Köy Hizmetleri tarihe karışıyor

Haber Giriş : 13 Ocak 2005 10:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Genel Kurulu'nda Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün kaldırılmasını öngören tasarının 7 maddesi daha kabul edildi. Yeni düzenlemede görev Özel İdarelerin...

Genel Kurul'da bugün benimsenen hükümler, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün kaldırılmasını, Kurum hizmetlerinin İstanbul ve Kocaeli'nde büyükşehir belediyelerine, diğer illerde ise il özel idarelerine devredilmesini öngörüyor.

İskan konularına ilişkin hizmetler ise Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından yürütülecek. Ahıska Türklerinin Türkiye'ye Kabulü ve İskanına Dair Kanun'da yer alan görev ve yetkiler, ilgili kurumlar tarafından yürütülecek.

Görüşmeler sırasında AK Parti'nin verdiği önergenin kabulüyle tasarıya eklenen hüküm uyarınca, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün taşra teşkilatının bölge müdürlüklerinin görev alanına giren işler, il özel idarelerince her yıl müşterek yapılacak iş programı çerçevesinde yürütülecek. Bu iş programı çerçevesinde, ilgili il özel idarelerince araç, gereç, taşınır ve diğer her türlü destek sağlanacak.

DEVİRLER

Kaldırılan Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün mülkiyeti Hazine'ye ait olup da Maliye Bakanlığı'nca bu genel müdürlüğe tahsis edilen taşınmazlar hariç olmak üzere taşra teşkilatının kadro ve pozisyonları, personeli, tüm varlıkları, araç, gereç ve taşınırları, tapuda genel müdürlük adına kayıtlı olan taşınmazları ve hizmet binaları İstanbul ve Kocaeli illerinde büyükşehir belediyelerine, diğer illerde il özel idarelerine devredilecek.

Merkez teşkilatının kadro ve pozisyonları, personeli, tüm varlıkları, araç, gereç ve taşınırları ile hizmet binaları ve diğer taşınmazları Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na aktarılacak.

Özelleştirme kapsamındaki kuruluşlardan Köyişleri Genel Müdürlüğü'ne atanmış personel, merkezde Tarım ve Köyişleri Bakanlığı merkez teşkilatına, taşrada ise bakanlığın taşra teşkilatına geçirilecek.

Araştırma enstitüleri, Tarımsal Hidroloji Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürlüğü ve bunların döner sermaye işletmeleri ile bunlara ait kadro ve pozisyonlar, personel ve tüm varlıklar, personel, tüm varlıklar, araç, gereç ve taşınırlar ile hizmet binaları ve diğer taşınmazlar da Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'na devredilirken, göçmen konutları ve bu amaçla ayrılan taşınmazlar Toplu Konut İdaresi Başkanlığı'na verilecek.

İskan hizmetlerinde kullanılan ve mülkiyeti Köy Hizmetleri'ne ait olan veya iskan amaçlı tahsis edilmiş taşınmazlar ile merkez teşkilatında iskan görevlerini yerine getiren personel, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'na aktarılacak.

Mülkiyeti Hazine'ye ait olup da Maliye Bakanlığı'nca Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne tahsis edilmiş taşınmazlar, İstanbul ve Kocaeli'de büyükşehir belediyesine, diğer illerde ise il özel idarelerine tahsis edilmiş sayılacak.

Tasarıya önerge ile eklenen bir başka hüküm uyarınca da mülkiyeti Hazine'ye ait olup da Maliye Bakanlığınca Köy Hizmetleri'ne tahsis edilen taşınmazlar hariç olmak üzere bölge ve proje müdürlüğü teşkilatlarına ait kadro ve pozisyonlar, personel, tüm varlıklar, araç, gereç ve taşınırlar, tapuda bu genel müdürlük adına kayıtlı olan taşınmazlar ve hizmet binalarının mevcut bölge ve proje müdürlüklerinin hizmet götürdükleri iller arasındaki dağılımı ve bu dağılımla ilgili usul ve esaslar Bakanlar Kurulunca belirlenecek.

Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile bölge müdürlüklerindeki üst düzey yöneticilerle sayman ve merkezdeki avukat unvanlı kadrolarda çalışanların görevleri, yasa yürürlüğe girdiğinde sona erecek. Söz konusu kişiler, devredildikleri kurumca yeni kadroya atanana kadar eski kadrolarına ait parasal haklarını almaya devam edecek ve devredildikleri kurumda ihtiyaç duyulan işlerde görevlendirilecek. Diğer personel ise devredilen kadro unvanlarıyla görevlerine devam edecek.

Genel müdür, genel müdür yardımcısı, teftiş kurulu başkanı, Birinci Hukuk Müşaviri, daire başkanı ve bölge müdürü unvanlı kadrolarda bulunanlar Tarım ve Köyişleri Bakanlığı müşaviri, avukatlar ise hukuk müşaviri kadrolarına atanacak.

Devredildikleri kurum tarafından ihtiyaç duyulmayan kadrolarda çalışan diğer yöneticiler ise 6 ay içinde kadro ve kademelerine uygun olmak koşuluyla ihtiyaç duyulan kadrolara tayin edilecek. Sürekli işçi kadrolarında görev yapanlar kadrolarıyla birlikte devredilecek.

AK Parti'li milletvekillerinin önergesinin kabulüyle bakanlık müşavirliği için öngörülen kadro adedi 19'dan 35'e, birinci derece hukuk müşaviri kadro sayısı 1'den 5'e çıkarıldı, 5'inci dereceden 2 hukuk müşavirliği de ihdas edildi. Bakanlık merkez teşkilatı için öngörülen memur kadrosu ise 88'den 80'e düşürüldü.

Tasarı üzerindeki görüşmelere yarın, geçici 5'inci maddeden itibaren devam edilecek.

''SİZE BUNLARI IMF YAZDIRDI MI DİYELİM?''

CHP Kırşehir Milletvekili Hüseyin Bayındır, yaptığı konuşmada, Devlet Bakanı Ali Babacan'ı eleştirdi. ''Ekonominin yönetimini elinde tutan bakanın, çiftçinin durumunu bilmediğini'' öne süren Bayındır, ''Elindeki nasırla temmuz sıcağında tarlada çalışan çiftçimi nereden bileceksiniz. Siz İstanbul'un saraylarında oğlunuzu tahterevalliye koyup sünnet düğünü yaptırıyorsunuz. Ama sizin de bildikleriniz var. Siz, IMF'yi bilirsiniz, bir de borçlanmayı...'' dedi.

Sözlerini, Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü'yü eleştirerek sürdüren Bayındır, çiftçinin ''namerde muhtaç edildiğini'' öne sürdü.

Tasarı hazırlanırken, sosyal taraflardan görüş alınıp alınmadığını soran Bayındır, tasarı ile hedefin, ''köylüyü bitirmek'' olduğu görüşünü savundu.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Sami Güçlü, milletvekillerini görüş ve eleştirilerini yanıtlarken, tarım sektörünün sorunların en iyi bilenlerden olduğunu belirterek, yapılan eleştirileri haksız bulduğunu ifade etti.

Herkesin ''bu milletin çocukları'' olduğunu dile getiren Güçlü, Genel Müdürlüğün devredilecek araç ve teçhizatının illere dengeli bir şekilde dağıtılacağını söyledi. Bakan Güçlü, çiftçilere, doğrudan gelir desteğini Mart-Nisan ayı içinde defaten ödemeyi düşündüklerini bildirdi.

CHP Ankara Milletvekili Bayram Meral, iktidarın IMF'nin isteklerini yerine getirdiğini ileri sürdü. AK Parti Hükümeti'nin önceki dönemlerde ortaya çıkan yolsuzlukların üzerine gitmediğini, İzmir Limanı'ndaki yükleme, boşaltma ve nakliye işini usulsüz olarak kendi yandaşlarına verdiğini iddia eden Meral'in sözlerine AK Parti milletvekilleri tepki gösterdi.

''CHP iktidara gelecek, Köy Hizmetleri'ni yeniden getireceğiz'' diyen Meral'in sözlerini AK Parti Grup Başkanvekili İrfan Gündüz yanıtladı. CHP'nin 2002 seçim bildirgesi ve programından kamunun taşra örgütlenmesinin yeniden düzenlenmesi ve sağlık hizmetlerinin Sağlık Bakanlığı'nın koordinasyonunda verilmesine ilişkin bölümleri okuyan Gündüz, ''Şimdi biz de size, sizin yaptığınız gibi 'Bunları size IMF yazdırdı' mı diyelim? CHP'nin çok değerli tespitlerini AK Parti iktidarı gerçekleştiriyor'' diye konuştu.

CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç ise Gündüz'e yanıt verirken, CHP'nin seçim bildirgesinde, sağlık hizmetlerinin yönetiminin kamu adına tek elde toplanmasını gerektiğinin yer aldığını, ancak bildirgede, bu yapılırken, ''SSK hastanelerinin devrinde olduğu gibi el koyma yapılacağını'' söylemediklerini ifade etti.

Çağdaş sosyal devlet anlayışında yerel yönetimlere yetki devrinin söz konusu olduğunu ifade eden Koç, ancak yerel yönetimlerde halkın katılımının da esas olduğunu belirtti.

haber7

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber