Özel yetenek sınavı, klimalı salonda bile bayılttı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 10 Ağustos 2009 18:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Sakarya Üniversitesi (SAÜ) Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu sportif özel yetenek sınavına katılan adaylar, dereceye girebilmek için yarıştı. Adaylardan bazıları klimalı salonda yapılan sınavda da baygınlık geçirdi.

Sakarya Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Meslek Yüksekokulu özel yetenek sınavları bugün başladı. 2009-2010 Eğitim-Öğretim Yılı'nda BESYO'da okumak için Sakarya başta olmak üzere çevre iller ve yurdun çeşitli yerlerinden 1100'ü erkek, 342'si bayan toplam 1442 öğrenci sınava girmek için başvurdu. 90'ı bayan 160'ı erkek toplam 250 öğrencinin alınacağı sınavlar Ağustos sıcakları nedeniyle Sakarya Üniversitesi Esentepe Kampüsündeki BESYO 'ya ait klimalı, son teknoloji ile donatılmış Kapalı Spor Salonunda yapıldı. Toplam sekiz kamera ile izlenerek kayıt yapılan sınavlar üniversitenin çeşitli noktalarından canlı olarak izlendiği gibi internetten de canlı yayınlanıyor. Sınavın ilk aşamasını oluşturan bayanlarda 20 metrelik parkurda sinyal sesiyle birlikte bayanlar 20 metreden oluşan parkurda 61 tur atarken, erkekler ise 94 tur attıktan sonra sınavda başarılı olmuş sayılıyor.

Yeni performans sistemi okul tarafından belirlenmiş olup saatte 8,5 km hız esas alınırken, hız her seviyede 0,5 azaldıktan sonra en son 4 saniyeye düşüyor. Stadyumda yapılan önceki sınavlarda ise öğrenciler parkurlarda koşarken kendi performanslarını kendileri belirliyordu.

Altı gün sürecek sınavlarda bayılmadan çok öğrencilerin heyecanı ön plana çıkıyor.

Kısa süreli küçük bayılmaların meydana geldiği sınav süresince SAÜ Medikososyal Merkezi Müdürü Yrd.Doç. Dr. Osman Kenan Kahyaoğlu ekibiyle birlikte görev yaptı.

ZORLU SINAV SİSTEMİNİ KALDIRDIK

Sakarya Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Mehmet Durman da hiçbir tartışmaya, şaibeye izin vermeyecek bir sınav sistemi kurduklarını ve eski sınav sistemini değiştirdiklerini söyledi. Stadyumda olan etabı tamamıyla kaldırdıklarını ve şu an kendi tesislerinde olduklarını anlatan

Durman, şöyle konuştu: "Özellikle ilk elemeleri yaptığımız zorlu sınav sistemini kaldırdık. Gerçekten sizlerde biliyorsunuz ki, öğrencilerimiz o sıcak havalarda birçok zorluklarla karşılaşıyordu. Dolayısıyla artık daha modern, şeffaf ve dışarıdan izlenebilen kamerayla izlenilebilen daha yeni bir sınav sistemi oluşturduk. Her şey çok mükemmel devam ediyor. Bu yıl 1400 öğrenci bu sınavlara başvurdu. Şu an bu sayı Türkiye'nin en büyük üniversiteleriyle eşdeğer bir rakam."

Sakarya Üniversitesi'nin her alanda olduğu gibi bu alanda da tercih edilen üniversitelerden biri olduğunu anlatan Durman, sözlerine şöyle devam etti: "Tabi burada yıllardır yapılan sınavlarımızın objektifliği ve şeffaflığı etken. Bu yüzden Türkiye'nin her yerinden öğrenciler üniversitemizi tercih ediyor. Bu sene yaptığımız en önemli değişiklik stadyumda yapmış olduğumuz o uzun koşuları ortadan kaldırdık. Aynı performansı ölçebilecek yeni bir sistemle bu sınavı gerçekleştiriyoruz. Umarız sizin içinde

güzel bir sınav olacak. Yani bir öğrencinin üniversiteye gitmek için bu kadar perişan olduğu bir sınav sitemi bizimde hoşumuza gitmiyordu. Bu durumu geliştirdik. Elbette her zaman da geliştirmeye devam edeceğiz. Tabii ki birçok üniversite bu sistemi kullanıyor. Ancak sınavın şeffaflığı açısından şu an yapılan tüm seçmeler internet üzerinden yayınlanıyor. Yani birisi internet üzerinde sınavın nasıl olduğunu görebiliyor. Bu bizim açık sınav sistemimizin en önemli unsuru. Tabii ki uzun koşulların seçme

aracı olarak kullanıldığı sınavlarda bayılmalar kaçınılmaz. Bakıyoruz bu sene bu sistemi deniyoruz. Umarım başarılı olacaktır."

YENİ BİR TEST ŞEKLİ

BESYO Müdürü Yrd.Doç. Dr. Ertuğrul Gelen ise sınavla ilgili teknik bilgi verirken, yeni sistemin bilimsel çalışmalarla ortaya çıktığını söyledi.

Normal şartlarda bu sistemin bilimsel çalışmalarda kullanılan bir test şekli, ilk olarak bunu Sakarya Üniversitesi olarak denemek istediklerini anlatan Gelen, şöyle konuştu: "Dediğim gibi normalde bilimsel bir test şekli olarak kullanılıyordu. Normalde öğrencileri alırken dayanıklılıkları önemli bizim için, bu sistemde direkt onların dayanıklılıklarını ölçtüğü için kullanmayı uygun gördük. Öğrenciler 20 metrelik parkurda gidip gelme şeklinde sınava tabi tutuluyor. Her uyarı sesinde 20 metrelik parkurun

sonunda olmaları gerekiyor. 61 kere 20 metrelik parkuru gidip geldiklerinde parkuru tamamlamış oluyorlar."

SINAV ÖNCESİ SAĞLIK KONTROLÜ

Medikososyal Merkezi Müdürü Yrd.Doç. Dr. Osman Kenan Kahyaoğlu da sağlık açısından sınavın uygulama alanında değişiklik yapılsa da öncesinde daha büyük bir ciddiyet olduğunu söyledi. Kahyaoğlu, bu sene sınavın uygulama alanında değişiklik olmasına rağmen sınav öncesinde ciddi bir değişiklik olmadığını bildirdi. Aksine daha bir ciddiyet söz konusu olduğunu anlatan Kahyaoğlu, şunları söyledi: "Sınavdan önce takriben 1500 kişiyi diğer sınavlardan farklı olarak Sakarya Üniversitesi tıbbi bir kontrolden

geçirdi. Özellikle derin anemi, kalp problemleri, hipertorfik kalpler gibi sporcuların hatta profosyonel sporcuların sahada ölmelerine sebep olan problemler için bu koşullardan önce ne olursa olsun sağlıkları ciddi şekilde takip edildi. Elektroları çekildi, kan değerlerine bakıldı. Öğrenciler arasında derin anemi hastası olan çok hasta vardı. Biz bunların sınava girmelerine müsaade etmedik. Özellikle 5-6 öğrenciyi sınava girmekten uzaklaştırdık. Şimdi görüyoruz ki, bu uygulamalarda bizim içinde saha

yeniydi. Özellikle itirazımız vardı. Kızların takriben 800, erkeklerin 1500 metre sıcağın ve güneşin altında koşmaları, özellikle Ağustos sıcaklarında problem yaratıyordu."

Üniversitelerinin sınav şeklini değiştirerek 'bayıltan' sınavları 'ayıltan' sınav haline getirdiğini anlatan Kahyaoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Gerçekten sağlık departmanına pek fazla sorumluluk düşmüyor, ancak biz yinede tam kadro burada bulunuyoruz ve gerektiği an hemen müdahale de bulunuyoruz. Özellikle bu sınavda Sakarya Üniversitesi'nin hem sınav öncesi hem sınav esnasında uyguladıklarının tüm Türkiye'deki BESYO'lara örnek olmasını talep ediyorum Öğrencilerimizin bayıltan sınav yerine ayıltan sınavda olması için."

Öğrenciler de yeni sistemden memnun olduklarını, sınavı daha rahat bir şekilde geçmekten dolayı mutlu olduklarını söylediler.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber