Dolarda düşüş sürebilir, borsada yeni hedef 40.000

Kaynak : Referans
Haber Giriş : 21 Temmuz 2009 08:05, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Küresel piyasalarda risk iştahındaki artışın etkisiyle yüzde 1,39 yükselen borsa yılın yeni zirvesini gördü. Dolar 1.5020 TL seviyesine geriledi. Borsada yükselişin sürebileceğini belirten uzmanlara göre dolar da 1.50 TL'nin altına düşebilir.

Küresel piyasalardaki olumlu hava, risk iştahındaki artış ve yabancı girişi Türkiye'de finansal piyasalarda bahar havası yarattı. Dolar, son 7 ayın dibine 1.5020 TL ile düşerken, faiz oranları ise gösterge kağıtta yüzde 11,53 seviyesine geriledi. İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) ise yılın zirvesi ve 11 Eylül'den bu yana en yüksek kapanış olan 38.250 puana yükseldi. Hisse senetlerinin yüzde 1,39 değer kazandığı piyasada, toplam işlem hacmi cuma gününe göre yaklaşık yüzde 21 azalarak 1.32 milyar liraya geriledi.

ABD'de KOBİ kredileri veren ve iflasın eşiğinde bulunan CIT Grubu'nun şirketten alacaklı tahvil sahipleriyle 3 milyar dolarlık bir anlaşma imzalaması, küresel piyasalardaki dünkü yükselişte etkili oldu.

Parite 1.42'nin üstünde

Anadolubank Dealer'i Akın Cihan Ateş, euro/dolar paritesinin 1.42'nin üzerine yükselmesi yanında yurtdışı borsalardaki olumlu havanın dolar kurunun zayıflanmasında etkili olduğunu söyledi. Doların şimdiki seviyelerden 1.47 TL seviyelerine düşüp düşmemesinin ise tamamen yurtdışı piyasalara bağlı olduğunu belirten Ateş, "Çünkü içeride siyaset ya da IMF tarafında önemli bir gelişme yok. IMF ile ilgili de yeni bir haber beklentisi bulunmuyor" dedi. Turkishbank Döviz Masası Yönetmen Yardımcısı Can Mete, yatırımcıların risk alma iştahlarının doların diğer para birimlerine karşı değer kaybetmesine neden olduğunu söyledi. Alternatif piyasalarda paranın, yeni yollar aradığını ifade eden Mete, "Yatırımcılar dolar bozdurup yerel para cinslerine ve hisse senetlerine geçiyor" dedi. Mete, önümüzdeki dönemde Türkiye ile IMF arasında bir sorun yaşanmadığı taktirde TL'nin değer kazanmaya devam edebileceğini kaydetti. Dolar kurunun bu hafta 1.45 TL'ye kadar gerilemesinin teknik olarak mümkün olduğunu belirten Mete, "Ancak, çok hızlı iniş-çıkışların tepkileri de hızlı olur. Böyle bir hareket sağlıklı olmaz. 1.48 ya da 1.45 TL'nin görülmesi için önce 1.50 TL'nin kırılması gerekiyor" dedi.

Faiz % 11,5'a geriledi

Bono faizlerinde de düşüş sürüyor. Hazine'nin geçen haftaki ihalesinden sonra gösterge kağıt olan 11 Mayıs 2011 vadeli tahvilin bileşik faizi de dün yüzde 11,5 seviyesine oldukça yaklaştı. Faiz oranlarının gerilemesinde, 16 Temmuz'daki toplantısında 0.5 puan düşürerek, kısa vadeli faizleri yüzde 8,25 seviyesine çeken Merkez Bankası'nın politikası dışında, yabancı girişi ve enflasyon beklentilerindeki düşüş etkili oldu. Uzmanlar, faiz oranlarının yüzde 11 seviyesine de düşebileceğini söylüyor. Faizlerin önümüzdeki dönemdeki seyrinde ise son günlerde birçok ürünün fiyatına yapılan zamların enflasyon üzerindeki etkisi, Merkez Bankası'nın faiz politikası ve küresel ekonomideki koşullar etkili olacak. Bono faizleri, işlem bazında en düşük tarihi rekoru yüzde 11,37 ile iki hafta önce kırmış, haziran ayında ise yüzde 13,19 seviyesine yükselmişti.

Hazine'nin bugünkü FRN ihalesi de piyasalarda yakından izlenecek. Temmuz ayında toplam 10.5 milyar TL'lik itfaya karşılık, 9.9 milyar TL'lik borçlanma öngören Hazine geçen hafta düzenlediği ihalelerle 8 milyar TL borçlanmıştı.

Bankacılık başı çekti

17 Mart'tan bu yana yatırımcıya yüzde 60'ın üzerinde getiri sağlayan İMKB'deki yükseliş de sürüyor. Endeksteki yükselişte bankacılık sektörü başı çekiyor. Bankacılık sektörü dün yüzde 1,48 yükselirken, borsada temmuz ve ağustos ayı için yeni hedefin 40.000 puan olduğu belirtiliyor. Geçen hafta uluslararası borsalar yüzde 8-9 yükselirken İMKB'nin yüzde 2,5 artış kaydettiğini hatırlatan uzmanlar, bunun nedeninin geçen dönemde İMKB'nin dış borsalardan daha hızlı çıkış yapmasına bağlıyor. Uzmanlar, Türkiye'de bankacılık sektörünün sağlam yapısı ve kârlılığının, İMKB'yi, diğer borsalardan ayrıştıran en önemli özellik olduğuna dikkat çekti. Uzmanlar, banka hisselerinin yeteri kadar yükseldiğini bundan sonra reel sektör hisselerine alım gelmesini beklediklerini de vurguladı.

Küresel piyasalarda risk iştahındaki artışın etkisiyle yüzde 1,39 yükselen borsa yılın yeni zirvesini gördü. Dolar 1.5020 TL seviyesine geriledi. Bors...

( KB)

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber