Bakan Yazıcı: Şehir içindeki gümrükler taşınacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 29 Ekim 2009 20:48, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hayati Yazıcı, İstanbul'da iki büyük lojistik merkezi kurularak Halkalı, Ambarlı ve Erenköy gümrüklerindeki yoğunluğun azaltılacağını söyledi

İSTANBUL - Gümrüklerden Sorumlu Devlet Bakanı Hayati Yazıcı, İstanbul'un iki yakasında büyük lojistik merkezleri oluşturacaklarını söyledi. Yazıcı TÜSİAD'ın seminerinden sonra soruları yanıtladı. Pek çok gümrük kapısını yenilediklerini ifade eden Yazıcı, ?En son yenilediğimiz Kapıkule. Geçen hafta yaptığımız toplantıda mutabık kaldığımız kapılardan biri Nusaybin. Yüksek Planlama Kurulu'na sevk ettik. Karar çıktıktan sonra Nusaybin kapısını da yenilemeye başlayacağız ve bunlar devam edecek. Bütün kara hudut kapılarımızı inşallah 2010 yılı sonuna kadar yenilemiş olacağız? dedi.

Yazıcı, İstanbul'daki gümrüklerdeki planlarını şöyle açıkladı: ?Türkiye ticaretinin çok büyük bir kısmının gerçekleştirildiği İstanbul'da arzumuz, hedefimiz iki yakada büyük lojistik merkezleri oluşturmak. Belirli yerlerde, Erenköy'de, Ambarlı'da, Halkalı'da ticaretin çok yoğun olduğu, giriş çıkışın sorun haline geldiği o ortamlardan insanlarımızı kurtarmak, büyük lojistik merkezleri oluşturmak suretiyle ticaretin ve ticari faaliyetin mekân olarak da çok kolay, seri, etkin hale getirilmesini sağlamak hedeflerimiz arasındadır.?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın öncülüğünde birçok komşu ülkeyle yüksek düzeyli stratejik işbirliği konseyi oluşturduklarını anlatan Yazıcı, bunların iki tanesini Suriye ve Irak'la yaptıklarını hatırlattı. Yazıcı, ?Suriye ile yapılan toplantıya ben de katıldım. Suriye ile ticaret hacmimizi konuştuk. Potansiyel var. Onları değerlendireceğiz. Özel sektörümüze, TÜSİAD gibi kuruluşlarımıza da bu alanda çok büyük görevler düşüyor? dedi.

?Yeni kanunla kolaylık geliyor'

Bakan Yazıcı, TÜSİAD'ın seminerinde yaptığı konuşmada, 4458 Sayılı Gümrük Kanunu'nda 73 maddelik değişiklik getiren 5911 sayılı Kanun'un 7 Ekim'de yürürlüğe girmesiyle, Gümrük Kanunu'nun hem AB müktesebatına uyum sağladığını hem de dış ticaret erbabının iş ve işlemlerini kolaylaştırmaya yönelik uygulamaların yasal zemininin oluşturulduğunu söyledi.

Kanunun getirdiği yenilikleri anlatan Bakan Yazıcı, yapılan düzenleme sonucunda bürokratik işlem ve kırtasiyeciliğin ortadan kaldırılması, diğer kurumlarla elektronik ortamda iletişimin hukuki altyapısının oluşturulması, gümrük idaresine gitmeden elektronik iletişim ile tüm gümrük işlemlerinin yapılabilmesinin öngörüldüğünü, teknik yapının tamamlanmasıyla önümüzdeki ilkbaharda uygulamanın elektronik ortamda yapılacak şekilde yürürlüğe gireceğini ve gümrük işlemlerinin tamamen kağıtsız ortamda gerçekleştirileceğini kaydetti.

Usulsüzlük cezası düştü

Yazıcı, bir diğer düzenlemeyle de usulsüzlük cezasının 221 liradan 60 liraya düşürüldüğünü ve mevzuatta belirtilmeyen hallerde bu cezanın uygulanmasına son verildiğini kaydetti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber