Memur-Sen: Devlet, memuruyla sözleşme imzalamaktan imtina ediyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 04 Eylül 2009 18:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, "Rusya dahil etrafındaki komşularıyla, kamu işçisiyle toplu sözleşme imzalayan devlet memuruyla sözleşme imzalamaktan imtina ediyor." dedi.

Ahmet Gündoğdu, Memur-Sen Elazığ Temsilciliği'ni ziyaret ederek buradaki sendikalılarla toplantı düzenledi. Toplantı öncesinde basın açıklaması yapan Ahmet Gündoğdu, özelde üyelerin özlük haklarını genelde ise insanların ve ülkenin geleceğini dertlenerek sendikacılık yapmaya çalıştıklarını söyledi. Bu anlayış ile toplu görüşme masasına hazırlandıklarını kaydeden Gündoğdu, "Masaya hazırlanırken taleplerimizi iki başlık halinde belirledik. Birincisi grevli toplu sözleşmeli sendikal hak, ikicisi mali ve sosyal haklar boyutu. Toplu sözleşme ve grev hakkını, bu senenin en önemli gündemi kabul ettik. Türkiye'de bu iktidar iş başına geliyorken; Türkiye'nin üç tarafı denizlerle, 4 bir tarafı düşmanlarla çevirili düşüncesi hâkimdi. Etrafındaki ülkelerle kavga eden bir Türkiye görünümünden kurtularak, bugün etrafındaki ve uzaktaki ülkelerle sözleşmeler imzalayan ülke haline geldi. Ancak Rusya dâhil etrafındaki komşularıyla sözleşme imzalayan devlet, hala çalışanları arasında ayrım yapmaya devam ediyor. Kamu işçisiyle toplu sözleşme imzalayan devlet memuruyla sözleşme imzalamaktan imtina ediyor." diye konuştu.

Hükümetin memura önerdiği yüzde 2,5 artı 2,5 zam artışının kabul edilebilir yanının bulunmadığını dile getiren Gündoğdu, şöyle devam etti: "Mali haklar boyutuyla Memur-Sen ailesi olarak 5 artı 6 olan maaş zammı teklifimiz, yüzde dört arttı. 40 artı 40 ek ödeme teklifimiz 30 arttı. 10 TL toplu görüşme piriminin 28 TL çıkartılması, 84 TL olan eş yardımının 131 TL'ye çıkarılması ve çocuk yardımında çocuk sayısı sınırlamasının kaldırılması. 0- 6 yaş grubunun 0-14 yaş gurubu aralığına çıkarılması, giyecek yardımının nakit olarak verilmesi, emekliye ayrılanlar için verilen 500 TL'nin 1000 TL çıkarılması gibi mali taleplerimiz oldu. Bazı yanlışlıkları düzeltebildik. Ancak düzeltemediklerimizde oldu. Yüzdelik zamda 2 artı 2 sonrada 2,5 artı 2,5 önerildi bu öneri Memur-Sen in asla kabul etmeyeceği bir öneridir."

Şu an ki mevcut iktidarın iş başına geldiği dönemde Türkiye'nin yüzde 42 büyüdüğünü söyleyen Ahmet Gündoğdu, memura bu süreçte ek ödemelerle iyileştirmeler yapıldığını da hatırlattı. Yaşanılan küresel krizden dolayı mağduriyetlerin yaşandığını da sözlerine ekleyen Gündoğdu, "Kriz var; krizden dolayı mağduriyet var ama bu krizden etkilenen kamu çalışanları var. Hükümetin krizi karşı aldığı tedbirler var. Bankalar, iş dünyası, yüzde 30 ile yüzde 60 oranında kar açıklarken memur sıkıntı çekiyor. Gelir ve vergi dağılımdaki adaletsizlik sorununu hükümet çözmeli. Türkiye'nin 'Demokratik açılımlar, yargı açılımları' gibi güzel iyi niyetle açılım yaptığı şu günlerde bizim beklediğimiz kamu açılımlarının anayasa ile yapılması. Darbe anayasasından kurtularak bir açılım yapması lazım. Çünkü bir ülkede milletin iradesi tokatlanabiliyorsa; irade saygın değilse, iradenin saygın olmadığı yerde emeğin, ekmeğin özgürlüklerin saygın olması mümkün değil." şeklinde konuştu.

Yapılan açılımların önemine değinen Gündoğdu, muhalefete demokratik açılımı eleştirmek yerine alternatif açılım planları hazırlamalarını tavsiye etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber