3 kadın belediye çalışanı, tuvalette görevlendirilince işten ayrıldı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 23 Temmuz 2009 21:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

BURSA'nın Yenişehir Belediyesi, işten ayrılmak istemeyen 3 kadın personeli tuvalet temizliğine gönderdi. Verilen görevden sonra 2 kadın ayrılırken, diğeri ise iki saat çalıştı ve ardından önce yıllık izne çıktı, daha sonra da tazminatını alarak belediyeden ayrıldı.

İddiaya göre, 29 Mart seçimlerinde üçüncü kez kazanan Yenişehir Belediye Başkanı AKP'li Bülent Hamdi Cingil, geçen haziran ayında, işçi sayısının fazla olduğunu gerekçe gösterip tazminatlarını ödeyerek 13 personelin iş akitlerini fesh etmek istedi. Ancak, görevliler bunu kabul etmeyince belediye bu kez işçileri bulundukları birimden alarak farklı yerlere gönderdi. Memur eksikliği nedeniyle Belediye Emlak Servisi'nde çalışan Figen Erbaş, danışmada görev yapan Merve Sünnetçioğlu ve kadrosu belediyede olmasına rağmen Halk Eğitim Merkezi'nde odacılık yapan Rahmiye Pastırmacı, ilçe merkezindeki umumi tuvaletlerin temizliğinde görevlendirildi. Görevlendirmenin tebliğ edildiği Figen Erbaş ve Merve Sünnetçioğlu, belediyenin yaptığı teklifi zorunlu olarak kabul ederek, tazminatlarını alıp işten ayrıldı. Rahmiye Pastırmacı ise 2 saat tuvalet temizliği yaptıktan sonra önce yıllık izne, izin bitiminde ise 13 Temmuz günü işten ayrıldı.

CHP: ONUR KIRICI

CHP Yenişehir İlçe Yönetim Kurulu konuyla ilgili yapılan açıklamada, Yenişehir Belediyesi'nde yıllardır Emlak Servisi'nde ve odacı olarak çalışan üç kadın personelin, Yenişehir Belediye Başkanı Bülent Hamdi Cingil tarafından umumi erkek tuvaletleri ile cami tuvaletlerinin temizletilmesinde görevlendirilmesini ?İnsanlık onuruna yakışmayan onur kırıcı bir tutum' olarak değerlendirildi. Açıklamada, ?İnsan onurunu bu kadar ayaklar altına alan bir başka belediye başkanı Türkiye'de yoktur. İnsanların ekmek ve haysiyetleri oynayanların sonları herkesçe bilinmektedir. Bülent Cingil yaşanmışlardan ders almalıdır? denildi.

KİMSEYİ EKMEĞİNDEN ETMEDİM'

Yenişehir Belediye Başkanı Bülent Hamdi Cingil ise, ilçede üç dönemdir belediye başkanlığı yaptığını, bu süre içerisinde kimseyi ekmeğinden etmediğini söyledi. İşten çıkartmaların, çalışanların fazlalığından kaynaklandığını belirten Cingil, şöyle konuştu: ?İşçi fazlalığımızın yanında memur açığımız var. Harcamalar içindeki işçi giderlerimizi düşürmek için bu kararı aldık. 13 işçiyle tüm yasal haklarını ödeyerek yollarımızı ayırmak istedik. Yıllık izni bulunanları izne çıkardık. Ancak izin bitiminde teklifimizi reddederek, tekrar göreve başlamak istediler. Biz de başka birimlere gönderme yolunu seçtik. Mesela bir işçiyi mezbahaya gönderdik. Bir hafta sonra teklifimizi kabul etti. Tuvalette görevlendirme olayı ben Antalya'da iken olmuş, bana telefonlar gelince müdahale ettim. Ancak, işin içinde muhalefetin kışkırtması var. Tuvalette gönderilen kadını erkekler tuvaletine sokup, temizlik yaparken fotoğraflamışlar. Zabıtaları göndererek, sadece bayanlar tuvaletinde çalıştırılmaları talimatını verdim. Zaten o bayan işçimiz de iki saat çalıştıktan sonra yıllık izne ayrıldı ve 13 Temmuz'da teklifimizi kabul ederek tazminatını alıp, işten ayrıldı. 13 personelden 8'i ayrıldı, 2'si hala yıllık izinde. 3'ü de raporlu.? Başkan Cingil, konuyla ilgili açıklama yapan ve işlemleri Nazi Almanya'sındaki uygulamalara benzeten CHP'liler hakkında hukuki yollara başvuracağını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber