EÜ'den işsiz ziraat mühendislerine müjde!

Haber Giriş : 13 Ocak 2005 11:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ege Üniversitesi'nin 50. kuruluş yılı kutlamaları çerçevesinde, "İşsiz ziraat mühendislerinin tohumculuk sektörüne kazandırılması projesi", AB desteğiyle Tohum Teknolojisi Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde başlıyor.

Avrupa Birliği tarafından desteklenen ve İŞKUR tarafından yönetilen AİPP-Türkiye İş Kurumuna Destek Projesi'nin "Yeni Fırsatlar Hibe Planı" kapsamında desteklenen bu projeyle, tohumculuk sektöründe faaliyet göstermekte olan özel sektör kuruluşlarının arzuladığı, ancak bulmakta zorlandığı eleman ihtiyacının giderilmesinin amaçlandığını açıklayan Merkez Müdürü Prof. Dr. Benian Eser, "Açılacak olan ikişer aylık kurslar bu yıl içinde üç kez tekrarlanacak, önümüzdeki yıllarda da devam edecektir. Projenin binlerce işsiz mühendise yeni iş imkanı sağlayacak olması yanında, katılımcıların bireysel yada çok ortaklı girişimler ile kendi işlerini kurabilmeleri için gerekli bilgi aktarılmaya çalışılacaktır.

Özellikle şu sırada mecliste bulunan yeni "Tohumculuk Yasası" taslağında öngörülen, sektörün 2 bin civarında uzman eleman gereksinimi de göz önünde bulundurulursa, projenin tam zamanında devreye girdiği söylenebilir" dedi. Türkiye'de bugün 22 ziraat fakültesinin bulunduğunu ve bunlardan her yıl binlerce ziraat mühendisinin mezun olduğunu açıklayan Proje Koordinatörü Prof. Dr. Nazimi Açıkgöz, "Ziraat mühendisinin çalışma alanlarının Türkiye koşullarında oldukça sınırlı kaldığı ve ağırlıklı olarak çalışmakta oldukları Tarım Bakanlığı'ndan eleman alımının durmuş olması da bir gerçektir. Diğer taraftan tohumculuk sektörü uygun ziraat mühendisi bulamamaktadır. Çünkü fakültelerde tohumculukla ilgili dersler 3 krediyi geçmemektedir.

Şu anda binin üzerinde ziraat mühendisi istihdam eden tohumculuk kuruluşları, verdiği ilanlarla olumlu sonuç alamamış ve hatta yurtdışından eleman getirtmişlerdir. Gerek uluslararası ve gerekse ulusal firmaların çalıştırmak istediği ziraat mühendislerinin bitki ıslahından tohum depolama tekniğine, bilgisayardan tarla deneme tekniğine kadar bilgi birikimiyle donatılmış olması gerekir" diye konuştu.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber