Meclise sevk edilen memur tasarısı neler getiriyor?

Haber Giriş : 08 Ocak 2005 13:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

15 Ekim 1991 tarihinden sonra işe başlayan memurlara bir derece verilmesine ilişkin tasarı Meclis'e sunuldu. Yeni tasarı birçok alanda kısıtlamaları beraberinde getiriyor.

Tasarıyla, ilk kez 1978'de Ecevit Hükümetince, 1991 yılında da Mesut Yılmaz hükümeti döneminde verilen derece yükseltmesinden yararlanamayan memurlara birer derece veriliyor.

Derece yükseltmesinden yararlanamadan emekli olan memurlar da bu haktan faydalanacak.

Tasarı neler getiriyor?

-Kendi maaşı olduğu halde eşinden ya da babasından dul ve yetim aylığı alma dönemi bitiyor. Herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşuna bağlı olarak çalışan ya da emekli aylığı alanlara, Emekli Sandığı'ndan dul veya yetim aylığı bağlanmayacak. Sonradan çalışmaya başlayanların aylığı da kesilecek.

-Bazı istisnalar hariç, kamudan emekli olanlar yeniden kamuda istihdam edilemeyecek.

- Daha önce atanmış ya da seçilmiş oldukları görevdeki aylığından daha düşük aylıklı bir işe atananlar, aradaki farkı ödemeleri durumunda emeklilik açısından yüksek olan ek göstergeden yararlanacaklar.

-Toplu Konut İdaresi ile Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nda SSK'lı olarak çalışan sözleşmeli personel, istemeleri halinde Emekli Sandığı'na geçebilecek.

-Memurluğa başlamadan önce hastalık veya sakatlığı olduğu belirlenenler malül sayılmayacak.

-Kişinin muhtaç sayılması için asgari ücretin üstünde geliri olmaması koşulu aranacak.

- Yeşil kart sahiplerinin ayakta tedavilerindeki ilaç masrafları devletçe karşılanacak.

- KİT'ler ve Devlet Demiryolları'na ait atıl durumdaki taşınmazlar satılabilecek.

- Mevcut otoyolların ve bu otoyollar üzerindeki tesislerin işletme hakları belirli bir bedel karşılığında özel sektöre devredilebilecek.

- Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borçları, yeniden yapılandırıldığı halde bu borçlarını yine ödeyemeyenlere, yeni bir ödeme kolaylığı geliyor.

- Borçlar ve Türk Ticaret Kanunlarına göre faiz ödenmesi gereken hallerde uygulanacak yıllık faiz oranı yüzde 12'ye iniyor

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber