Değiştirilmesi Teklif Dahi Edilemeyenler
Değiştirilmesi Teklif Dahi Edilemeyenler
Memurlar.NET makalelerinizi yayımlamaya devam ediyor. Bugün Turgay Boran'ın makalesine sitemizde yer veriyoruz. "Bilindiği üzere Ak parti hükümeti tarafından hazırlanan ve TBMM'de kanunlaşan düzenleme ile emeklilik yaşı 61'e indirilmişti. Ancak, Dışişleri bürokrasinin büyük çabaları sonucu gündem oluşturan bu tasarı, AK partinin kadrolaşması olarak yansıtılmaya çalışılmış ve oluşan kamuoyu ve yapılan girişimler ile 5434 sayılı Kanunda yapılan düzenlemenin yürürlüğü durdurulmuştu. Hükümetçe hazırlanan yeni taslakta ise bu gelişmeler üzerine Dışişleri bürokratları istisna kapsamına alınmıştır. Yine aynı şekilde neye göre tespit ediliği anlaşılamayan bir şekilde istisnalar kapsamına Başbakanlık, DPT, Hazine ve Dış Ticaret Müsteşarları da alınmıştır. Ancak müsteşarlara ilişkin bu düzenleme 1.7.2003 tarihli Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısında, eşitliğe aykırı olduğu gerekçesiyle çıkarılmasına rağmen, Dışişleri Bakanlığında görevli büyükelçi ve daimi temsilcilere ilişkin hiçbir tartışma dahi yaşanmamıştır. Benim öngörüme göre bu Kanunun bu haliyle çıkması halinde hiçbir gazete Ak Parti kadrolaşıyor demiyecek ve CHP iptal için Anayasa Mahkemesine gitmeyecektir. Çünkü Dışişleri bürokratlarının 61 yaştan emekli edilmesinin riski ortadan kalkmıştır.
Hükümet tarafından TBMM'ye gönderilen tasarıda aşağıdaki hususlarda 61 yaşa ilişkin istisnalar getirilmiştir.
"a) Görevlerinde kalmaları faydalı görüldüğü takdirde, Başbakanlık Müsteşarı, Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarı, Hazine Müsteşarı ve Dış Ticaret Müsteşarının yaş hadleri, atandıkları usule göre 65 yaşını doldurdukları tarihi geçmemek üzere uzatılabilir.
b) Üniversite öğretim üyelerinin görevleri ile ilişkilerinin kesilmesini gerektiren yaş haddi 67, hakim ve savcılar ile Dışişleri Bakanlığında görevli büyükelçi ve daimi temsilcilerin görevleri ile ilişkilerinin kesilmesini gerektiren yaş haddi 65 yaşını doldurdukları tarihtir.?
Ancak, bu istisnalardan (a) fıkrasında belirtilenler Plan ve Bütçe Komisyonunda tasarıdan çıkarılmıştır.
Bu gelişmeler çerçevesinde aşağıdaki hususların bilinmesinin önemli olduğuna inanıyorum.
1- Niiçin Türkiye'de Dışişleri Müsteşarının değiştirilmesi teklif dahi edilemez.
2- Niiçin üç büyük gazete bir önceki düzenleme esnasında "Savaş Ortamında A Takımı Gitmemeli" şeklinde yayın yapmış ve Ak Partiyi kadrolaşmakla suçlamışken bugün basından hiçbir kalem bu tasarıyı eleştirmemekte ve Ak Partiyi kadrolaşmakla suçlamamaktadır. Sayın Emin Çölaşan niiçin daha önce değindiği bu konuya yeniden değinmemektedir.
3- Dışişleri bakanlığında görevli büyükelçilerin ve daimi temsilcerin önemi nereden gelmektedir. Onları vazgeçilmez kılan nedir. Tasarıdan Başbakanlık Müsteşarı ile ilgili bölüm dahi çıkarılabiliyorken niçin bu duruma müdahale edilememiştir.
Bu sorular uzayarak gidebilir. Ama bu niçinlere birilerinin mantıklı bir izahat getirmesi gerekmektedir.
Bülent Aydoğan
Serbest Muhasebeci