10 bin 'gönüllü sağlık gözlemcisi' geliyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Temmuz 2009 14:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Sağlık Bakanı Recep Akdağ, sağlık alanında yaşanan aksaklıkları iyileştirmeye yönelik "Gönüllü Sağlık Gözlemciliği" uygulamasına geçmeye hazırlandıklarını bildirdi.

Gezi ve incelemelerde bulunmak üzere Erzurum'a gelen Bakan Akdağ, Vali Sami Bulut'u makamında ziyareti sırasında, en az orta öğretim mezunu olan kişilerden gönüllü sağlık gözlemciliği birimi oluşturacaklarını söyledi.

Söz konusu birimin hastanelerde denetlemelerde bulunacağını belirten Akdağ, şunları kaydetti:

"Sağlık alanında yaşanan aksaklıkları iyileştirmeye yönelik gönüllü sağlık gözlemciliği uygulamasına geçmeye hazırlanıyoruz. Yaklaşık 10 bin kişi bu birimde gönüllü olarak görev alacak. Oluşacak birim, hastanın problemlerine bir vatandaş olarak bakacak. Bu ise yaşanan sıkıntılara daha objektif bakılmasını sağlayacak. Gönüllü sağlık gözlemcileri yaşanan problemleri gözlemleyerek yetkililere aktaracak."

Gönüllü Sağlık Gözlemciliği Birimi'nin resmiyette herhangi bir yaptırımının olmayacağını ifade eden Akdağ, "Bu uygulamayla amacımız cezalandırmak olmayacak. Hizmetlerin kalitesini arttırmak ve aksaklıkları tespit etmek için böyle bir uygulamaya gideceğiz" diye konuştu.

Akdağ, anne ve bebek ölüm oranlarında yaşanan azalmaya da değinerek, 1998'de her yüz bin anneden 70'inin öldüğünü, 2009 yılının ilk 6 aylık verilerine göre ise bu oranın yüz binde 15-16'ya düştüğünü, yine 1998'de binde 43 olan bebek ölüm oranının binde 13.5-14'e gerilediğini belirtti. Recep Akdağ, 5 yıl içerisinde anne ölüm oranını yüz binde 10'un, bebek ölüm oranını da binde 10'un altına çekmeyi hedeflediklerini bildirdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber