Uzlaştırma Kurulu sendikaları dinledi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 04 Eylül 2009 23:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

- Uzlaştırma Kurulu, toplu görüşmelerin uyuşmazlıkla sonuçlanmasının ardından başvuruda bulunan Türkiye Kamu-Sen ve Memur-Sen yöneticilerini ayrı ayrı dinledi.

Türkiye Kamu-Sen ve Memur-Sen heyetleri, Uzlaştırma Kurulunun daveti üzerine daha önce yazılı olarak sundukları taleplerini sözlü olarak ifade etmek için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına geldi.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız, Uzlaştırma Kurulu üyeleriyle görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, Uzlaştırma Kurulundan, öncelikle kurul kararlarına sahip çıkılmasını istediklerini vurgulayarak, daha önce kurulun verdiği 6 kararın siyasi irade tarafından dikkate alınmadığına işaret etti. Akyıldız, Uzlaştırma Kurulu kararlarının tarafları bağlayıcı olması ve uygulanmasının sağlanması konusunda kuruldan destek istediklerini dile getirerek, bunlar sağlanırsa toplu görüşmelerden ciddi sonuçlar elde edilebileceğine inandıklarını söyledi.

Akyıldız, "Uzlaştırma Kurulu kararı ne olursa olsun kabul edeceğiz. Siyasi irade de buna göre hareket etmelidir. Uzlaştırma Kurulu kararları ortalama olarak görülecek kararlar değildir" dedi.

Bircan Akyıldız, basın mensuplarının soruları üzerine, toplu görüşmelerde taleplerinde herhangi bir revizyona gitmediklerini, çünkü bunların gerçek verilere dayandığını vurguladı.

"TALEPLERİMİZ MAKUL"

Memur-Sen Genel Mevzuat ve Toplu Görüşme Sekreteri Hacı Bayram Tonbul da revize ettikleri mali taleplerini ve bunların gerekçelerini kurul üyeleri ile paylaştıklarını söyledi.

Anayasa Mahkemesinin iptal kararı sonrasında kurulun, toplu görüşme primi konusundaki görüşlerini sorduğunu anlatan Tonbul, bu primin ödenmemesi durumunda sendikalı memurların sendikasız memurlardan daha az maaş alması gibi haksızlık doğacağını ifade ettiklerini bildirdi.

Tonbul, gelecek yıl için talep ettikleri yüzde 4 artı 4'lük zam talebinin reel olarak yüzde 6'ya karşılık geldiğini dile getirerek, "Merkez Bankasının gelecek yılki enflasyon beklentisi yüzde 5,3. Talebimiz, enflasyon beklentisinin yüzde 0,7 üzerinde" dedi.


Memur-sen Uzlaştırma Kurulu'na derdini anlattı

(CİHAN)- Memur-Sen, 2009 Toplu Görüşmeleri'nin mutabakatsızlıkla sonuçlanması üzerine başvurduğu Uzlaştırma Kurulu'nun üyelerini sözlü olarak bilgilendirdi.

Memur-Sen Toplu Görüşme ve Mevzuat Sekreteri Hacı Bayram Tonbul, toplantı sonrası yaptığı açıklamada, yazılı taleplerini ilettikleri Uzlaştırma Kurulu'nun, bu kez de taleplerini kendilerinden sözlü olarak dinlemek istemesi üzerine görüşmenin gerçekleştiğini söyledi. Taleplerinin ekonomik kriz ve üyelerinin talepleri dikkate alınarak hazırlandığını ifade eden Tonbul, "Toplu görüşme masasına taşıdığımız metindeki taleplerimiz, mali ve sosyal konularla ilgili oluşturulan komisyonlara gönderildi. Daha sonra, taleplerimizi revize ettik. Buna rağmen, mali konuların toplu görüşme masasında ele alınma üslûbunun yanlış olduğunu gördük ve bunları uzlaştırma kurulu üyelerine de aktardık." dedi.

Hükümetin 2+2 zam önererek diğer taleplerini hiç müzakere etmeden reddettiğine işaret eden Hacı Bayram Tonbul, kurula, bu taleplerin de orada görüşülmesi gerektiğini aktardıklarını söyledi. Tonbul, kurula şunları anlattıklarını aktardı:

"Taleplerimiz 657 sayılı devlet memurları kanunu ve ilgili diğer kanunlarla ilgili sıkıntıları içeriyordu. Sebep sonuç ilişkileri dikkate alınarak değerlendirilmesi gerekirken, hükümetten böyle bir yaklaşım görmedik. Mali taleplerimizden olan yüzdelik zam, hükümetin 2+2 önerisinden sonra yetkili kurullarca yeniden gözden geçirilerek ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durum da dikkate alınarak, merkez bankasının öngördüğü ortalama enflasyon oranı doğrultusunda 4+4 olarak revize ettiğimizi hatırlattığımız Uzlaştırma Kurulu'na, ek ödemenin statüler arasındaki eşitliğin, hedeflenen 2012 yılına kadar gerçekleşmesi için 30 + 30'a revize edildiğini, aile yardımının 100 TL'ye çıkarılması için ek 17 TL verilmesi ve toplu görüşme priminin de ek 10 lira artırılması yönünde revize ettiğimizi belirttik. Bütün bu yaklaşımlarımıza karşın, hükümet tarafının bu taleplerimize karşılık 2,5 + 2,5 gibi bir teklifle masaya geldiğini ve bunun sonucu olarak da memur konfederasyonları ile mali konularda uzlaşma sağlanamadığına dikkat çektik."

Memur-Sen olarak taleplerinin Merkez Bankası enflasyon tahmin oranı doğrultusunda olduğunu söyleyen Hacı Bayram Tonbul, rakamın da 2009 yılında memurlara ayrılan bütçe rakamına yüzde 7,8'lik ek yük anlamına geldiğini ifade etti. Taleplerinin revize edilmiş haliyle en düşük devlet memuru maaşının 2010 yılı sonu itibarıyla 1.032 TL'den 1.100 TL'ye yükseleceğini söyleyen Hacı Bayram Tonbul, bunun da yüzde 6,5'lik bir artış anlamına geldiğini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber