Bayramda dikkatsiz beslenme hastalıklara yol açıyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Eylül 2009 23:54, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Ramazan ayının bitmiş olmasının verdiği rahatlıkla birden ortaya çıkan aşırı yeme içme isteği ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

Ramazan ayında aç kalmaya alışmış bir midenin birden bilinçsizce doldurulmasının ciddi sağlık sorunlarına sebep olacağını kaydeden Medical Park Bursa Hastanesi Diyetisyeni Gülşah Esensoy, bir ay boyunca iki öğün beslenmeye alışan bedenin rutin beslenme düzenine geçerken zorlanmamasının doğal olduğunu belirtti. Mideyi fazla zorlamamak için öğün sayılarının ve besin miktarlarının yavaş yavaş artırılması gerektiği konusuna dikkat çeken Esensoy, "Bayramda mideye fazla yüklenilmesi durumunda ciddi sağlık problemleri ile karşı karşıya kalınabilir." dedi. Bayramda ikram edilen şeker, çikolata, baklava ve mide asitliğini artıran yağlı besinlerden mümkün olduğunca uzak durulması gerektiğine işaret eden Esensoy, "Beslenme düzenindeki bu hızlı değişim bireylerde midede şişkinlik, hazımsızlık, bulantı gibi sindirim sistemi rahatsızlıklarının yanı sıra tansiyon ve kan şekeri yüksekliği gibi diğer rahatsızlıkları da beraberinde getirmektedir. Bayramın ilk günü az yağlı peynir, domates, salatalık, tam tahıllı ekmek, süt ve meyve gibi hafif besinler ile güne başlanmalıdır. Gün içinde az miktarlarda, fakat sık sık beslenilmelidir. Şekerleme tatlı gibi enerji içeriği yoğun besinler tüketilmemeli. Ancak illa ki tüketilecekse de az miktarda tüketilmelidir." diye konuştu.

Ana öğünlerde az yağlı bir çorba ile midede tokluk hissi oluşturularak ardından az yağlı ve kızartma işlemi uygulanmadan şişirilmiş etli sebze yemekleri tüketilmesi gerektiğine vurgu yapan Esensoy, menüde ayrıca yoğurt, salata gibi hafif besinlere de yer verilmesinin uygun olacağını hatırlattı. Ara öğünlerde meyve süt/yoğurt gibi hafif besinler tüketilmesinin sağlıklı olduğuna değinen Esensoy, çok şeker ve yağ içeren ağır tatlılar yerine hafif sütlü tatlıların tercih edilmesi gerektiğini söyledi.

Bayramın ilk gününden itibaren sıvı tüketiminin artırılmasının uygun olacağının altını çizen Esensoy, "Bunun içinde az şekerli/şekersiz kompostolar bitkisel çaylar tüketilmesinde fayda var. Diğer kronik rahatsızlıkları olan kişilerin ise mutlaka düzenli beslenmesi ve mümkünse bu konuda bir uzmandan destek almaları gerekmektedir." diye konuştu.

ÖRNEK MENÜ

Sabah:

1 az yağlı beyaz peynir

4-5 adet zeytin veya 2 adet ceviz içi

Domates-salatalık-biber

Tam tahıllı ekmek

Ara1 1 adet meyve /az şekerli 1 kase komposto

Öğle/Akşam:

1 kase çorba

Etli sebze yemeği

Yoğurt

Yeşil salata

Kepekli / Tam tahıllı ekmek

Ara 2 Meyve/komposto/ayran+tost(yağsız ve kepekli ekmeğe)

Ara3 Meyve.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber