Devlet liselerinin İstanbul'da % 10 başarılı iken Aydın'da bu oran % 54

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 18 Temmuz 2009 23:55, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

İstanbul'da düz devlet liselerinde başarı oranı yüzde 10'larda seyrederken, Aydın'da bu oran yüzde 54'lere kadar ulaşıyor. Aydın, bu yıl eşit ağırlıklı puan türünde Türkiye birincisi, sözel-1'de ikincisi oldu. Aydın Fen Lisesi öğrencisi Gülşen Yücel sayısal-1'de Türkiye birinciliğini kazandı

ÖSS sonuçları açıklandığında, Aydın'dan başarı haberleri ardı ardına geldi. Hem bireysel hem de genel başarı elde edilmesi kentte yaşanan sevinci ikiye katlamış görünüyor.

Daha önce de ÖSS başarılarıyla dikkat çeken Aydın, iki yıl boyunca ani düşüş yaşamış. 2007'de 24, 2008'de 16'ıncı sıraya gerileyen Aydın, bu yıl eşit ağırlıklı puan türünde Türkiye birincisi, sözel-1'de ikincisi oldu. Aydın Fen Lisesi öğrencisi Gülşen Yücel sayısal-1'de Türkiye birinciliğini kazandı. Okulu da geçen yıl olduğu gibi birincilik bekliyor. Özel Yesevi Koleji'nin bu yıl sınava giren 104 öğrencisinden 31'i de ilk bin öğrenci arasında yer aldı.

21 öğrenciye 1 öğretmen

?Adı gibi aydın bir kent? diye nitelendirililen Aydın'ın okur yazar oranı, bu düşünceyi doğrular nitelikte. Türkiye genelindeki okur yazar oranı yüzde 81 iken Aydın'da yüzde 93 oranında. Yüzde 85'lik okullaşma oranı, yüzde 68'lik Türkiye ortalamasının hayli üzerinde.

Toplam 170 bin öğrencinin 117 bin 745'i ilköğretim, 43 bin 9'u da ortaöğretimde okuyor. Toplam 603 okulun 96'sını lise ve dengi okullar oluşturuyor. Bunlardan sadece üçü özel okul. Kentte görev yapan öğretmen sayısı 8 bin 980, öğretmen başına 21 öğrenci düşüyor. Derslik başına düşen öğrenci sayısı ise 30 olarak saptandı. Bu sayı ikili eğitim yapan okullarda ise 10'un altına kadar düşüyor.

ÖSS'ye giren 16 bin 372 adaydan sadece 7 bin 700'ü yeni mezun. Buna rağmen 145 taban puanı aşan aday sayısı 15 bin 533'e ulaşmış halde. Bu sonuç yüzde 94.88 başarı oranıyla bu konuda da Aydın'ı zirveye taşıyor.

Başarıda payı olanlardan biri İl Milli Eğitim Müdürü Ertuğrul Dindar. Aydın'a Mart 2008'de gelen Dindar'ın eski görev yerlerinde de önemli başarılar elde edilmiş. Eskişehir, görev yaptığı dönemde ilk üçe girmiş. Denizli, Türkiye birincisi olmuş.

?İkinciliği hazmedemem?

Başarının reçetesini sorduğumuz Dindar, Aydın'da son iki yılda eğitimde gerileme yaşandığını gördüklerini, bu duruma göre hareket planı geliştirdiklerini belirterek şöyle konuştu:

?Göreve geldiğimizde, birkaç ayda bir şey yapmamız mümkün değildi. Sonrasında, ?İlk beşe gireceğiz' demiştim, birinci olduk. Sınavlardan önce ve yıl içinde okulları gezip motivasyon toplantıları yapıyoruz. Sık sık okul müdürleriyle toplanıp en küçük soruna kadar bilgi alıyoruz. Bilgi yarışmaları, sportif etkinlikler, halk oyunları gibi sosyal aktiviteleri teşvik ediyor, destek veriyoruz..?

Öğretmenlerle ilgili çalışmalarla işe başladıklarını kaydeden Dindar, şunları kaydetti:

Kilit rol öğretmenlere

?Aydın memurlara göre ve ucuz bir kent. Buraya yerleşen 50 yaşını doldurmuş 20-30 yılın üzerinde öğretmenler var. Bunların tecrübelerinden yararlanırken gençlerin de önünü açmak gerektiğini düşündük. Ayrıca rapor sistemini kontrol altına aldık. Grip, hasta olmuştur, bu doğal. Ama uzun süreli raporları sıkı tuttuk. ?Eğer bir probleminiz varsa ya çözeceğiz ya da çözene kadar size izin vereceğiz, ondan sonra okula dönebileceksiniz' dedik. Sağlık Müdürlüğü'ne yazı yazdık. ?Personelimizin durumu çok ciddi değilse rapor yazılmasın' diye. Okul müdürlerini de sıkı tuttuk. Her sınav sonrası öğretmenlerden analiz almalarını istedik. Bu analizler sonrası grup halinde çalışma ve karşılaştırma sistemini geliştirmiş olduk. Ortak deneme sınavları yaptık. Dersaneler birliği de bize bu çalışmalarda destek verdi. Bir de çocuklara, bilmedikleri konularda ?uydurma' yoluna gitmemeleri konusunda çok telkinde bulunduk.?

Vali Hüseyin Avni Coş da ?Bu yeterli değil. Her konuda birinci olmak istiyoruz. En Aydın il olmaya adımız gibi namzetiz? dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber