocak 2005 07:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

SSK'lı hastaların serbest eczanelerden ilaç alabilmesinin yolunu açan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı ile Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ve Türk Eczacıları Birliği (TEB) arasında 14 Aralık 2004 tarihinde imzalanan protokole ilişkin tartışmalar devam ediyor. Protokolle sosyal güvenlik kapsamında alınan ilaçlarda eczacılar yüzde 3.5, ilacın piyasaya çıkış tarihine göre ilaç sanayicileri ise yüzde 4 ile 11 arasında indirim yapacaktı. Ve uygulamaya geçilmesi için 1 Ocak ile 10 Şubat arasında bir geçiş süreci öngörüldü. Tartışmalar da bu noktada başladı.

Sözleşme olmaz

14 Aralık'ta imzalanan protokolün ardından eczacıların zor durumda kaldığını belirten İstanbul Eczacı Odası Başkanı Zafer Kaplan, şunları söyledi:

"Bu indirimler 10 Şubat'tan itibaren başlayacak. Ama firmaların bizlere ilaçları 1 Ocak'tan itibaren indirimli vermesi gerekiyordu. Bugün böyle birşey yok. Bu şartlarda eczacılar sözleşmeleri imzalamayacaktır" dedi. Kaplan, sözlerini şu şekilde sürdürdü: "Devlet ilaç fiyatlarını kendisi belirlerse ve ucuz eşdeğeri tercih etse o zaman 1 milyar dolardan fazla kâr eder. Yapılması gereken tasarruf budur"

Firmalar güvence verdi

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Mehmet Domaç ise bu geçiş sürecinde geç kalınmaması gerektiğini belirterek, "İlaç firmaları bu güvenceyi devlete verdi. Bugün bu indirim yapılmadığı takdirde sistem işlemez. İndirimi tek başına eczacıların yapması mümkün değildir" şeklinde konuştu.

Anlaşmaları bozmayız

Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği Genel Sekreteri Engin Güner de "Üyelerimize 'Siz şunu yapacaksınız' da diyemeyiz. Fakat bu protokol imzalanırken bizlerden görüş alındı. Anlaşmaları bozan taraf olmayacağız. 10 Şubat'tan itibaren uygulamaya tam anlamıyla geçilmiş olacak" şeklinde konuştu.

İlaçta 900 milyon YTL'lik tasarruf sağlandı

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, 950 çeşit ilaçta yüzde 1 ile yüzde 80 arasında indirim sağladıklarını belirterek, "Bunun kamu maliyesine tasarruf etkisinin yaklaşık olarak 900 trilyon TL; yani 900 milyon YTL olacağını öngörüyoruz" dedi.

Bakan Akdağ, 2004 yılını değerlendiren faaliyet raporunda,"1 Mart 2004 tarihinden itibaren ilaçta KDV oranını yüzde 8'e indirdik. 14 Şubat 2004 ve 14 Nisan 2004 tarihli İlaç Fiyat Kararnameleri ile referans fiyat sistemine geçtik. AB ülkeleri içerisinde en ucuz fiyat uygulayan 5 ülkedeki ilaç fiyatları içinde en düşükleri esas alınarak azami perakende fiyat belirlenmesi esasını ortaya koyduk. Böylece 950 çeşit ilaçta yüzde 1 ile yüzde 80 arasında mutlak indirim sağladık. Bunun kamu maliyesine tasarruf etkisinin yaklaşık olarak 900 trilyon TL olacağını öngörüyoruz" diye konuştu.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber