Üniversiteye 'hatalı tercihle' yerleştiler

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 09 Eylül 2009 10:58, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

2009-Öğrenci Seçme Sınavı yerleştirme sonuçlarına göre, Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'ndaki burslarla ilgili özel koşulları okumadan tercihte bulunan ve bir vakıf üniversitesi olan Maltepe Üniversitesi'ne yerleşmeye hak kazanan 318 aday sorun oldu.

Maltepe Üniversitesi, kayıt yaptırmak için kazandıkları üniversiteye başvurdukları sırada özel koşulları sağlamadıkları anlaşılan adayları ''Mağdur etmemek için'' burslar konusunda yeniden düzenleme yaptı ancak bazı adaylar maddi nedenlerle kayıt yaptırmayarak sorunlarının çözülmesi için YÖK'e başvurdu.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, 318 adaydan biri olan Doğukan Sözer, 2009-ÖSS merkezi yerleştirme sonucuna göre İstanbul'daki Maltepe Üniversitesinin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Bankacılık ve Finans bölümüne ''Tam burslu'' olarak yerleştirildiğini, yerleştirme puanına göre Türkiye genelinde 127 bininci sıralarda olduğunu anlattı.

Sözer, ancak kayıt için üniversiteye başvurduğunda bursla ilgili koşulu taşımadığını öğrendiğini, söz konusu üniversitenin eğitim-öğretim ücretini de karşılayamayacağı için kayıt yaptıramadığını ifade etti.

Maltepe Üniversitesi, 2009-Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nda, üniversitede ''Tam burslu'' olabilmek için ilgili programa yerleştirmede esas olan puan türündeki başarı sıralamasında Türkiye genelinde ilk 50 bin içinde yer alma koşulu bulunduğunu duyurmuştu.

Üniversitenin sağladığı burslarla ilgili özel koşulları taşımayan başka adaylar da olması üzerine Maltepe Üniversitesi, internet sitesinde şu açıklamaya yer verdi:

''YÖK'ün 2009-2010 eğitim-öğretim yılı için üniversitemize ayırmış olduğu burslu kontenjanlarına ilişkin 2009 Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nda 144. maddede belirtilen özel koşulları sağlamadığı halde üniversitemizin çeşitli programlarına Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemince burslu olarak yerleştirilen 318 öğrenciyi mağdur etmemek, koşulları taşıyan ve doğru tercih yapan öğrencilere karşı da adaletsiz davranmamak amacıyla üniversitemiz, Üstün Başarı Bursu ile yerleşen 15 öğrenciden Eğitim Fakültesi İlköğretim Matematik Öğretmenliği Programına ve Mühendislik Fakültesinden Yazılım Mühendisliği Programına Üstün Başarı Bursu ile yerleştirilen 2 öğrencinin 144. maddedeki koşulu yerine getiremediği için yüzde 50 burslu, diğer 13 öğrencinin Tam Burslu, yüzde 100 burslu yerleştirilen toplam 62 öğrencinin yüzde 50 burslu, yüzde 50 burslu yerleştirilen toplam 241 öğrencinin ise yüzde 25 burslu olarak öğrenim görmelerini sağlayacaktır.''

Ancak adaylardan bazıları, YÖK'e dilekçe vererek sorunlarının çözülmesini, ek yerleştirmeye başvurabilme hakkı verilmesini talep etti.

-''KILAVUZDA ÇOK AÇIK YAZILMIŞ''-

ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan, konuya ilişkin AA muhabirine yaptığı açıklamada, YÖK'ün adayların verdikleri dilekçeleri 10 Eylül Perşembe günü gerçekleştireceği toplantıda görüşerek bir karar vereceğini bildirdi. Yarımağan, YÖK'ün bu toplantıda, ''Öğrencilerin üniversiteye hiç yerleşmemiş sayılacağı ve ek yerleştirmeye başvurabilecekleri yönünde karar alabileceğini'' söyledi.

YÖK'ün bu yönde karar alması durumunda bu öğrencilerin 2009-ek yerleştirme için başvurabileceklerini ve gelecek yıl yeniden sınava girerlerse puanlarının düşmeyeceğini ifade eden Yarımağan, şunları söyledi:

''Bu adaylar kılavuzdaki yazıyı tam okumamışlar. Yazı çok açık ama uzun bir yazı. Üniversitenin sağladığı burstan hangi koşullarla yararlanılacağı çok açık yazılmış. Üniversite yazıda 'Üstün Başarı bursundan yararlanmak için ilk 2 bine, tam burstan yararlanmak için ilk 50 bine girmek gerekir, buna girmemişse tam ücret alınır' diyor. Burada öğrenciler dikkatsiz davranmış. Bizim yanlış yerleştirmemiz gibi birşey söz konusu değil. Aday ilk 2 bine ya da ilk 50 bine girmedi diye biz o bölüme yerleştirmezsek o zaman aday 'Beni neden yerleştirmediniz, ben paranın tamamını ödemeye razıydım' diyebilir. Aday ilk 2 bin ya da 50 bin içinde yer almadığı halde bunu göre göre tercih etmiş. Hukuki olarak bizim açımızdan hiçbir problem yok. Biz adayları korumak için onlara bir iyilik yapmaya çalışıyoruz.''

Bu öğrencilere YÖK'ün alacağı karara göre işlem yapılacağını belirtti.

Maltepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Köymen de bu öğrencileri ''Mağdur etmemek'' için internet sitelerinde de duyurulan kararı aldıklarını belirterek, ''Buna rağmen bazı adaylar memnun olmadı ve YÖK'e başvurdular'' diye konuştu. Bu adayların kılavuzdaki üniversiteleriyle ilgili yazıyı okumadan tercih yaptıklarının anlaşıldığını söyleyen Köymen, ''Bazı adayların da bunu bilinçli olarak yaptığını duyduk'' dedi.

2009-Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzu'nda, Maltepe Üniversitesi'nin Üstün Başarı Bursu'ndan yararlanmak için ilgili programa yerleştirilmede esas olan puan türünde Türkiye genelinde ilk 2 bin aday içinde, ''Tam Burs''tan yararlanmak için ilgili puan türünde ilk 50 bin aday içinde, sadece eğitim-öğretim ücretinin yarısını kapsayan ''Yüzde 50 Destek Bursu''ndan yararlanmak için ise sayısal puan türünde ilk 100 bin, EA ve Sözel Puan türlerinde de ilk 200 bin içinde yer almanın zorunlu olduğu belirtiliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber