SMS'le tebligat adlî işlemleri hızlandırdı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Ekim 2009 22:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mahkemeler posta yerine artık kısa mesajla duruşma tebligatı gönderiyor. Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP)'ne bağlı SMS sistemiyle duruşmaya davet edilen avukat ve vatandaşların çağrılara uyup uymadığı merak ediliyordu.

UYAP'tan elde edilen verilere göre kısa mesajla duruşmaya davet edilenlerin yüzde 80'i mahkemelere gitti. Adalet Bakanlığı'nın yürüttüğü kısa mesaj sistemiyle yargılama süreleri kısalırken tebligat masraflarından da tasarruf sağlandı.

UYAP SMS Bilgi Sistemi'yle, soruşturma ve dava dosyalarındaki taraflara yargı birimlerine gelmeleri için tebligat gerektiren durumlarda kısa mesaj gönderilebiliyor. Söz konusu SMS'e rağmen avukat ya da vatandaş mahkemeye gelmezse posta yoluyla tebligat yapılıyor. Adalet Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı, SMS'le davet edilenlerin mahkemelere gelip gelmediğini araştırdı. Veriler, kısa mesaj alanların yüzde 80'i aşan oranda mahkemelere geldiğini ortaya koydu. SMS bilgi sisteminde 47 bin 659 sorgu yapılırken 227 bin bilgi mesajı gönderildi. Vatandaşların SMS'le mahkemeye gelmesi sayesinde tebligat ücretlerinde yaklaşık bir milyon 98 bin liralık tasarruf sağlandı.

SMS bilgi sistemiyle vatandaşlar, haklarında Türkiye genelinde açılan davalar, yargılaması devam eden davaların duruşma gün ve saatleri, davada verilen kararı öğrenebiliyor. Ayrıca avukatın duruşmaya katılıp katılmadığı, bilirkişi görevlendirmesi, davada herhangi bir işlem yapılıp yapılmadığı, temyiz başvurusu ve temyiz sonucu gibi bilgiler veriliyor. SMS Bilgi Sistemi'nden faydalanmak için Avea, Turkcell ve Vodafone'a TC kimlik numarası, boşluk ABONE yazıp 4060'a mesaj gönderilmesi gerekiyor. Abone sonrası sorgu yapılabilmesi için TC kimlik numarası ve dosya numarası kısa mesajla sisteme gönderiliyor. Abone sonrası her sorgu için 1 SMS (2 kontör), sorgu mesajı sonrası gönderilen her bilgi mesajı için 6 SMS (12 kontör) ücret kesiliyor. Sistemin detaylarıyla ilgili bilgi www.uyap.gov.tr adresinde bulunuyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber