Başbakanlık'tan bölünmüş yol genelgesi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 25 Temmuz 2009 12:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bölünmüş yol çalışmalarının yapılacağı kesimler, Karayolları Genel Müdürlüğü, valilikler ve Ulaştırma Bakanlığının koordinasyonuyla belirlenecek.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan ''Bölünmüş Yol'' genelgesi ile bölünmüş yolların seri şekilde tamamlanması ve mevcut yolların iyileştirilmesi için alınacak tedbirleri içeren 2008/3 sayılı Başbakanlık genelgesinde değişiklikler yapıldı.

Genelgede, bu güne kadar yürütülen çalışmalarda karşılaşılan sorunların çözümü ve kamu kurum ve kuruluşları arasında üst düzeyde koordinasyon sağlanması amacıyla 2008/3 sayılı genelgenin 1, 3 ve 7. maddelerinde değişiklik yapıldığı belirtildi.

Buna göre, bölünmüş yol çalışmalarının yapılacağı kesimler Karayolları Genel Müdürlüğü, valilikler ve Ulaştırma Bakanlığının koordinasyonuyla belirlenecek. Bu kesimlerin dışında bölünmüş yol olarak yapımı veya tek yol iyileştirmesi düşünülen yollara ilişkin valiliklerin talepleri Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından değerlendirilecek, Ulaştırma Bakanlığının onayının alınmasını müteakip yapım çalışmalarına başlanacak. Onay alınmadan başlatılan çalışmalar bu kapsamda değerlendirilmeyecek.

Daha önceki genelgede, valilerin mülki hudutları dahilinde yapılacak yolları, Karayolları Genel Müdürlüğü ile müştereken tespit edecekleri, bu çerçevede hazırlanacak yol yapım programını Mart ayının sonuna kadar Ulaştırma Bakanlığına göndermeleri öngörülüyordu.

-ÖDENEK-

Daha önce ait oldukları kurumlarca karşılanan, yol yapım ve iyileştirme çalışmaları nedeniyle kurulacak şantiyelerdeki ihtiyaçlara ilişkin ödenek, Ulaştırma Bakanlığının belirleyeceği usulle Karayolları Genel Müdürlüğünce il özel idarelerine aktarılacak. Bu şantiyelerce yapılacak toprak işleri ile nakliye çalışmalarında sarf malzemelerinin giderleri karşılığı olarak 1 metreküplük hafriyatın yapılması, nakledilmesi, serilmesi ve sıkıştırılması karşılığında 0,60 kilogram motorin harcanacağı kabul edilecek.

Valilik koordinasyonunda yaptırılacak kesimlerdeki viyadük, tünel, köprü gibi büyük sanat yapıları Karayolları Genel Müdürlüğünce yaptırılacak ve eşzamanlı olarak tamamlanacak. Daha önceki genelgeye göre, yol yapım ve iyileştirme çalışmalarında toprak işleri, sanat yapısı, ödenekleri Ulaştırma Bakanlığınca gönderilecek alt temel ve temel işleri asfalt yapılacak seviyeye kadar valilikler tarafından, viyadük, tünel, köprü ve asfalt kaplama işleri ise Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından eş zamanlı olarak planlanarak yapılıyordu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber