Adana, doğal gaz ile tanışıyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 05 Temmuz 2009 15:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kapsadığı bölge ve ekonomik hacim olarak Türkiye'nin en büyüğü olan Çukurova Doğalgaz Dağıtım Projesi kapsamında, ilk gazın bu ay içerisinde merkez Yüreğir ilçesindeki Atakent konutlarına verilmeye başlanacağı bildirildi.

TMMOB Makina Mühendisleri Odası Adana Şubesi'nden yapılan yazılı açıklamaya göre, Aksagaz Dağıtım AŞ Genel Müdürü Yaşar Aslan'ın katılımı ile oda yöneticileri ve üyelerinin doğal gaz konusunda bilgilendirildiği belirtildi.

Toplantıda katılımcıların sorularını Aslan, doğal gaz alt yapı çalışmalarının sürdüğünü, bu ay Adana'ya ilk gazı vereceklerini söyledi.

Kullanıcıların tesisatlarda hiçbir sorunla karşılaşmamaları ve kamu sağlığı açısından sorun çıkmaması için Makina Mühendisleri Odası ile işbirliği içerisinde olduklarını belirten Aslan, bu konuda hazırladıkları ve önümüzdeki günlerde imzalanacak protokolle sertifika almamış hiçbir firmanın işlem yapamayacağını kaydetti.

Yüreğir İlçesi'ndeki Atakent konutlarına bu ay doğal gaz vereceklerini ifade eden Aslan, şöyle konuştu:

''İlk doğal gaz kullanımı Atakent'te olacak. Ayrıca bu yıl içinde Kuzey Adana Bölgesi'nde de 10 bin doğal gaz kullanıcısını hedefliyoruz. Hazırlıklarımız bu yönde. Ancak, bizim işlerimiz kazı işlerine bağlı. Belediyeler ile görüşmelerimiz devam ediyor. Kazı izni aldıktan sonra çalışmalara başlayacağız.''

Yaptıkları araştırmada Adana'da her evde en az bir tüp kullanıldığını, ortalamanın ayda 1,5-2 arasında olduğunu kaydeden Aslan, ''Konutlarda minimum bir, ortalama 2 tüp kullanılıyor. Bunun da maliyeti bin lirayı buluyor. Doğal gaz kullanımına geçildiğinde ödenecek tutar 200-250 arasında olacak. Bu büyük bir tasarruf. Tesisat bedeli bir yılda kendini amorti edecek. Bununla da kalmayacak. Daha emniyetli olacak'' dedi.

Aslan, Adana'nın sıcak bir kent olduğunu, doğal gazın ısıtma amaçlı olarak 3 ay kullanılabileceğini, doğal gazın sadece ısıtma amaçlı olarak düşünülemeyeceğini kaydetti.

Aslan, ''Doğal gaz, soğutma amacı ile de kullanılabilecek. Bu konuda gelişmiş cihazlar var ve yavaş yavaş piyasaya girecek. Özellikle büyük iş merkezleri siteler merkezi sistemle soğutma amaçlı kullanabilecek'' diye konuştu.

Makina Mühendisleri Odası Adana Şube Başkanı Hüseyin Atıcı da doğal gaz konusunda üyelerini bilgilendirmeyi sürdüreceklerini bildirdi.

Aksagaz'ın çalışmaları, 28 Şubat 2008 tarihinden itibaren Çukurova Doğalgaz Dağıtım Lisansı'nı almalarının ardından başlamıştı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber