Özcan'dan '2. ek yerleştirmeye' yeşil ışık

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 15 Temmuz 2009 15:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, üniversitelerde merkezi yerleştirme sonrası boş kalan kontenjanlar için "ikinci ek yerleştirme" yapılmasına yeşil ışık yaktı. "YÖK böyle bir karar alabilir" ifadesini kullanan Özcan, ancak, yapılan son değişiklik nedeniyle boş kontenjan kalma ihtimalinin bulunmadığını bildirdi.

Özcan, 2009-ÖSS sonuçlarını ve YÖK Genel Kurulu'nun aldığı "ÖSS baraj puanlarının aşılmasını kolaylaştıran kararı" değerlendirdi.ÖSS'den 30 bin adayın "sıfır" puan almasının "beklenmedik bir olay olmadığına" işaret eden Özcan, ÖSS'de geçen yıl da 23 bin civarında adayın sıfır aldığını, önceki yıl ise sıfır puan alanların sayısının 47 bin olduğunu anımsatarak şöyle dedi:

"Bunun pek çok nedeni olabilir. Birincisi, öğrenci yeteri kadar sınavlara hazırlanmamıştır, liseden iyi gelmiyordur. Veya imtihana girdiğinde birkaç soruya bakar, soruların çok zor olduğunu anlar ve hiçbirine cevap vermemeye karar verir. Böyle bir psikolojik neden de olabilir. Ama her ne nedenle olursa olsun 30 bin çok büyük bir rakam. Gerçekten ortaöğretimde bir zafiyet olduğunun işaretidir. Bundan sonra takip edilecek politikalarda bu rakamın azaltılması yoluna gidilebilir"

Özcan, bu konuda alınacak önlemler konusunda şunları söyledi:

"Üniversite sınavları yüzünden ortaöğretimdeki dengeler bozulmuş olabilir. Belki üniversiteye girişi daha rasyonel bir hale getirirsek ortaöğretim kendiliğinden düzelecektir. İnsanlar son yıllarını dershanelerde değil de lisede derslerini görerek geçireceklerdir. Yani üniversite sınavından başlayıp geriye doğru gitmek lazım."

Gelecek yıl uygulamaya girecek sınav sisteminin bu durumu düzeltip düzeltmeyeceği konusunda "Zannetmiyorum." diyen Özcan, şöyle devam etti:

"Gelecek yıl yapılacak sınavın iki avantajı olacak. Bir tanesi, öğrencilerin stresini azaltacak çünkü iki aşamalı olacak. İkinci aşamayı da belki iki gün veya bir hafta arayla yapmayı düşünüyoruz. O stresin azalması söz konusu olacak. İkincisi de çok kategoride test olduğu için öğrenciler yapmak istedikleri mesleğe yönlenme bakımından daha avantajlı olacaklar. Bu iki açıdan bugünkü kullandığımız sisteme nazaran daha çağdaş ve daha modern, öğrenci için daha avantajlı bir sistem diyebiliriz."

YÖK'ün, bu yıl ÖSS'ye girenlerin barajı aşmasını kolaylaştıran kararıyla ilgili eleştirileri "yersiz" bulduğunu söyleyen Özcan, "hem kontenjanları artırıp hem de kontenjanların boş kalmasına yol açmanın akıllıca bir iş olmadığını" kaydetti.

Özcan, "Bu ülkede yükseköğretim talep eden herkese yükseköğretim olanaklarını hazır hale getirmeliyiz. Bu sene 90 bin kontenjan artışı oldu. Madem böyle bir kontenjan yaratılıyor en akıllıca iş o kontenjanları dolduracak durumu da yaratmaktı puanlar bakımından. Bunu yapmak zorundaydık yoksa çok zorluklarla yarattığımız kontenjanlar boş kalırdı" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber