Erkek Memura 12 Aya Kadar Aylıksız Doğum İzni Hakkı Geliyor

14/7/2004 tarihinde yapılan düzenleme ile doğum izin süreleri yeniden düzenlenmişti. Ancak, Bakanlar Kurulu üyeleri tarafından imzalanıp TBMM'ye sevk edilen kanun tasarısına göre yapılan değişiklikler bir kez daha değiştirilmektedir. Yeni düzenlemede dört yenilik bulunmaktadır. 657 sayılı Devlet memurları Kanunununda yapılan değişikliklere ilişkin özel dosyamız için başlığa tıklayın.

Haber Giriş : 25 Ocak 2005 11:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

1- Doğumdan Önce Kullanılamayan İzin Süreleri

Daha önceki düzenlemede sadece sağlık durumunun uygun olduğunu doktor raporuyla belgeleyen kadın memur, isterse doğumdan önceki üç haftaya kadar işyerinde çalışabilmekte ve bu çalışılan süre doğumdan sonraki aylıklı izin süresine eklenmekteydi. Yeni düzenlemenin iyileştirici yanı, doğumun üç haftalık izin süresi içinde gerçekleşmesi halinde de kullanılmayan sürelerin doğum sonrası aylıklı izin süresine eklenceğini hüküm altına almaktadır.

2-Süt İzni Memurun Tercihine Bırakılıyor

Daha önce yapılan düzenleme "Memurlara, bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam bir buçuk saat süt izni verilir. Süt izninin kullanımında annenin saat seçimi hakkı vardır." şeklindeydi. Ancak yeni düzenlemede bu hüküm "Aylıklı doğum izni sürelerinden sonra kadın memurlara çocuklarını emzirmeleri için dört ay süre ile günde üç saat, daha sonraki altı ay süre ile günde bir buçuk saat süt izni verilir. Süt izninin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağı kadın memurun tercihine bırakılır." şeklinde değiştirilmektedir.

3- Evlat edinenlere de doğum izni geliyor

Konuya ilişkin düzenleme şu şekildedir: "Doğum sonrası kadın memurlara verilen sekiz haftalık aylıklı izin hakkından, en fazla iki yaşında bir çocuğu evlat edinmek amacıyla geçici bakım sözleşmesi yapan kadın memur ile aynı koşullarla münferit olarak geçici bakım sözleşmesi yapan erkek memur da sözleşme tarihinden itibaren yararlanır.?

4- Erkek memurda eşinin doğum yapması halinde 12 aya kadar aylıksız izin alabilecek

Düzenlemede 657 sayılı Kanunun 104'üncü maddesi değiştirilmektedir. Bu değişilik ile erkek memura da aylıksız doğum izni alma hakkı getirilmektedir.


14.01.2005 tarihinde TBMM'ye Sevk Edilen Tasarı

Devlet Memurları Kanunu ve İş Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı

Madde 1- 14/7/1965 tarihli ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 104 üncü maddesinin (A) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

?A)Kadın memurlara, doğum haliyle ilgili olarak aşağıdaki esaslara göre izin verilir.

Kadın memura, doğumdan önce sekiz, doğumdan sonra sekiz hafta olmak üzere toplam on altı haftalık süre ile aylıklı izin verilir. Çoğul gebelik halinde doğum öncesi sekiz haftalık aylıklı izin süresine iki hafta eklenir.

Ancak, sağlık durumunun uygun olduğunu doktor raporuyla belgeleyen kadın memur, isterse doğumdan önceki üç haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda kadın memurun isteği halinde, doğum öncesinde çalıştığı süreler ve doğumun üç haftalık izin süresi içinde gerçekleşmesi halinde kullanılmayan süreler doğum sonrası aylıklı izin süresine eklenir.

Aylıklı doğum izni sürelerinden sonra kadın memurlara çocuklarını emzirmeleri için dört ay süre ile günde üç saat, daha sonraki altı ay süre ile günde bir buçuk saat süt izni verilir. Süt izninin hangi saatler arasında ve kaça bölünerek kullanılacağı kadın memurun tercihine bırakılır.

Doğum sonrası kadın memurlara verilen sekiz haftalık aylıklı izin hakkından, en fazla iki yaşında bir çocuğu evlat edinmek amacıyla geçici bakım sözleşmesi yapan kadın memur ile aynı koşullarla münferit olarak geçici bakım sözleşmesi yapan erkek memur da sözleşme tarihinden itibaren yararlanır.?

Madde 2- 657 sayılı Kanunun 108 inci maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

Doğum yapan memurlara istekleri halinde 104 üncü maddenin (A) bendinde belirtilen sürelerin bitiminden itibaren 12 aya kadar aylıksız izin verilir.

?104 üncü maddenin (A) bendi uyarınca, doğum yapan kadın memura verilen aylıklı izin sürelerinin bitiminden sonra çocuğun bakımı için kadın memura veya Devlet memuru olan eşine istekleri üzerine altı aya kadar aylıksız izin verilir. Bu haktan en fazla iki yaşında bir çocuğun evlat edinilmesi amacıyla geçici bakım sözleşmesi yapan kadın memur veya Devlet memuru olan eşi de aylıklı izin süresinin bitiminden sonra yararlanır. Bu süre eşlerin talebi halinde birbirini izleyen iki dönem halinde kullanılabilir. Kadın memur veya eşinin istekleri halinde bu izin on iki aya kadar uzatılabilir. 4857 sayılı İş Kanununa tabi olarak çalışan veya doğum yapan veya evlat edinen işçinin memur olan eşi de aynı süre ve koşullara uygun olarak bu haktan yararlanabilir. Münferit olarak evlat edinme amacıyla geçici bakım sözleşmesi yapan erkek ya da kadın memur da aylıklı izin süresinin bitiminden sonra aynı izin haklarından yararlanır.?

....

Madde 6- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

Madde 7- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar kurulu yürütür.


14.07.2004 TARİHİNDE YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

Mazeret İzni:
Madde 104- A) A) (Değişik bent: 14/07/2004 - 5223./1. md.) Memura doğum yapmasından önce 8 hafta ve doğum yaptığı tarihten itibaren 8 hafta olmak üzere toplam 16 hafta süre ile aylıklı izin verilir. Çoğul gebelik halinde, doğumdan önceki 8 haftalık süreye 2 hafta süre eklenir. Ancak sağlık durumu uygun olduğu takdirde, tabibin onayı ile memur isterse doğumdan önceki 3 haftaya kadar işyerinde çalışabilir. Bu durumda, memurun çalıştığı süreler, doğum sonrası sürelere eklenir. Yukarıda öngörülen süreler memurun sağlık durumuna göre tabip raporunda belirlenecek miktarda uzatılabilir. Memurlara, bir yaşından küçük çocuklarını emzirmeleri için günde toplam bir buçuk saat süt izni verilir. Süt izninin kullanımında annenin saat seçimi hakkı vardır.

Aylısız İzin:
Madde 108-...
(Değişik fıkra: 14/07/2004 - 5223/2. md.) Doğum yapan memurlara istekleri halinde 104 üncü maddenin (A) bendinde belirtilen sürelerin bitiminden itibaren 12 aya kadar aylıksız izin verilir.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber