Diyarbakır'da Gaffar Okan modeli

Kaynak : Akşam
Haber Giriş : 14 Ekim 2009 08:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Polisin anahtarı Okkan modeli

Taş atan çocuklar sorununa çözüm için Diyarbakır'da Valilik ve Emniyet de devrede. Ellerindeki anahtar ise suikasta kurban giden Emniyet Müdürü Gaffar Okkan'ın iletişim yolu

DİYARBAKIR Valisi Hüseyin Avni Mutlu, bir suikast sonucu hayatını kaybeden ve Diyarbakırlılar tarafından çok sevilen eski Emniyet Müdürü Gaffar Okkan'ın, başlattığı sistemi kurumsal hale getirmek istediklerini açıkladı. Vali Mutlu, taş atan çocuklar ve bu çocukların topluma kazandırılmasını amaçlayan sosyal projeleri AKŞAM'a anlattı:

TAŞ ATILMADAN: İçişleri Bakanlığı'nın desteğiyle Diyarbakır Valiliği olarak sosyal destek programlarını hayata geçirdik.Ulaşabildiğimiz tüm çocukları sanata, kültüre ve spora teşvik etmeyi hedefliyoruz. Taşı atılmadan önlemek için uğraşıyoruz.

POLİSEVİNDE YAZ: Bu yaz Bakanlığın projesi kapsamında köylerinden baskılar nedeniyle göç etmiş ve şehre yerleşmiş çocuklarla polisevi projesini büyük başarıyla tamamladık. Yaz ayları boyunca 300'e yakın çocuk, beşer günlük süreyle polisevinde ağırlandılar. Eskiden polise taş atan çocuklardan, 'Biz polis ağabeyleri böyle bilmiyorduk. Artık onlara taş atana biz de taş atacağız' diyenler de oldu. Yine de kimseye taş atmamaları gerektiğini, atanlara ise sadece öğüt vermelerini istedik.

POLİSLE İLETİŞİM: Sosyal rehabilitasyon projesi kapsamında her okulda bir polis uygulamamız da sürüyor. Hem okul yönetimi hem çocuklar sosyal tarafı güçlü, iletişim yeteneği son derece iyi sivil kıyafetler giymiş görevli polislerle konuşabiliyor, dertlerini onlara anlatabiliyor.

HER ÇOCUK TAŞ ATMIYOR: Diyarbakır çocuk ve genç nüfus açısından son derece büyük bir şehir. İlköğretim çağındaki çocuk sayısı toplam nüfusun yüzde 25'ini oluşturuyor. Yani her ailede anne, baba ve 5 çocuk gibi bir dağılım var. Ancak burada her çocuk polise taş atıyor gibi bir yargı son

derece yanlış. Bunları yapanlar küçük çaplı gruplar.

AİLELER KULAĞINI ÇEKİYOR: Daha fazla projemiz olsun istiyoruz. Ancak yine de eskiye oranla ailelerin de büyük titizlik gösterdiğini görmek çok güzel. Eskiden çocuğu sokakta polise taş atarken kendisi de yukarıdan saksı fırlatan aileler artık böyle yapmıyor. Polise taş atan çocuğunun kulağını çekip evine çıkarıyor.

MAHALLE BASKISI: Burada çocuklar ve gençler mahalle baskısına maruz kalabiliyor. Bazıları da taş atmayı kişilik ispatı olarak görüyor. Baskının ortadan kalkması fayda sağlayacak.

KURUMSAL HALE GELECEK: Çocuk ve gençlerle iletişimin kişilerle sınırlı kalmasını değil kurumsal düzeye ulaşmasını istiyoruz. Sayın Gaffar Okkan bunu başarmış bir isimdir. Ancak kişilerin görevi bittikten sonra bu sıcak ortamın ortadan kalkmasını engellemek zorundayız. İşte bu nedenle polisin halkla olan ilişkisini kurumsal hale getirmek zorundayız.

ÇOCUKLARIN KALBİNİ KAZANACAĞIZ

VALİ Hüseyin Avni Mutlu polislere gençler ve çocuklarla iletişim konusunda eğitim veridiklerini söylüyor. Emniyet Teşkilatı'nın her ferdinin çocukların kalbini kazanmak için çalışacağını söylüyor. Kendisi sık sık çocuklarla bir araya geliyor.

Deniz GÜÇER / ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber