Ergenekon Savcılarıyla ilgili şikayetlere bakan mahkemeye kritik atama

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 25 Temmuz 2009 09:25, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

YARSAV dayatması

Korsan liste hazırlayarak HSYK'yı kilitleyen Ali Suat Ertosun ve 5 üye, Ergenekon soruşturmasını yürüten Savcı Öz'le ilgili şikayetlere bakan mahkemenin başkanını tayin ettirdi. Dünkü toplantıda da mahkemeye YARSAV üyesi hakimi atamak isteyen üyeler yine krize neden oldu.

ABDULKADİR SELVİ/ANKARA

Ergenekon savcı ve hakimlerinin görevden alınması için korsan liste hazırlayarak HSYK toplantılarını kilitleyen Ali Suat Ertosun başta olmak üzere 5 üyenin kritik bir atamada istediklerini gerçekleştirdikleri ortaya çıktı. Ergenekon soruşturmasını yürüten Savcı Zekeriya Öz hakkında Adalet Bakanlığı'na yapılan suç duyurularına yapılan itirazlara bakan Ankara 4. İdare Mahkemesi Başkanı Kadir Kavas, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun önceki günkü toplantısında Kırıkkale'ye atandı. Dünkü toplantıda ise Kavas'ın yerine Ergenekon soruşturmasına karşı çıkışlarıyla gündeme gelen YARSAV'a üye 4 hakimin önerilmesinin krize neden olduğu öğrenildi.

SAVCI ZEKERİYA ÖZ İTİRAZLARINA BAKAN HAKİM TAYİN EDİLDİ

Ergenekon soruşturmasını engellemek isteyen çevreler ile sanıkların Savcı Zekeriya Öz hakkındaki suç duyurularını Adalet Bakanı 'hukuki gerekçeleri oluşmadığı ve operasyonu engellemek' amacı taşıdığı ğerekçesiyle reddediliyordu. Adalet Bakanı'nın ret kararının iptal talepleri ise Ankara 4. İdare Mahkemesi'ne götürülüyordu. Kadir Kavas'ın başkanlığını yaptığı 4. İdare Mahkemesi ise başvuruların hukuki delillerden mahrum olduğu gerekçesiyle 'iptal talepleri'ni reddediyordu. Ergenekon savcılarının görevden alınması ısrarından geri adım atmayan Ali Suat Ertosun ve diğer üyeler, HSYK'nın önceki günkü toplantısında Kavas'ın Kırıkkale'ye atanmasını sağladığı ileri sürüldü.

KRİTİK MAHKEMEYE YARSAV ÜYESİ 4 HAKİMDEN BİRİNİ İSTİYORLAR

Kavas'tan boşalan koltuğa atanması sözkonusu olan 4 kişinin ise Ergenekon soruşturmasına muhalif açıklama ve girişimleriyle dikkat çeken Yargıçlar ve Savcılar Vakfı (YARSAV) üyesi olduğu öğrenildi. Dünkü HSYK toplantısında Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılar ile davaya bakan hakimlerin görevlerinin değiştirilmesini isteyen üyelerin, bu 4 hakimin Kavas'ın yerine atanması için ısrar ettiği belirtildi. Ertosun ve bazı üyelerin ısrarının toplantıda krize neden olduğu öğrenildi. Ergenekon savcılarının görev yerlerini değiştirmek isteyen HSYK üyelerinin, Ankara 4. İdare Mahkemesi Başkanlığı'na atanacak ismi belirlemesi, ileride Savcı Öz hakkında soruşturmanın önünü açacağı belirtiliyor.

Bakan 'Kriz var mı?' sorusuna yok demedi

Ergenekon savcıları ve hakimlerinin görev yerlerini değiştirmek isteyen HSYK üyelerinin direnişi nedeniyle dünkü toplantıdan sonuç çıkmadı. HSYK toplantısının ardından gazetecilere açıklama yapan Adalet Bakanı Sadullah Ergin, 'Bir takım ilerlemeler kaydedildi ama Pazartesi günü saat 11.00'da toplanmak üzere çalışmalara ara verdik. Ümit ediyorum ki Pazartesi günü biter diye bir temennim var' diye konuştu. Bir gazetecinin 'Ergenekon savcılarıyla ilgili bir sıkıntı mı var?' sorusu üzerine Ergin, 'Söylemek istediklerimi söyledim.

Onun dışındakiler Kurul toplantılarının içeriğiyle, çalışmayla ilgili hususlar. Tamamen içeride kalması gereken mahrem bilgilerdir? cevabını verdi. HSYK Başkan Vekili Kadir Özbek ise toplantıdan ayrılışında yaptığı açıklamada, kendilerine yönelik haksız eleştiriler yapıldığını ileri sürdü. Özbek, HSYK üyesi Ali Suat Ertosun hakkında çıkan haberlere de tepki gösterdi. Ertosun'un, Ergenekon sanıklarıyla fotoğraflarının yer aldığının belirtilmesi üzerine konuşan Özbek, ?Herkesin kişisel ilişkileri olabilir. Arkadaşımız buna cevap verecektir? dedi.

Hukukçulardan tepki: Ertosun'un girişimi hukuk adına vahim

Ergenekon soruşturmasını yürüten savcılar ve davaya bakan hakimleri görevden almak isteyen HSYK'da üyelerine hukukçular sert tepki gösterdi. Adalet ve Hukuk Derneği, Boğaziçi Avukatları Derneği, Hukukun Üstünlüğü Derneği, Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi, Uluslararası Hukukçular Birliği, Demokrat Hukukçular Derneği, Mizan Hukukçular Derneği, Savunma Avukatları Derneği temsilcileri Beşiktaş'taki Malta Köşkü'nde basın toplantısı düzenledi.

HSYK BASKI ARACI

Ortak basın açıklamasını okuyan Hukukçular Derneği Başkanı Avukat Kamil Uğur Yaralı, HSYK'nın, hakim ve savcılar üzerinde siyasi bir baskı aracı olarak görev yaptığını söyledi. Yaralı ?HSYK'nın, Ergenekon yargıçlarını değiştirmeye çalışması ve soruşturmayı yürüten savcıları görevden almak istemesi hukuk adına kabul edilemez" dedi. Yaralı, HSYK'da, Ergenekon sanıklarıyla toplantı yapan üye Ali Suat Ertosun'un olağanüstü gayretleriyle netice alınmaya çalışılmasını "vahim bir durum" olarak niteledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber