Gül: Üniversitelerimiz enerjilerini biraz gereksiz harcadılar

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 12 Ekim 2009 16:33, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kayseri Erciyes Üniversitesi'nin akademik yılı açılışı nedeniyle üniversitedeki ilk dersi verdi. Cumhurbaşkanı Gül, üniversitelerin uzun zamandır enerjilerini biraz gereksiz harcadıklarını dile getirerek, "Üniversiteler, ülke meselelerini daha iyi analizler yaparak güçlü tavsiyeler yapacakları yerde bunun dışına çıktı." dedi.

Sabancı Kültür Sitesi'nde üniversite öğrencileri ile birlikte öğle yemeği yiyen Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra merkezin toplantı salonunda üniversite öğrencileri, öğretim üyeleri ve işadamlarının katıldığı akademik yıl açılışında konuştu. Gül, üniversitelerin farklı misyonlar ve görevler üstlendiğini dile getirerek, beklentilerin en üst seviyede olduğuna değindi. Öğretim üyelerine seslenen Gül, üniversitelerin bilginin üretildiği, eleştirinin yapıldığı, tartışmaların canlı tutulduğu, memleket meselelerinin enine boyuna konuşulduğu atmosferler olduğunu anlatarak, konuşmasını şöyle sürdürdü: "O bakımdan üniversitelerimizin bir taraftan kıymetini bilmemiz gerekirken diğer taraftan ülkemize olan katkılarını gözden geçirmeleri gerekir. Uzun yıllar üniversiteler enerjilerini biraz gereksiz harcadılar. Üniversite içindeki çekişmeler ve kendi içindeki meselelerle günler geçirildi. Ülke meselelerini daha iyi analizler yaparak güçlü tavsiyeler yapacak yerde bunun dışına çıktı. Bu nedenle üniversitelerin tavsiyeleri dikkate alınmadı. Üniversitelere eleştiri gözleriyle baksınlar. Yanlışlar nerede varsa baksınlar. Bunları yaparken partizanlık ve siyasetin günlük bir parçası olarak yapmasınlar. Farklı gözle yapsınlar ki söyledikleri ülkeyi yönetenler tarafından dikkate alınıp uygulamaya geçilsin."

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, üniversitelerden beklentilerin sadece bununla sınırlı olmadığını ifade ederek, bulundukları bölgeler ve şehirlere ve ülkeye kalkınmada lokomotif olmalarını istedi. Gül, "Bazı üniversitelerimiz var ki, bulundukları şehirlerin isimlerini taşıyor. Ama şehirlerle alakaları yok. O şehrin ileri gelenleri, yakınları, akrabaları Ankara'ya seferberlik yaptılar kurulma aşamasında. Kurulunca da o şehirlere katkı olmalıdır. Katkıları sadece öğretim ve öğrencilerin getirdiği katkılar olmamalıdır. O şehirlerin sosyal yaşamlarının, sanayilerine önemli katkıları getirmesi gerekir." diye konuştu.

Söylediklerinin hepsini üniversitenin yapacağı işler olduğunu anımsatan Gül, öğretim üyelerine çağrıda bulunarak, "Öğretim üyeleri akademik kariyer yapanlar dünyayı bilen ve neler olduğunun farkında olan insanlardır. Onlar sadece kampüs içerisinde yaşayıp kendilerini o şehirden soyutlamamalıdır. Üniversitelere söylüyorum; mademki bulunduğunuz şehirlerin isimlerini taşıyorsunuz, o şehre karşı borcunuzu ödeyin. Erciyes Üniversitesi bu borcunu daima ödemektedir. Şehirle bütünleşti ve beraberdir." dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bir şehirde akademik yıl açılışı nedeniyle gittiğinde o şehirdeki işadamlarının bu programa gelmek istediklerini söylediğinde şaşırdığını ifade ederek, "Tabii ki şehrin insanı, işadamları ve sanayicisi bu programlara gelmelidir. Kayseri bu yönden şanslı ve her zaman birlik içerisindedir. Böyle olması gerekir." diye konuştu.

Kendisi lise son sınıf öğrencisi iken 1967 yılında Erciyes Üniversitesi'nin temelinin atılmasına şahit olduğunu aktaran Gül, aynı dönemde temeli atılan üniversitelerle kıyaslandığında Erciyes'in büyük adımlar attığını hatırlattı. Gül, Erciyes Üniversitesi'nin şehri ile bütünleşen, şehri ile birlik ve beraberlik içinde hareket eden, hayırseverleriyle, üniversitenin akademik personeli ve çalışanlarının fedakarlığı ile bu aşamaya geldiğini belirtti. Benzer çalışmanın ise Bitlis Üniversitesi'nde başlatıldığına dikkat çekti.

GÜL'E FAHRİ PROFESÖRLÜK UNVANI VERİLDİ

Erciyes Üniversitesi Senatosu tarafından alınan karar doğrultusunda Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e fahri profesörlük unvanı verildi.

Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, akademik yılın açılışı nedeniyle konuşma yapan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e fahri profesörlük unvanını vererek, profesörlük cübbesi giydirdi.

Gül, siyasete atılması nedeniyle akademik unvanının doçentlikte kaldığını hatırlatarak, "Üniversite senatosunun aldığı karar ile profesörlük unvanını aldım. Teşekkür ediyorum. Beni duygulandırdı." dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber