2 numaralı koltuk için 5 aday var

Haber Giriş : 21 Temmuz 2009 09:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Meclis Başkanı'nı Başbakan cuma günü açıklayacak

AĞUSTOSUN ilk haftası yapılacak Meclis Başkanlığı seçimi için AKP'de başlayan kulis çalışmaları, partide hareketlilik yarattı. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e yakınlığı ile bilinen, geçen dönemde bakanlık beklentisi olan Ankara Milletvekili Salih Kapusuz, Meclis Başkanlığı için bastırıyor. Geçen dönemde Meclis'te büyük bir uzlaşı ile seçilen TBMM Başkanı Köksal Toptan'ın yeniden aday gösterilip gösterilmeyeceği konusundaki belirsizlik ise sürüyor. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, cuma günü AKP grubunu parti merkezinde toplayarak, vekillerin nabzını tutacağı ve son kararını açıklayacağı öğrenildi.

Adaylık çalışmalarına başladığını açıklayan Salih Kapusuz, 'Adayımızın kim olduğu cuma günü netleşecek. Başbakan parti kararına göre adım atacak' dedi. Kapusuz isminin milletvekillerinden genelde destek gördüğü, Başbakan Erdoğan'ın, grubu serbest bırakması durumunda Kapusuz'un şansının yüksek olacağı, konuşulanlar arasında...

ANAYASACI KUZU

Birçok vekil, Köksal Toptan'ın yeniden aday gösterileceğini savunurken, bazı vekiller Erdoğan'ın yeni bir ismi aday göstereceğini düşünüyor. Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, TBMM Başkanlığı için adı geçen bir diğer isim.

29 Mart seçimleri sonrasında yenilenen kabinede yer almayan eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, AKP Grup Başkanvekilliği için isminin geçtiği yönündeki kulislere kızarak, 'Böyle bir şeyi kabul etmem' demişti. Çelik'in daha yüksek bir makam olan TBMM Başkanlığı'na gözünü diktiği kulislerde yankı bulmuştu. Çelik'in de Başbakan'dan gelecek davete göre adaylığını açıklayabileceği konuşuluyor. Yine değişen kabinede yer almayan Mehmet Ali Şahin'in de adı Meclis Başkanlığı için kulislerde geçiyor.

Ebru TOKTAR ÇEKİÇ / AKŞAM


AK Parti'de büyük revizyon Ekim'de

AK Parti, bir süredir devam eden il kongreleri sonucunda il başkanlarının yüzde 40'ını yeniledi. Yeni TBMM Başkan adayı 1 Ağustos'ta açıklanıyor. Partinin yeni yönetimi ise 3 Ekim'de yapılacak büyük kongrede şekillenecek.

AK Parti'nin il kongreleri bu hafta sonu tamamlanacak ve büyük kongre için süreç başlayacak. AK Parti'nin ilçe ve il kongreleri sonucunda il başkanlarının yüzde 40'a yakını yenilendi. 3 Ekim'de yapılacak AK Parti 3. Büyük Kongresi'nde karar alma ve yürütme organlarında yeni isimlere görev verilecek. Başbakan Erdoğan, Cuma günü milletvekillerini Ankara'da toplayarak yeni TBMM Başkanı başta olmak üzere TBMM Başkanvekilleri, İdare Amirleri ve Katip Üyeler konusunda milletvekillerinin görüşünü alacak.

ŞAHİN ADI ÖNE ÇIKIYOR

TBMM Başkanı ve 2 TBMM Başkanvekili AK Parti'li milletvekilleri arasından seçilecek. AK Parti'nin TBMM Başkan adayının, 1 Ağustos'ta yapılacak Grup Toplantısı'nda açıklanması bekleniyor. TBMM Başkanlığı için, mevcut başkan Köksal Toptan'ın yanı sıra eski bakanlar Mehmet Ali Şahin ve Murat Başesgiolu ile Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ve Salih Kapusuz'un adı geçiyor. Bu isimler arasında adaylığa en yakın ismin Şahin olduğu belirtiliyor.

BÜYÜK DEĞİŞİM

3 Ekim'de yapılacak büyük kongrede ise partinin üst karar alma organı olan Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) yeniden belirlenecek. Başbakan Erdoğan, 50 kişilik MKYK listesi içinden Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi olarak görev yapacak Genel Başkan Yardımcılarını ve Genel Sekreteri seçecek. Beş grup başkanvekili ile TBMM'deki ihtisas komisyonlarının başkanları da Ekim ayı başında belirlenecek. Erdoğan, 1 Mayıs'ta Bakanlar Kurulu'na 9 yeni ismi taşıyarak, kabinede büyük revizyon yapmıştı.

HAMDİ ATEŞ / YENİŞAFAK

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber