Yeminli müfettişlik sistemi geliyor

Haber Giriş : 26 Ocak 2005 06:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamu Yönetimi Reformu'ndaki yeni düzenlemeye göre müfettişler, belirli aralıklarla merkezi sınava alınacak. Görevinde başarısız olanlar memurluğa geçirilecek.

Kamu Yönetimi Reformu çerçevesinde teftiş kurullarını kaldırmayı planlayan hükümet, çifte denetim sistemini ortadan kaldıracak ve denetimi daha işlevsel hale getirecek kamu denetimiyle ilgili yeni bir çalışma başlattı. Yeni düzenleme, yeminli müfettişlik sistemine geçilmesini öngörüyor. Buna göre, müfettişler Asliye Hukuk Hakimi önünde yemin ederek göreve başlayacak. Ancak, müfettişler belirli aralıklarla merkezi sınava alınacak, başarısız olanlar müfettişlikten alınarak memurluğa geçirilecek.

Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer başkanlığındaki bir ekip tarafından hazırlanan düzenlemeye göre, yeni denetim birimleri, kanun hükümlerine göre atanan bir başkan ile derece ve unvanları kadrolarında gösterilen denetim elemanlarından oluşacak. Başbakan veya bakan adına görevli ve yetkili denetim birimleri, doğrudan başbakan veya ilgili bakana, diğerleri görev yaptıkları kuruluş veya birimin en üst idari amirine bağlı olacak.

Görevliler, haklarında inceleme yapan denetim elemanlarına bilgi, belge ve kayıtları ibraz etmek, para, mal ve kıymetli evrakın sayımına yardımcı olacak.

Denetim elemanlarının denetim görevlerine ilişkin olarak bilgi ve belgelerin ibraz edilmemesi halinde CMUK hükümlerine istinaden yetkili ve görevli mercilerden zabıt ve arama kararı istenecek.

Özel eğitim alacaklar

Müfettişlik sınava tabi olacak. Eleme sınavı merkezi usulle ÖSYM tarafından yazılı ve sözlü olarak yapılacak. En az 3 yıl süreli yardımcılık süresi sonunda yapılan yeterlik sınavını kazananlar, tabi oldukları atama usulüne göre ilgili kadrolara atanacaklar.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber