Özcan: YÖK'ü kaldırmak yerine yetkilerini azaltmak daha akıllıca

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Kasım 2009 18:24, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, YÖK'ün tasfiye edilmesinin değil, yetkilerini azaltmanın akıllıca olabileceğini ifade ederek, "Bizim gibi ülkelerde yüksek öğretim planlamasını yapacak, önümüzdeki 20-50 yılı planlayacak, üniversiteler için politikalar geliştirecek bir kuruma ihtiyaç var. Yetkileri biraz azaltıldığında YÖK, o türden bir kurum haline gelebilir" dedi.

Prof. Dr. Özcan, Avrupa ve ABD'den 43 üniversitenin üyesi bulunduğu "Demokrasi İçin Üniversiteler Birliği"nin (Alliance of Universities for Democracy-AUDEM) Türkiye'den tek üyesi olan Uludağ Üniversitesinin (UÜ) ev sahipliğinde düzenlenen konferans öncesi, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Özcan, "Türkiye'de üniversiteler demokrasinin temel kurumları olma işlevini yerine getirebiliyor mu?" sorusu üzerine, "Bir ölçüye kadar getiriyorlar. Tamamen yerine getirmeseler de diğer ülke üniversitelerine göre çok fena değiliz, ama daha alacak çok yolumuz var" dedi.

Özcan, "Üniversitelerin demokratik yaşama katkısını artırmak için yapılması gerekenler" yolundaki bir soruya ise şu cevabı verdi:

"İki boyutta bakmak doğru olur. Bir tanesi üniversitelerin kendi demokratik işleyişini sağlamak lazım, diğeri de öğrencilerimize düzgün bir vatandaş olmanın, demokratik yaşamda nasıl davranılması gerektiğinin öğretilmesi gerekir. Biz bu iki boyut üzerinde çalışmalıyız."

Üniversitelerin demokratik yaşama katkısını artırma sürecine, öğrencilerin de katılması gerektiğine dikkati çeken Özcan, karar alma süreçlerinde, öğrenci konseylerinden çok daha fazla faydalanılabileceğini dile getirdi.

"YÖK varken demokrasiden bahsetmek mümkün değil" yorumlarının hatırlatılması üzerine Özcan, "Aralarında bir ilişki görmüyorum. Biraz abartılı bir yorum olmuş. 2547 sayılı kanunda ne yazıyorsa biz de üniversitelerden ancak onu talep edebiliriz" dedi.

Prof. Dr. Özcan, daha sonra AUDEM Başkanı John Ryder, UÜ Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mete Cengiz, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Akdemir ve Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Funda Sivrikaya Şerifoğlu'nun bulunduğu konferansın açılışına katıldı. Toplam 62 yabancı konuğun katılacağı konferans, 10 Kasımda sona erecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber