Çocuklarda fazla şeker tüketimine dikkat!

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Eylül 2009 15:21, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Fazla şeker tüketimi, çocukların diş sağlığını tehdit ettiği gibi sindirim bozukluklarına, ishale ve şişmanlığın artmasına neden olabiliyor.

Anadolu Sağlık Merkezi diş hekimlerinden Alper Çıldır ve Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ayşe Sokullu, özellikle tatlı ve şeker tüketiminin arttığı Ramazan Bayramı'nda çocuk metabolizması ile ağız ve diş sağlığının korunması için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini söyledi.

Dr. Alper Çıldır, diş çürüğü oluşumunun 'diş x bakteri (mikroorganizma) x karbonhidrat x süre = çürük' gibi matematiksel bir formülü olduğunu belirtti.

Çıldır, "Bu faktörlerden birinin olmaması yani '0' olması durumunda, çarpımın sonucu da "0" oluyor. Yani diş çürüğü gelişemiyor. Ağız ortamında bakterileri tamamen ortamdan uzaklaştırmak mümkün değil. Bebeklik döneminde dişler çıkmaya başlar başlamaz ağızda bakterilerin (mikroorganizmaların) kolonizasyonu da başlıyor. Dolayısıyla bu formülde ancak beslenme alışkanlıklarına yani tüketilen gıdanın şekline ve ağızda kalma süresine müdahale ederek çürük oluşumunu engelleyebiliyoruz. Bunun için de ya şeker, tatlı gibi çürük yapıcı gıdalardan mümkün olduğunca uzak durmamız ya da bunları tükettikten sonra en fazla 30 dakika içerisinde dişlerimizi etkili bir şekilde fırçalamamız gerekiyor. Bu sayede formüldeki iki önemli faktörden birini elimine etmiş oluyor ve diş çürüğü oluşumunu da engellemiş oluyoruz." diye konuştu.

Dr. Alper Çıldır, şu öneriler de bulundu: Eğer şeker ve tatlılar dışarıda tüketilecekse hemen arkasından su içilmeli ya da şekersiz veya tatlandırıcılı (xylitollü) sakızlar çiğnenmeli. Su ve sakız dışında havuç gibi çok çiğnenmesi gereken sert, peynir gibi lifli gıdalar tükürük akışının artmasını ve asidik ortamın bazik ortama dönüşmesini sağlar. Şeker, çikolata ve tatlı gibi yiyecekler ağız ortamının asidik bir ortama dönüşmesine yol açar. Gün içerisinde sık aralıklarla şeker yenilmesi de ağzın sürekli asidik olmasına dolayısıyla dişlerde çürük oluşumu için çok uygun bir ortam oluşmasına neden olacaktır. Dolayısıyla bu tarz gıdaları mümkün olduğunca öğünlerden hemen sonra tüketmek daha doğru olur. Şeker ve tatlı yiyecekler içerisinde en riskli olanı lokum gibi yapışkanlı olanlarıdır. Çünkü bu tarz gıdaları suyla çalkalayarak dişler üzerinden uzaklaştırmak kolay olmaz. Hatta bazen dişleri fırçalamak bile yetmez. Diş aralarında kalan yapışkanlı gıdalar diş ipi kullanılarak uzaklaştırılabilir. Çocukların azı dişlerindeki girinti ve oluklar erişkinlerinkine oranla çok daha derindir. Dolayısıyla bu bölgeler daha zor temizleniyor. Özellikle lokum gibi yapışkanlı şekerlerden sonra diş fırçalanması sırasında ebeveynlerin çocuklarına mutlaka yardımcı olmaları, azı dişlerinin çiğneyici yüzeylerini kendilerinin fırçalamaları gerekiyor."

Dr. Ayşe Sokullu ise özellikle 0 -12 yaş grubu bebek ve çocukları büyüme ve gelişime katkısı olmayan, boş kalori kaynağı şeker ve şekerli besinlerden uzak tutmak gerektiğini vurguladı.

Sokullu, "Bu tür besinler tüketildikten sonra diş temizliğine özen gösterilmeli. Fazla tüketilen şeker, ağızdaki ortamı asitleştirdiğinden diş çürüğü oluşumunu hızlandırıyor." şeklinde konuştu.

Sokullu, bayram ziyaretlerinde tatlıdan hemen sonra havuç veya salatalık gibi az şekerli ve çok çiğnenmesi gereken gıdaların tüketilmesi, su içilmesinin, diş sağlığı açısından önemli olduğuna dikkat çekti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber