Bankalar Birliği: Havale ve EFT ücretleri sınırlandırılamaz

Haber Giriş : 25 Ocak 2005 10:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye Bankalar Birliği Araştırma ve Bankacılık Grup Başkanı Abdullah Taşçıoğlu, kamuoyunda tepki çeken bankaların havale, EFT gibi ücret, komisyon ve masraflarının, verilen hizmetlerin bedelleri olduğunu söyledi.

Taşçıoğlu, piyasa mekanizması sonucu oluşan serbest rekabet ortamı ve farklı maliyetler sebebiyle ücret ve komisyonlara bir sınırlama getirilmesinin mümkün olmadığını kaydetti.

Türkiye Bankalar Birliği'nin ?Türk Bankacılık Sistemi-Eylül 2004' raporunda yer alan bilgilere göre, Eylül 2004 itibarıyla bankacılık sektörünün net ücret ve komisyon gelirleri, önceki döneme göre yüzde 54 artarak 2 trilyon 787 milyar TL'ye ulaşmıştı. Dolar bazında ise yüzde 43'lük artışla 1 milyon 862 bin dolar seviyesinde gerçekleşmişti. Bankaların havale ücretleri 150 YTL (150 milyon), EFT ücretleri ise 200 YTL'ye (200 milyon TL) kadar çıkabiliyor. Taşçıoğlu, bankalar ile müşteriler arasında belirlenen ücret, komisyon ve masraflara müdahale yetkilerinin bulunmadığını vurguladı. Diğer şirketler gibi bankaların da anonim şirket statüsünde olduklarına değinen Taşçıoğlu, her yapılan işlemin bir maliyeti bulunduğunu, bankaların faaliyet dışı giderlerinin faaliyet dışı gelirlerini karşılaması gerektiğini söyledi.

Sektörün hizmet gelirlerinin faiz dışı giderler toplamını karşılamaktan uzak olduğuna işaret eden Taşçıoğlu, ?Enflasyon oranı artışındaki düşüşle birlikte bankacılık hizmet gelirleri daha da önem kazanacaktır. Dolayısıyla bankaların komisyon ve ücret gelirini artırmaları gerektiğine inanıyorum.? yorumunu yaptı.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber