2003/39 Sayılı Başbakanlık Genelgesinin Ayrıntıları

Bugüne kadarki en kapsamlı tasarruf tedbirleri, bugünkü resmi gazetede yayımlanan 2003/39 sayılı Başbakanlık Genelgesi ile yürürlüğe konulmuştur. Genelgenin en önemli hükmü, memurların telefonla yapacağı görüşmelerin 3 dakika ile sınırlandırılması şeklindeki düzenlemedir. Bir çok kamu kurumunda zaten varolan bu uygulama tüm kamu kurumlarını kapsayacak şekilde genişletilmiştir. Ayrıca genelge ile gazete alımı durdurulmuş, cep ve araç telefonu tahsis edilebilecek makam ve hizmetler ile cep telefonu tahsis edilebilecek makamlar tek tek sayılmıştır. Genelgenin tüm metnini incelemek için tıklayın.

Haber Giriş : 27 Haziran 2003 13:27, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2003/39 Sayılı Başbakanlık Genelgesinin Ayrıntıları

Bugüne kadarki en kapsamlı tasarruf tedbirleri, bugünkü resmi gazetede yayımlanan 2003/39 sayılı Başbakanlık Genelgesi ile yürürlüğe konulmuştur. Genelgenin en önemli hükmü, memurların telefonla yapacağı görüşmelerin 3 dakika ile sınırlandırılması şeklindeki düzenlemedir. Bir çok kamu kurumunda zaten varolan bu uygulama tüm kamu kurumlarını kapsayacak şekilde genişletilmiştir. Ayrıca genelge ile gazete alımı durdurulmuş, cep ve araç telefonu tahsis edilebilecek makam ve hizmetler ile cep telefonu tahsis edilebilecek makamlar tek tek sayılmıştır. Genelgenin tüm metnini incelemek için tıklayın.

Kamu kurum ve kuruluşlarının giderlerinden tasarruf sağlanmasını ve bürokratik işlemlerin azaltılmasını teminen aşağıdaki tedbirlerin uygulanmasına ihtiyaç duyulmuştur.

1-Genel bütçeli idareler, katma bütçeli idareler, kamu iktisadi teşebbüsleri ve bağlı ortaklıkları, bütçelerin transfer tertibinden yardım alan kuruluşlar, özel bütçeli kuruluşlar, özelleştirme kapsam ve programına alınmış hisselerinin yarısından fazlası kamuya ait olan özel hukuk hükümlerine tabi kuruluşlar, fonlar, döner sermayeler, 4603 sayılı Kanuna tabi olanlar dışındaki kamu bankaları, kanunlarla veya kanunların verdiği yetkiye dayanılarak kurulan kurumlar ile kurul/üst kurullar ve diğer kamu kurum ve kuruluşları (Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği ile Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Sekreterliği hariç) kendi bütçeleri veya tasarruflarındaki diğer kaynaklardan yapacakları yut içi veya yurt dışı harcamalarında aşağıdaki tedbirlere uyacaklardır.

Belediyeler ile il özel idareleri ve bunların kurdukları birlik, müessese ve işletmeler ise bu genelgenin "temsil, tören ve ağırlama giderleri", "gayrimenkul edinilmesi ve kiralanması" ve "reklam, ilan ve tanıtım giderleri" ile ilgili bölümlerine tabidirler.

Doğal afetler, orman yangınları, ziraat ve hayvancılıkta acil olarak yapılması gereken mücadele ve müdahaleler, iç ve dış güvenlik ile istihbarat hizmetlerinin gerektirdiği zorunlu olan harcamalar, karayolu trafik güvenliği ve sekiz yıllık kesintisiz zorunlu ilköğretim ile ilgili harcamalar bu genelgenin kapsamı dışındadır.

2-Kamu kurum ve kuruluşları yatırımlarını Yılı Programının Uygulanması Koordinasyonu ve İzlenmesine Dair Bakanlar Kurulu Karar, Yılı Programı ve Mali Yılı Bütçesi Makro Çerçeve Kararı Mali Yılı Bütçe Kanunu ve ilgili diğer mevzuatta yatırımlar ile ilgili olarak yer alan tedbir, sınırlama ve düzenlemelere uygun olarak ve azami tasarruf anlayışı içerisinde yürüteceklerdir.

3-Yurt dışı geçici görevlendirmeler zorunlu hallerde yapılacak, görevin süresi ve görevli sayısı en az düzeyde tutulacaktır. Görevlendirmeler; bakanlıklar ile bağlı, ilgili veya ilişkili kurum, kurul/üst kurul ve kuruluşlarda (MİT Müsteşarlığı ile T.C. Merkez Bankası hariç) Bakan, üniversitelerde rektör onayıyla yapılacaktır.

Konsolide bütçeye dahil kurum ve kuruluşlar yurt dışı geçici görev yollukları ile ilgili harcama kalemlerine yapılacak aktarma işlemlerinde yılı bütçe kanununda yer alan hükümlere uyacaklardır. Genelge kapsamındaki diğer kurum ve kuruluşlar ise, ilgili bütçe başlangıç ödeneklerine aktarma yapmayacaklardır.

Lisansüstü eğitim, inceleme ve araştırma yapmak veya bilgi ve görgü artırma amacıyla gönderilenlerin katıldıkları programlar ile ilgili seyahat sonuç raporları üç ay içerisinde Başbakanlığa gönderilecektir. Bunun dışındaki yurt dışı geçici görevlendirmelere ilişkin yurt dışı seyahat sonuç raporları ilgili kurumlara teslim edilecektir.

4-Kamu kurum ve kuruluşları tarafından yurt içinde ve yurt dışında hiçbir surette hizmet binası, lojman, her ne adla olursa olsun memur evi, kamp, kreş, eğitim, dinlenme vb. sosyal tesis (ve bunlarla ilgili arsa ve arazi) satın alınmayacak, kamulaştırılmayacak, kiralanmayacak ve yeni inşaat yapılmayacaktır.

Ancak; sadece kesinleşmiş mahkeme kararı ile gayrimenkulun tahliyesi gibi kanuni zorunluluk halinde, o hizmet için tahsis edilebilecek Hazineye ait gayrimenkulun bulunmadığının tevsik edilmesinden sonra hizmet yeri ihtiyacının karşılanması amacıyla bağlı veya ilgili/ilişkili Bakan onayıyla kiralama yapılabilecektir.

5-Sağlık harcamalarında ilgili mevzuata ve yılı bütçe uygulama talimatlarına uyulacak, sosyal güvenlik kuruluşlarının kendi mevzuatları gereğince yapılan uygulamalar hariç olmak üzere, genelge kapsamındaki kurum ve kuruluşlar tarafından Devlet Memurlarının Tedavi Yardımı ve Cenaze Giderleri Yönetmeliğinde belirtilen esaslara göre hareket edilecektir.

6-Taşıt edinilmesi ve kullanımında, 2001/23 ve 2001/29 sayılı Başbakanlık Genelgeleri ile konuyla ilgili olarak halen yürürlükte bulunan ve yayımlanacak olan bütçe uygulama talimatlarında belirtilen esaslara uyulmaya devam edilecektir.

Ayrıca, 2003/2 numaralı Yüksek Planlama Kurulu Kararı ile kabul edilen "2003 Yılı Programı ve Mali Yılı Bütçesi Makro Çerçeve Kararı"nın Acil Eylem Planı Uygulamaları başlıklı bölümünün 14 numaralı ikinci paragrafında belirtilen özel nitelikli taşıtlar haricindeki araç alımları iki yıl süreyle dondurulmuş olduğundan, il özel idareleri ve belediyeler ile bunların kurdukları birlikler de dahil olmak üzere kurum ve kuruluşlarca söz konusu özel nitelikli taşıtlar haricindeki araçların edinilmesi için Bakanlar Kurulu Kararı alınması konusunda talepte bulunulmayacak, mevcut ve yeni yapılacak talepler işleme konulmayacaktır.

İl özel idareleri ve belediyeler ile bunların kurudukları birlikler, mevcut yerli ve yabancı taşıtlarına ilişkin bilgiler ile birlikte hibe yoluyla temin edilecekler dahil olmak üzere, yukarıda belirtilen çerçevede edinmek istedikleri taşıtların cinsinin, hangi hizmetlere tahsis edileceğini, finansman şeklini ve azami satın alma bedelini talep yazılarına ekleyerek İçişleri Bakanlığı vasıtasıyla Maliye Bakanlığına müracaat edeceklerdir. Uygun görülen talepler, 237 sayılı Taşıt Kanununun 10 uncu maddesi gereğince Bakanlar Kurulu Kararı alınması için Başbakanlığa sunulacaktır.

7-Demirbaş, büro malzemeleri ve makine alımlarında yetki sınırları bağlı veya ilgili/ilişkili Bakan tarafından belirlenecektir.

Öte yandan, her kademedeki eğitim, sağlık ve yataklı kurum hizmetleriyle ilgili araç, gereç ve diğer malzemeler ile kurum ve kuruluşlarca bulundurulması mevzuat bakımından zorunlu olan malzemeler ve yangından korunma malzemeleri alımları bütçe ödenekleri dahilinde ita amirinin onayıyla yapılabilecektir.

Fiziki olarak birbirine yakın makam ve birimlerdeki fotokopi, faks ve benzeri büro malzemelerinin ortaklaşa kullanılması sağlanacaktır.

8-Telefonların 900'lü hatlara kapalı tutulmasına devam edilecek; kurum ve kuruluş santrallerinde konuşma süreleri üç dakika ile sınırlandırılacaktır.

Kurum ve kuruluşların ita amirleri, bütçelerinde haberleşme giderleri için ayrılan ödeneklerin aşılmaması hususunda parasal tutar veya süre kısıtlamaları da dahil gerekli her türlü tedbiri alacaklardır.

Telefon faturaları her defasında ilgili birim amirlerince aylar itibariyle bizzat kontrol edilerek, özel görüşme bedellerinin ilgililerden tahsil edilmesi sağlanacaktır.

Hangi makamlara ait telefonların milletlerarası görüşmelere açık olabileceği EK-I cetvelde gösterilmiştir. Şehirlerarası görüşmelere açık telefonlar, bağlı veya ilgili Bakan tarafından belirlenecektir.

Zorunlu hallerde söz konusu cetvelde yer almayan telefonların milletlerarası görüşmeler açılması, bağlı ve ilgili Bakan onayı alınmak kaydıyla sağlanacaktır.

Cep telefonları, sadece EK-II cetvelin 1'inci sırasında belirtilen makam ve hizmetler ile 2'nci sırasında yer alan makamlar için tahsis edilebilecektir. Bu cetvelde sayılanlar dışındaki tahsisler iptal olunacaktır.

Yıllık cep telefonu görüşme ücreti limitleri, anılan cetvelin 1'inci sırasındaki makamlar için limitsiz; 2!nci sırasındaki makamlar için ise, ilgili makamın içinde bulunulan yılın Ocak ayında aldığı net maaş tutarı kadar olacaktır.

10-Kamu kurum ve kuruluşlarının temsil, tören, toplantı (ulusal ve uluslar arası konferans, seminer vb.) ve ağırlama ile ilgili zorunlu harcamaları bağlı veya ilgili/ilişkili bulunulan Bakanın izni ile yapılacaktır.

Ancak, belediyeler ve il özel idareleri, konuyla ilgili bütçe başlangıç ödeneklerinin %50'sine kadar olan kısmını tasarruf anlayışı içinde ita amirlerinin onayı ile kullanabileceklerdir.

Uluslar arası toplantılar ile milli bayramlar hariç, açılış, konferans, seminer, yıldönümü ve benzeri kutlama ve organizasyonlara ilişkin faaliyetler nedeniyle gezi, kokteyl, yemek vb. davetler düzenlenmeyecek, hediye ve diğer adlar altında ödeme yapılmayacak, uluslar arası toplantılar ile milli bayramlar, milli anma ve kurtuluş günleri hariç, kurum ve kuruluşlar tarafından hiçbir toplantıya çiçek gönderilmeyecektir.

Mahalli idarelerce festivallere (Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçesinde bu amaçla tefrik edilen ödenekler ile uluslar arası festivaller hariç) diğer kamu kurum ve kuruluşları tarafından herhangi bir şekilde nakdi ve ayni katkıda bulunulmayacaktır.

Yılbaşı ve bayram dönemlerinde kamu görevlileri tarafından gönderilecek tebrik, telgraf ve benzeri posta hizmetlerine ilişkin kağıt, baskı, posta vb. giderler hiçbir şekilde kurum ve kuruluş bütçesinden ödenmeyecektir.

Posta yoluyla sağlanması gereken iletişim faaliyetleri sadece PTT Genel Müdürlüğü aracılığıyla yürütülecektir.

10. Bütün kamu kurum ve kuruluşları tanıtım veya diğer maksatlarla planladıkları her türlü reklam ve tanıtım harcamasını (spor faaliyetleri dahil) konu proje safhasında iken proje maliyet de belirtilmek suretiyle bağlı veya ilgili/ilişkili Bakan izni ile yapacaklardır.

Kamu kurum ve kuruluşarınca mevzuattan kaynaklanan zorunluluklar gereği verilen ve/veya kurum faaliyetleri ile doğrudan ilgili olan ilanlar ilgili Bakan izni ile yapılabilecektir. Bunların dışında basın ve yayın organlarına ilan verilmeyecektir.

11. Bakan, müsteşar, müsteşar yardımcısı, yüksek yargı organlarının başkan, başkan vekili ve genel sekreteri, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Danıştay Başsavcısı, Askeri yargıtay Başsavcısı, il valisi, genel müdür, kurum, kurul/üst kurul ve kuruluş başkanları, erktörler, dekanlar ve kaymakamlar dışındaki makamlar için (kamu kurum ve kuruluşlarının basını izleme ile ilgili birimleri ve kütüphane merkezleri hariç) hiçbir şekilde günlük gazete alımı yapılmayacaktır.

Sadece kuruluşun görev konuları ile ilgili yayınlara abone olunabilecektir. KİT'lerin periyodik faaliyet raporları hariç, bedeli hangi kaynaktan karşılanırsa karşılansın, bilimsel niteliği olmayan, daha çok kurum ve personelini tanıtmaya yönelik kitap, dergi, bülten ve benzeri yayınların basım ve yayımı yapılmayacaktır.

12. Bu Genelge kapsamına giren kamu kurum ve kuruluşları, Kültür ve Turizm Bakanlığı Teşkilat Kanunu ile Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanunun 26 ncı maddesi gereğince yapılması öngörülen harcamalar hariç, bünyelerinde teşkil edilmiş olanlar dahil, hiçbir vakıf, dernek veya kulübe bağış ve yardım yapmayacaklardır.

Mevzuattan kaynaklanan zorunluluklar dışında, mesleki kuruluş veya derneklere üye olunmayacaktır.

Kamu kurum ve kuruluşları kendi kuruluş mevzuatında belirtilen faaliyetler alanları ile doğrudan ilgili olmayan herhangi bir harcama veya taahhütte bulunmayacaktır.

Kamu kurum ve kuruluşlarının menkul ve gayri menkul varlıklardan vakıf, dernek ve sandık gibi kuruluşların doğrudan veya dolaylı yoldan faydalanmasına izin verilmeyecek ve buralarda kamu personeli çalıştırılmayacaktır.

Mevzuat gerekleri dışında, kurum ve kuruluşların tasarruf altında bulunan kaynaklardan plaket, hatıra, hediye, eşantiyon türü işler yaptırılmayacaktır.

Bu Genelgenin uygulanması, kamu kurum ve kuruluşlarının bağlı veya ilgili/ilişkili oldukları Bakanlar tarafından özel olarak takip edilecektir. Kuruluşlar bu genelge doğrultusunda ayrıntılı uygulama talimatları yayımlayarak belirtilen esaslara uyulup uyulmadığını, genelge esaslarının kendi denetim elemanlarının mevcut denetim raporlarına dahil edilmesi suretiyle kontrol edeceklerdir.

Bu genelgede belirtilenler dışında genel istisna ve muafiyet hali söz konusu değildir. Bu itibarla; kapsam maddesinde sayılan tüm kurum ve kuruluşlarca yürütülen iş ve işlemlerde, bu genelge ile belirlenen usul ve esaslara uygun hareket edilecektir.

Genelgenin yayımından önce yürürlükte bulunan mevzuat çerçevesinde, münferit olarak izin alınmış iş ve işlemler için yeniden izin alınmayacaktır.

Bu genelge ile yürürlüğe konulan esaslar, mali yıl kavramı gözetilmeden ikinci bir talimata kadar uygulanmaya devam olunacaktır.

Bu genelgenin uygulanmasında ortaya çıkabilecek tereddütlerin giderilmesi ve genelgede belirtilen hükümler hilafına ortaya çıkabilecek zorunlu ihtiyaçların karşılanabilmesi için Başbakanlığa müracaat edeceklerdir.

04.11.2002 tarihli ve 2002/45 sayılı Genelge yürürlükten kaldırılmıştır.

Bu Genelge yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

EKLER
EK-1: Milletlerarası Görüşmeye Açılabilecek Telefonlar Cetveli
EK-2: Cep ve Araç Telefonu Tahsis Cetveli

EK-1
MİLLETLERARASI GÖRÜŞMEYE AÇILABİLECEK TELEFONLAR

Güvenlik, istihbarat ve askeri maksatlı telefonlar ile yüksek yargı organları başkanları, başkan vekilleri ve genel sekreterleri, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Danıştay Başsavcısı, Askeri Yargıtay Başsavcısı, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başsavcısı, müsteşarlar ve müsteşar yardımcıları, YÖK Başkanı, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı, Diyanet İşleri Başkanı, Avrypa Birliği Genel Sekreteri, valiler, kurum ve kurul/üst kurul (APK hariç) başkanları,ü genel müdürler, rektörler, bakan özel kalem müdürleri


EK-2
CEP VE ARAÇ TELEFONU TAHSİS CETVELİ
1- CEP VE ARAÇ TELEFONU TAHSİS EDİLEBİLECEK MAKAM VE HİZMETLER

Başbakan, Genelkurmay Başkanı, Yüksek Yargı Organları Başkanları, Bakanlar, Karar, Deniz, Hava Kuvvetleri Komutanları, Jandarma Genel Komutanı, Başbakanlık Müsteşar


2- CEP TELEFONU TAHSİS EDİLEBİLECEK MAKAMLAR
YÖK Başkanı, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı, Diyanet İşleri Başkanı, Yüksek Yargı Organları Bşkan Vekilleri İle Genel Sekreterleri, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı, Danıştay Başsavcısı, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Başkan Vekili, Askeri Yargıtay Başsavcısı, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başsavcısı, Genelkurmay II. Başkanı ve (J) Başkanları, Kuvvet Komutanlıkları Kurmay Başkanları, Ordu, Kolordu, Tümen, Donanma, Hava Kuvvetleri ve Yurtiçi Bölge Komutanları, General veya Amiral rütbesiyle fiilen bulunulan diğer bütün rakamlar, Müsteşarlar ve Müsteşar Yardımcıları, Kurum ve Kurul/Üst Kurul Başkanları, Başbakan Başmüşavirleri, Genel Müdürler, İl Valileri, Yurt Dışında bulundukları sürece Diplomatik ve Konsolosluk Misyon Şefleri, Daimi Askeri Temsilcilik Başkanları, Danıştay Başkanı Sözcüsü, YÖK Başkan Vekili, Rektörler, Kamu kurum ve kuruluşları merkez teşkilatı I. Hukuk Müşaviri ile İMİD Başkanı, Müstakil Başkanlar, Özelleştirme İdaresi Başkan Yardımcıları, Cumhuriyet Başsavcıları, İl Emniyet Müdürü, İl Jandarma Alay Komutanları, DPT, YÖK, ÖSYM ve MPM Genel Sekreteri, KİT Genel Müdür Yardımcıları, Genel Bütçeli Daireler, Katma Bütçeli İdareler ile KİT'lerin Başmüdür ve Bölge Müdürleri ile Ankara, İstanbul ve İzmir İllerindeki İl Müdürleri, Kaymakamlar, Bakanlık Özel Kalem Müdürleri ve Basın Müşavirleri

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber