Orduda YAŞ heyecanı

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 26 Temmuz 2009 10:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AYDIN HASAN Ankara

1-4 Ağustos arasında toplanacak olan Yüksek Askeri Şûra'da (YAŞ), emeklilikleri gelen Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ataç'ın yerine Oramiral Uğur'un, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Babaoğlu'nun yerine Orgeneral Aksay'ın atanması bekleniyor

Yüksek Askeri Şûra'nın (YAŞ) ağustos ayındaki toplantısının ardından ordunun komuta kademesinde kısmi değişiklik yapılacak.

Emekliye ayrılacak olan Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç'ın yerine Oramiral Eşref Uğur'un, Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Aydoğan Babaoğlu'nun yerine de Orgeneral Hasan Aksay'ın atanması bekleniyor.

YAŞ'ın 2009 Ağustos ayı toplantısı, 1-4 Ağustos arasında Genelkurmay Başkanlığı karargâhında, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında yapılacak. Toplantıda, general olacak albaylar ile generallerin terfi ve emeklilik durumlarıyla TSK'yla ilgili konular ele alınacak.

İki kuvvette iki terfi

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Ataç ile Hava Kuvvetleri Orgeneral Babaoğlu, bu yıl emekli olacak. YAŞ toplantısının ardından Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'na Donanma Komutanı Oramiral Uğur'un, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na ise Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Aksay'ın atanması bekleniyor.

İki kuvvette, boşalacak kadrolar nedeniyle bir korgeneral ile bir koramiral, orgeneral ve oramiral rütbelerine terfi edecek.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, görevini bir yıl daha sürdürecek. Başbuğ'un yerine gelecek yıl teamüller gereği Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Işık Koşaner'in atanması bekleniyor.

?Karacı? orgeneraller içinde bu yıl sadece 1. Ordu Komutanı Orgeneral Ergin Saygun emekli olacak. Boşalacak kadro nedeniyle bir korgeneral orgeneralliğe yükseltilecek.

1. Ordu Komutanlığı'na Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hasan Iğsız'ın Iğsız'dan boşalacak yere de Kara Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Orgeneral Aslan Güner'in getirilme ihtimali yüksek gösteriliyor.

Kritik bir toplantı

Ergenekon soruşturması, ?İrtica ile Mücadele Eylem Planı? belgesi, askerlerin adli mahkemelerde yargılanmalarına olanak sağlayan yasa çerçevesinde son dönemde yaşanan gelişmeler Türkiye'nin gündeminde öne çıkmıştı. YAŞ'ın bu yılki toplantısı, bu gelişmeler nedeniyle başka bir açıdan da önem kazandı.

Toplantıda, general ve amiralliğe yükseltilecek albayların dosyaları da ele alınacak. Bu çerçevede, 3 yıldır amiralliğe terfi bekleyen, Başbuğ'un kâğıt parçası olarak nitelendirdiği ?İrtica ile Mücadele Eylem Planı? belgesini hazırladığı iddia edilen Deniz Kurmay Albay Dursun Çiçek konusunda alınacak karar da merak ediliyor.

Mesajlar merak ediliyor

Toplantıda, bazı personelle ilgili ihraç kararı alınıp alınmayacağı da kamuoyunun ilgi alanında yer alacak. 30 Ağustos resepsiyonu ile devir-teslim törenlerinde, komutanların son dönemde yaşanan gelişmelerle ilgili vereceği mesajlar da merak konusu haline geldi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber