Gümrük müşavirleri, oda kanunu istiyor

Haber Giriş : 25 Ocak 2005 15:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bursa Gümrük Müşavirleri Derneği, 26 Ocak Dünya Gümrük Günü münasebetiyle yayınladığı mesajda, hükümetten Gümrük Müşavirleri Oda Yasası'nın çıkartılmasını istedi.

Bursa Gümrük Müşavirleri Derneği (BUGÜMDER) Başkanı Ahmet Özenalp, Türkiye'de 2 bin 247 müşavir 5 bin 26 müşavir yardımcısı bulunduğuna dikkat çekerek, "Bütün bu gümrük müşavir ve yardımcıları kanuni düzenleme ile belge alarak faaliyet gösteriyorlar. Bursa'da 77 gümrük müşaviri, 173 yardımcı olmak üzere toplam 250 üyemiz var. Gümrük müşavirleri dış ticarette aktif rol almaktadırlar. Birlikte çalıştığı firmayı hukuki açıdan temsil etme, gerekli işlemlerin minimum sürede hatasız yapılmasını organize etmek ve gümrük-ihracatçı birlikleri-nakliyeciler-bankalar gibi birçok kurum arasında doğru ve zamanında koordinasyon sağlamak gibi çok önemli görevler yapıyoruz. Kamu görevi üstlenmiş olan mesleğimiz, ülkemizde bugüne kadar yaşanan krizlerin kayıt dışı bir ekonominin ve haksız rekabetin sonuçları olduğunun bilinci içindedir. Gümrük müşavirleri meslek mensubu olmayan kişi ve kuruluşların sektörde oluşturduğu kaos ve haksız rekabetten rahatsızdır. Bütün bunların temelinde meslek odası şeklinde örgütlenememesi yatmaktadır. Gümrük müşavirleri oda yasası mutlaka çıkarılmalıdır.

Gümrük müşavirliği mesleği çok komplike bir meslek. Çok ciddi mevzuat bilgisi gerektiren araştırma ve inceleme mesleğidir. Dış ticaretin bilgi bankasıdır. 2000 yılından bu yana Türk kamuoyu gümrük idarelerimizdeki değişimi yakından takip etmektedir" dedi.

Gümrük teşkilatının ülkemizin uluslararası alanda üstlendiği tüm yükümlülükleri eksiksiz yerine getiren nadir kuruluşlarından birisi olduğunu belirten Özenalp, "Ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik kalkınma gerçeğini en iyi anlayan ve çalışmaları ile her kesime örnek olan bir kuruluştur.

Gümrükçüler dış ticaretin isimsiz kahramanlarıdır. Bizler için büyük bir anlam ifade eden bu günde başta Bursalı sanayicilerimiz olmak üzere dış ticaret erbabının ve gümrükçülerimizin, meslektaşlarımızın Dünya Gümrük Günü'nü kutluyorum" diye konuştu.

Dünya Gümrük Günü, 17 Avrupa ülkesi ile Brüksel'de 26 Ocak 1953 yılında ilk toplantı yapılmış olmasından dolayı bu tarihte kutlanıyor.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber