Hastasını bilgilendirmeyen doktoru kusurlu buldu

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Ekim 2009 16:53, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Yüksek Sağlık Şurası, hastasını bilgilendirmeden ameliyat eden göz doktorunu kusurlu buldu. Funda Kalfa (51) isimli hasta, tek koluyla göz ameliyatı yapan Dr. Ö.S.'ye Karşıyaka 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nde dava açtı. Kalfa, doktorunun tek kolla ameliyat edeceğini bilmediğini ve gözünde yüzde 90 görme kaybı oluştuğunu iddia etti.

Yüksek Sağlık Şurası, mahkemenin talebi üzerine hazırladığı raporda Dr. Ö.S.'yi, yapacağı müdahale ve tedavi hakkında hastayı yeterince bilgilendirmediği gerekçesiyle kusurlu buldu.

Emekli Funda Kalfa, gözlük takmak istemediği için özel bir kliniğe başvurdu. Kalfa'ya her iki göze müdahale edileceği, 5 yıl süreyle gözlüksüz göreceği, daha sonra 0,5 numara gözlük takacağı söylendi. Tek gözünden ameliyat edilen Kalfa'nın sol gözünde, uygulanan "Light Touch Conductivite Kerotoplasty CK" yönteminin ardından yüzde 90 görme kaybı ve 4 numara astigmat oluştu. Bunun üzerine ameliyatı yapan Dr. Ö.S. hakkında, taksirle yaralama iddiasıyla dava açtı.

Göz hastalıkları uzmanı Ö.S. ise tek kolunu kazada kaybettiğini, 1970 yılından bu yana ameliyat yaptığını belirtti. Tek kolunun protez olmasının ameliyata engel olmadığını savunan Dr. Ö.S., böyle emekli olduğunu aktardı. Ö.S., hastası Kalfa'ya ameliyattan sonra kontrole gelmesi için telefon ettiğini ancak gelmediğini belirterek, "Tedaviyi tamamlamadı." diyerek kendini savundu.

Karşıyaka 1. Sulh Ceza Mahkemesi'nin Dr. Ö.S. ile hastası Funda Kalfa arasındaki dava için rapor hazırlayan Yüksek Sağlık Şurası, uygulanan ameliyatın tıbben kabul edilen bir yöntem olduğunu açıkladı. Ameliyat sonrası oluşan görme bozukluğunun beklenebilir bir komplikasyon olarak kabul edilebileceğini ancak hastanın imzaladığı onay formunun, yapılacak işlem ve oluşabilecek komplikasyonlar hakkında yetersiz kaldığını vurgulayan Yüksek Sağlık Şurası, "Yapacağı müdahale ve tedavi hakkında hastayı yeterince bilgilendirmediği için Dr. Ö.S.'nin kusurlu olduğuna şuramızca oybirliğiyle karar verildi." şeklinde rapor verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber