Bakanlıklararası Orta Kültür Komisyonu Tarafından Yurtdışında Görevlendirilecek Personele İlişkin Bakanlar Kurulu Kararı

Haber Giriş : 04 Temmuz 2003 07:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Karar Sayısı : 2003/5753

Ekli ?Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonunun Çalışma Esas ve Usulleri ile Bu Komisyon Tarafından Yurtdışında Görevlendirilecek Personelin Nitelikleri ile Hak ve Yükümlülüklerinin Belirlenmesine İlişkin Karar?ın yürürlüğe konulması; ilgili kurumların görüşlerine dayanan Maliye Bakanlığı'nın 17/4/2003 tarihli ve 6448 sayılı yazısı üzerine, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun ek 36 ncı maddesine göre, Bakanlar Kurulu'nca 5/6/2003 tarihinde kararlaştırılmıştır.

Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonunun Çalışma Esas ve Usulleri ile Bu Komisyon Tarafından Yurtdışında Görevlendirilecek Personelin Nitelikleri ile Hak ve Yükümlülüklerinin Belirlenmesine İlişkin 2003/5753 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı

BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak, ve Tanımlar

Amaç ve Kapsam
Madde 1-Bu Kararla, Türk kültürünün yurtdışında tanıtılması, yayılması ve korunması, yurtdışındaki vatandaşlarımız ve soydaşlarımızın kültürel bağlarının korunması, güçlendirilmesi ve dini konularda aydınlatılması ile Türk dilinin öğretilmesi amacıyla yurtdışında görevlendirilecek personelin unvanı, sayısı, nitelikleri, seçimleri, görev yerleri ve süreleri, izinleri, yurtdışındaki görevlerinin sona erdirilmesi ve diğer hususlara ilişkin esas ve usuller düzenlenmiştir.

Dayanak
Madde 2-Bu Karar, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun ek 36 ncı maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.

Tanımlar
Madde 3-Bu Kararda geçen;
Komisyon:Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonu'nu
Yurtdışında görevlendirilen personel:1 inci maddede belirtilen amacın gerçekleşmesini sağlamak üzere; öğretim üyesi, öğretim görevlisi, okutman, öğretmen ve din görevlisi olarak Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonu'nca geçici olarak görevlendirilecek personeli,
ifade eder.

İKİNCİ BÖLÜM
Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonunun Kuruluşu,
Çalışma Esas ve Usulleri

Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonunun kuruluşu
Madde 4-Dışişleri Bakanlığı'nın koordinatörlüğünde Maliye, Milli Eğitim ve Kültür ve Turizm bakanlıklarının yetkili temsilcilerinden oluşan Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonu kurulmuştur. Diyanet İşleri Başkanlığı yetkili temsilcisi, din görevlerine dair iş ve işlemlerde Komisyona iştirak eder.

Komisyon toplantılarına, gerekli görülmesi halinde diğer ilgili kurumlardan da temsilci çağrılabilir.

Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonunun çalışma usul ve esaslar
Madde 5-Yurtdışında görevlendirilecek personelin unvanı, sayısı, nitelikleri, seçim esas ve usulleri, görev yerleri ve süreleri, izinleri, yurtdışındaki görevlerinin sona erdirilmesi ve diğer hususlara ilişkin işler bu Karar esaslarına göre Komisyon tarafından yürütülür. İlgililerin görev sürelerinin uzatılması, görevlerini sona erdirilmesi ve yurda geri çağrılmalarına ilişkin hususlarda personelin görev yaptığı yerdeki misyon şefinin görüşü de dikkate alınır.

Yurtdışında görevlendirilecek personelin; bu Kararda belirtilen esaslar çerçevesinde seçimleri, görevlerini ifada ihtiyaç duyacak Hizmetiçi eğitimleri, ihtiyaç durumu göz önüne alınmak suretiyle Karara ekli cetvelde belirtilen ülkelerde görev yerlerinin tespiti, gözetim ve denetimleri, 8 inci maddede belirtilen azami süreyi geçmemek üzere görevlendirme sürelerinin uzatılması ile izinlerini kullanılmasına ilişkin esas ve usuller Komisyonca belirlenir.

Bu Karar uyarınca Komisyona verilmiş olan görevler ile diğer hususların yürütülmesine ilişkin olarak Komisyonun çalışma esas ve usulleri, anılan kurumlarca müştereken tespit edilir. Komisyon kararları oybirliği ile alınır.

ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonunca Yurtdışında Görevlendirilecek Personelin Sayısı, Nitelikleri, Görev Süreleri, Aylıkları, İzinleri ve Geri Çağrılmaları

Yurtdışında Görevlendirilecek Personelin Sayısı
Madde 6-Komisyonca yurtdışında görevlendirilecek personel sayısı 3.000!i geçemez. Yurtdışında görevlendirilecek personelin, Komisyonun görüşü üzerine ülkelere göre sayı ve unvanlarını tespit etmeye Dışişleri ve Maliye Bakanlıkları müştereken yetkilidir.

Yurtdışında görevlendirilecek personelde aranılacak şartlar
Madde 7-Yurtdışında görevlendirilecek personelde aşağıdaki şartlar aranır.

a-T.C. vatandaşı olmak,
b-657 sayılı Devlet Memurları Kanununa veya 2914 sayılı Yükseköğretim Personel Kanununa tabi olarak çalışıyor olmak (vekil öğretmenler ve vekil imamlar ile sözleşmeli olarak çalıştırılanlar hariç),
c- Taksirli suçlar ve aşağıda sayılan suçlar dışında tecil edilmiş hükümler hariç olmak üzere, ağır hapis veya 6 aydan fazla hapis veyahut affa uğramış olsalar bile Devletin şahsiyetine karşı işlenen suçlarla, zimmet, ihtilas, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, inancı kötüye kullanma, dolanlı iflas gibi yüz kızartıcı veya şeref ve haysiyeti kırıcı suçtan veya istimal ve istihlak kaçakçılığı hariç kaçakçılık, resmi ihale ve alım satımlara fesat karıştırma, Devlet sırlarını açığa vurma suçlarından dolayı hükümlü bulunmamak,
d-Son 10 yılda haklarında uyarma ve kınama cezaları dışında disiplin cezası verilmemiş olmak
e-Askerlik hizmetini yapmış olmak veya askerlik hizmetinden muaf tutulmuş olmak,
f-En az önlisans düzeyinde öğrenim görmüş olmak,
g-Görevini yapmasına engel olabilecek vücut ve akıl hastalığı veya vücut sakatlığı ile özürlü bulunmamak,
h-Hizmetin gerektirdiği temsil yeteneğine sahip bulunmak
ı-Son üç yıl içinde her yıl en az iyi derecede sicil almış bulunmak,
i-Yurtdışında görevlendirilmesine bir engeli bulunmamak,
j-Yapılacak sınavlarda başarılı olmak.

Sınav sonuçları, sınavın yapıldığı yılı takip eden üçüncü yılın sonuna kadar geçerlidir.

Görevin ve görevlendirme yapılacak ülkelerin özellikleri itibarıyla yukarıda belirtilen şartlara ilave olarak özel şartlar ile ön lisansın üzerinde öğrenim düzeyi belirlemeye Komisyon yetkilidir.

Görev Süresi
Madde 8-Bu Karar uyarınca görevlendirilecek personelin görev süresi 1 yıldır. Bunların görev süreleri, başarılı olmaları ve bulundukları ülkenin çalışma koşulları dikkate alınmak kaydıyla her defasında 1 yılı geçmemek üzere, Komisyonca en fazla 3 yıl daha uzatılabilir. Toplam görev süresi 4 yılı geçemez. Ancak bu süre, ikili andlaşmalar uyarınca bir yıl daha uzatılabilir.

Aynı personelin ikinci kez yurtdışında görevlendirilebilmesi için, daha önceki yurtdışı görevini başarılı olarak tamamlamış ve yurtiçi görevine başlamasından itibaren en az üç yıl çalışmış olması şarttır.

İlgililer görev sürelerinin sona erdiği tarihten itibaren 15 gün içinde yurtiçindeki asli görevlerine başlamak zorundadırlar. Bu döneme ilişkin yurtdışı aylığı ödenmez.

Yurtdışında görevlendirilen personelin yurtiçi görevine döndürülmesi
Madde 9- Bu Karar uyarınca yurtdışında görevlendirilen personelden;
a-Görev süresini tamamlayanlar
b-En az iyi derecede sicil almayanlar
c-Görevlendirme şartlarından herhangi birini sonradan kaybedenler
d-Kendi isteği ile yurtiçi göreve dönmek isteyenler
e-Bu Kararın 7 nci maddesinde belirtilen şartlar ile Komisyon tarafından belirtilen diğer şartları taşımadıkları sonradan anlaşılanlar
f-Uyarma ve kınama cezaları dışında bir disiplin cezası almış olanlar
g-Yukarıda belirtilenler dışında Komisyon tarafından tespit edilen nedenlerle görevine devamında sakınca görülenler

hakkında Komisyon tarafından en kısa sürede yurtiçi görevlerine döndürülmesine karar verilir.

Yurtdışında görevlendirilen personele yapılacak ödemeler
Madde 10- a-Yurtdışında görevlendirilenlere, bu Kararın 12 nci maddesi uyarınca yapılacak ödemeler Dışişleri Bakanlığı bütçesinden karşılanır.

b-Yurtdışında görevlendirilecek personelin kendisine, ilk gidişlerinde ve kesin dönüşlerinde 6245 sayılı Harcırah Kanunu'na göre ödenecek yol masrafları, yolda geçen süreler ilişkin gündelikleri ile ilgili mevzuatı dikkate alınarak tedavi ve diğer masrafları bağlı bulundukları kurumların bütçelerinden karşılanır.

c-Yurtdışında görev yapan personelin, dış temsilciliklerimizin teklifi ve Komisyon kararı ile birden fazla yer veya şehirde görev yapmaları halinde, asıl görev yerleri veya ikametgahları ile bu yerlerin bulunduğu belediye hudutları dışında görevlendirilecekleri diğer yerler arasında ödeyecekleri normal tarifeli nakil vasıtası ücretleri, Maliye Bakanlığı tarafından belirlenecek esas ve usuller dahilinde üçer aylık dönemler itibarıyla kurumları tarafından ödenir.

Yurtiçi aylığı
Madde 11-Yurtdışında görevlendirilen personel, görevlendirildiği süre içerisinde kurumlarınca aylıklı izinli sayılır. Anılan personelin; ek ders, fazla çalışma, ek tazminat, geliştirme ödeneği ve döner sermaye katkı payı ve benzeri ücret unsurları gibi ödenmesi fiilen görev yapılması esasına bağlı ödemeler hariç kadrolarına ilişkin aylıkları ile diğer mali hakları, mensubu oldukları kurum veya kuruluş tarafından Türkiye'de Türk Lirası olarak ödenir.

Yurtdışı aylıkları
Madde 12-Bu Karar uyarınca yurtdışına gönderilen personele, görevli oldukları ülkenin özelliği, ekonomik durumu, geçim şartları dikkate alınmak suretiyle, bu yerlerdeki görevlerini fiilen yapmaları karşılığında yurtdışı görevlerine başladıkları tarihten itibaren Dışişleri Bakanlığı karşılanmak üzere ekli Cetvelde belirtilen tutarlarda, her ay ayrıca ödeme yapılır.

Görevlendirilen personele bu maddeye göre ödenecek ücrete, ikili andlaşma bulunmaması nedeniyle ilgili ülke mevzuatına göre vergi tahakkuk ettirilmesi halinde ödenmesi gereken vergi tutarını, Komisyonca belirlenecek esas ve usuller çerçevesinde misyon şefi aracılığıyla bütçeden ödetmeye Komisyon kararı üzerine Maliye Bakanlığı yetkilidir.

Anılan personele; ekli Cetvelde belirtilen tutarlar her ayın 1'inde peşin olarak ödenir. Ölüm halinde o aya ait ödenen tutarlar geri alınmaz.

Bu ödemeler ilgililerin yurtdışında fiilen yaptıkları görev unvanları dikkate alınmak suretiyle yapılır.

Milli Eğitim Bakanlığı'nca açılan eğitim kurumlarında müdür ve müdür yardımcılığı görevi verilen öğretmenlerden, müdürlük görevi verilenlere yurtdışı aylıklarının %10'u, müdür yardımcılığı görevi verilenlere %5'i ilave olarak verilir. Her eğitim kurumunda bu şekilde ilave ücret ödenecek müdür yardımcısı sayısı ikiden fazla olamaz. Ancak, bu tutar da dahil edilmek suretiyle ödenecek miktar, sürekli görevler yurtdışında bulunan ve 9 uncu derecenin 1 inci kademesinden aylık alan bekar meslek memuruna ödenmekte olan yurtdışı aylığının %60'ını hiçbir surette geçemez.

Sürekli görevle yurtdışında bulunan personele yurtdışı aylıklarının ödenmesinde ödemeye esas para biriminin değiştirilmesi halinde, bu Karar uyarınca ilgili ülkelerde yeni para birimi cinsinden ödenecek yurtdışı aylığını belirlemeye Komisyonun teklifi üzerine Maliye Bakanı yetkilidir.

Bu Karar uyarınca personel görevlendirilmesi uygun görülen ancak Karara ekli Cetvelde yer alamayan ülkelerde ödenecek para birimi ve tutarı; Bakanlar Kurulu'nca yeni bir belirleme yapılıncaya kadar ülkenin özelliği, ekonomik durumu, geçim şartları ve Cetveldeki gruplamalar dikkate alınmak suretiyle Dışişleri Bakanı'nın teklifi üzerine Maliye Bakanı tarafından belirlenir.

Yurtdışında görevlendirilen personel hakkında 13 üncü maddenin uygulanması sırasında ilgililere göreve başladıkları tarihten itibaren birer yıllık dönemler içerisindeki yıllık ve mazeret izinleri toplamı 40 günü aşan süreler için yurtdışı aylığı ödenmez.

İlgili ülke mevzuatı ve ikili andlaşmalar gereğince, yurtdışında görevli bulundukları süre içerisinde, ilgili ülkede ikamet izni verilmemesi nedeniyle zorunlu olarak Türkiye'de bulunması gereken personele, görevlendirildikleri bir yıllık dönem içerisinde 40 güne kadar yurtdışı aylığı ödenir. Ancak, bu ödemenin yapılmasında bir yıllık dönem içerisinde kullandıkları yıllık izinleri ile ücret ödenmek suretiyle verilen mazeret izinleri 40 günlük süreden mahsup edilir.

Yurtdışında görevlendirilen personelin göreve başladıkları tarihten itibaren birer yıllık dönemler içerisinde bir defada veya ayrı ayrı yurtdışında görev yaptıkları yerde kullanacakları toplam 30 güne kadar olan hastalık izin süresinde yurtdışı aylığının 2/3'ü, 30 günü aşan sürelerde ½'si esas alınarak ödeme yapılır. Ancak bir yıllık dönem içerisinde hastalık izninin toplam 60 günü aşması halinde bu süreyi aşan günler için yurtdışı aylığı ödenmez.

İzinler
Madde 13-A-Yıllık izin:Bu Karar uyarınca yurtdışında görevlendirilen personelin göreve başladıkları tarihten itibaren birer yıllık dönemler içerisindeki yıllık izinleri 30 gündür. Personelin cari yıl içerisinde kullanılmayan yıllık izin hakları düşer.

Öğretmenlerin yıllık izinlerini eğitim öğretime ara verilen dönemler içerisinde kullanmaları esastır.

B-Mazeret izni:1-Bu Karar uyarınca yurtdışında görevlendirilen kadın personele, doğum yapmasından önce 3 hafta ve doğum yaptığı tarihten itibaren 6 hafta müddetle izin verilir.

2-Yurtdışında görevlendirilen erkek personele, eşinin doğum yapması sebebiyle isteği üzerine üç gün izin verilir.

3-Yurtdışında görevlendirilen personele isteği üzerine, kendisinin ve çocuğunun evlenmesi, annesinin babasının , eşinin, çocuğunun veya kardeşinin ölümü halinde 5 gün izin verilir.

4-Yukarıda belirtilen sebepler dışında, ilgili misyon şefinin onayı ile mazeretleri sebebiyle bir yılda toplam 10 güne kadar izin verilebilir.

C-Hastalık izni: Yurtdışına gönderilen personelin verilecek raporlarda gösterilecek lüzum üzerine göreve başladıkları tarihten itibaren birer yıllık dönemler içerisindeki hastalık izin sürelerinin 90 günü geçmesi halinde ilgililerin yurtdışı görevleri Komisyonca sona erdirilerek yurtiçi görevlerine döndürülmelerine karar verilir.
D-Aylıksız izin: Yurtdışına gönderilen personel bu görevleri süresince aylıksız izin kullanamaz.

Yurtdışında görevlendirilen personelin eşlerinin aylıksız izinleri
Madde 14-Yurtdışında görevlendirilen personelin eşlerine kurumlarınca, memuriyetleri süresince her defasında bir yıldan az olmamak üzere en çok 4 yıla kadar 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 108 inci maddesinde belirtilen esaslar dahilinde aylıksız izin verilebilir.

DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli Hükümler

Diğer kurumlar tarafından ödeme yapılması suretiyle yurtdışında yapılacak görevlendirmeler
Madde 15-Kapsama dahil personel, yurtdışı görevleri karşılığında diğer kurumlar tarafından ödeme yapılmak suretiyle Komisyonca yapılacak sınavlarda başarılı olmak kaydıyla Komisyon tarafından bu Karar esaslarına göre görevlendirilebilir.

Bu Kararın 10 uncu maddesi ile 12 nci maddesinde belirlenen ödemeler personelin nezdinde görevlendirildiği kurumlar tarafından yapılır. 13 üncü maddedeki esasları uygulamaya veya aynı esaslar belirlemeye, ayrıca kullanılan izinlerde hangi hallerde hangi ödemelerin yapılacağı ile diğer hususlarda esas ve usulleri belirlemeye Komisyon yetkilidir. Milletlerarası andlaşmalar ile ikili andlaşma hükümleri saklıdır.

Yardım alma ve menfaat sağlama yasağı
Madde 16-Bu Karar hükümleri uyarınca görevlendirilen personele, bu Kararda belirtilen ödemeler ve yurtdışı aylığı dışında, yerli veya yabancı gerçek veya tüzel kişiler ile tüzel kişiliği haiz olmayan kurum ve kuruluşlar tarafından herhangi bir ayni veya nakdi ödemenin yapılabilmesi, personelin ilgili olduğu kurumun teklifi üzerine Komisyonun iznine tabidir. Komisyonun izni dahilinde yapılacak ödemelerde, ilgililerin yurtdışındaki görevleri karşılığında yapılacak ödemelerden (ödeme yapılan döviz cinsi dikkate alınmak suretiyle) mahsup edilecek tutar ile buna ilişkin esas ve usuller Komisyonca belirlenir.

Görevlendirilen personel, belirlenen ödemeler dışında ödeme yapılamaz ve ayni veya nakdi herhangi bir ödemede bulunulmaz. Bu şekilde ödeme yapıldığının tespit edilmesi halinde yapılan ödeme ayrıca hüküm alınmaksızın ilgiliden geri alınır veya ilgili personele yapılan ödemelerden mahsuben tahsil edilir ve ilgilinin geri çağrılmasına karar verilir.

Bu Karar uyarınca yurtdışına gönderilen personel; fiilen ifa ettikleri görevleriyle ilgili olsun veya olmasın ayni veya nakdi herhangi bir menfaat talep edemezler. Bu şekilde menfaat talep eden veya menfaat kabul edenler hakkında genel hükümlere göre soruşturma yapılır ve ilgili personelin yurtdışı görevine son verilir.

Bakanlıklararası Ortak Kültür Komisyonu temsilcileri ile diğer yetkililerin yurtdışında geçici görevlendirilmesi
Madde 17-Komisyon tarafından alınacak karar uyarınca Komisyonda bulunan kamu temsilcileri ile ilgili diğer yetkililerin uygulamaları yerinde görmek amacıyla bir yılda 10 günü geçmemek üzere yurtdışına geçici görevle gönderilmesi halinde, ilgililere 6245 sayılı Harcırah Kanunu uyarınca yapılacak ödemeler Komisyon temsilcisi personelin kurumu bütçesinden veya Komisyonu oluşturan kurumların herhangi birinin bütçesinden karşılanır.

Özel görevlendirme
Madde 18-Bu Karar uyarınca yurtdışında görev yapmakta olan din görevlileri, görevlerinin devamı niteliğinde olmak üzere hacca gidenlerle birlikte en çok iki ay süreyle ilgili dış temsilciliğin onayıyla görevlendirilebilirler. Bu durumda ilgililere yapılan ödemeler kesilmez. Bu şekilde görevlendirilenler Diyanet İşleri Başkanlığınca Komisyona bildirilir.

Misyon şefliklerince yapılacak görevlendirme
Madde 19-Yurtdışında görevlendirilen personel bulundukları ülkede bu Kararda belirtilen yıllık izin süreleri haricinde asli görevlerini aksatmayacak şekilde bağlı bulunduğu misyon şefliğinin görev bölgesi içinde uygun görülecek yerlerde ve durumlarına uygun görevlerde istihdam edilebilir. Bu görevlendirmelere ilişkin çalışma esas ve usulleri Komisyonca belirlenir.

Tereddütlerin giderilmesi
Madde 20-Bu Kararın uygulanmasında ortaya çıkacak tereddütleri gidermeye Komisyonun görüşü üzerine Maliye Bakanlığı yetkilidir.

BEŞİNCİ BÖLÜM
Yürürlükten Kaldırılan Hükümler

Yürürlükten Kaldırılan Hükümler
Madde 21-15/11/1971 tarihli ve 7/3479 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı, bu Kararın ek ve değişiklikleri ile bu Karara 17/9/1992 tarihli ve 92/3537 sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla eklenen (e) fıkrasına dayanılarak hazırlanan esas ve usuller yürürlükten kaldırılmıştır.

ALTINCI BÖLÜM
Geçici Hükümler

Geçici Madde 1-Bu Kararın yayımlandığı tarihte yurtdışı görev süresi 4 yılı geçenlerin durumları Komisyon tarafından en geç iki ay içinde değerlendirilir ve Kararın yayımlandığı tarihten itibaren bir yılı geçmemek üzere belirlenecek tarihlerde yurtdışı görevleri sona erdirilir.

Geçici Madde 2-Bu Kararın yürürlüğe girdiği tarihten önce mevzuatı gereği;
a-Türk Cumhuriyetleri ile Türk ve Kardeş Topluluklarında, daha önceden görevlendirilmiş olan personelden,yurtiçi göreve çekilme onayı alınmış olanların işlemleri alınan onay doğrultusunda yürütülür.

b-Başlatılmış olan sınav ve seçme işlemlerinin yürütülmesine devam edilir.

c-Bu Kararın yayımlandığı tarihten önce yapılmış olan sınavlarda başarılı olup sınav sonuçlarının ilan tarihinden itibaren 3 yılın sonuna kadar görevlendirilmemiş olan personelin hakları düşer.

Yürürlük
Madde 22-a-Bu Kararda yer alan mali hükümler ile ekli Cetvelde yer alan ücretler Kararın yayımını takip eden aybaşında,
b-Bu Kararın 12 nci maddesinin ikinci fıkrası hükmü 1/1/2003 tarihinde,
c-Bu Kararın diğer hükümleri 1/1/2002 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde, yürürlüğe girer.

Yürütme
Madde 23-Bu Karar hükümleri Bakanlar Kurulu tarafından yürütülür.

GRUP
ÜLKELER
PARA BİRİMİ
ÖĞRETİM ÜYESİ, ÖĞRETİM GÖREVLİSİ VE OKUTMAN
ÖĞRETMEN VE DİN GÖREVLİSİ
1
JAPONYA JAPON YENİ
305000
275000
2
İSVİÇRE İSVİÇRE FRANGI
3500
3150
İNGİLTERE İNGİLİZ STERLİNİ
1400
1260
3
AVUSTURYA EURO
1850
1665
ÇİN H.C.(HONG KONG) ABD DOLARI
1650
1485
FRANSA (PARİS) EURO
1850
1665
4
ARJANTİN ABD DOLARI
1600
1440
CEZAYİR ABD DOLARI
1600
1440
GÜNET KORE ABD DOLARI
1600
1440
SENEGAL ABD DOLARI
1600
1440
DANİMARKA DANİMARKA KRONU
13350
12015
FİNLANDİYA EURO
1780
1600
İSVEÇ İSVEÇ KRONU
16840
15155
NORVEÇ NORVEÇ KRONU
14370
12935
ALMANYA F.C. (BERLİN) EURO
1780
1600
BAHREYN ABD DOLARI
1600
1440
BELÇİKA EURO
1780
1600
B.A.E. ABD DOLARI
1600
1440
İRLANDA EURO
1780
1600
LÜKSEMBURG EURO
1780
1600
NİJERYA ABD DOLARI
1600
1440
OMAN ABD DOLARI
1600
1440
PORTEKİZ EURO
1780
1600
SİNGAPUR ABD DOLARI
1600
1440
A.B.D. ABD DOLARI
1600
1440
İSPANYA EURO
1780
1600
KATAR ABD DOLARI
1600
1440
KUVEYT ABD DOLARI
1600
1440
YEMEN ABD DOLARI
1600
1440
YUNANİSTAN EURO
1780
1600
5
ALMANYA F.C. (BERLİN DIŞI) EURO
1700
1530
ÇİN H.C. (SANGHAY) ABD DOLARI
1500
1350
FRANSA (PARİS DIŞI) EURO
1700
1530
HOLLANDA EURO
1700
1530
İSRAİL ABD DOLARI
1500
1350
İTALYA EURO
1700
1530
VATİKAN EURO
1700
1530
BOSNA HERSEK C. ABD DOLARI
1500
1350
ÇEK CUMHURİYETİ ABD DOLARI
1500
1350
HIRVATİSTAN C. ABD DOLARI
1500
1350
MACARİSTAN ABD DOLARI
1500
1350
MEKODANYA C. ABD DOLARI
1500
1350
POLONYA ABD DOLARI
1500
1350
SLOVEKYA C. ABD DOLARI
1500
1350
SLOVENYA C. ABD DOLARI
1500
1350
YUGOSLAVYA F.C. ABD DOLARI
1500
1350
LÜBNAN ABD DOLARI
1500
1350
RUSYA FED. (MOSKOVA) ABD DOLARI
1500
1350
GÜNEY AFRİKA. ABD DOLARI
1500
1350
IRAK ABD DOLARI
1500
1350
KONGO D.C. ABD DOLARI
1500
1350
LİBYA ABD DOLARI
1500
1350
SUDAN ABD DOLARI
1500
1350
SUUDİ ARABİSTAN SUUDİ AR.RİYALİ
5900
5310
ÜRDÜN ABD DOLARI
1500
1350
6
BREZİLYA ABD DOLARI
1455
1310
ETYOPYA ABD DOLARI
1455
1310
KÜBA ABD DOLARI
1455
1310
VİETNAM ABD DOLARI
1455
1310
ÇİN H.C. (DİĞER) ABD DOLARI
1455
1310
İRAN ABD DOLARI
1455
1310
MALEZYA ABD DOLARI
1455
1310
YENİ ZELANDA ABD DOLARI
1455
1310
BULGARİSTAN ABD DOLARI
1455
1310
FİLİPİNLER ABD DOLARI
1455
1310
AVUSTURALYA AVUSTR DOLARI
2820
2540
KANADA KANADA DOLARI
2290
2060
MISIR A.C. ABD DOLARI
1455
1310
ROMANYA ABD DOLARI
1455
1310
ŞİLİ ABD DOLARI
1455
1310
VENEZUELA ABD DOLARI
1455
1310
7
FAS ABD DOLARI
1300
1170
MEKSİKA ABD DOLARI
1300
1170
SURİYE ABD DOLARI
1300
1170
ARNAVUTLUK ABD DOLARI
1300
1170
BANGLADEŞ ABD DOLARI
1300
1170
BEYAZ RUSYA C. ABD DOLARI
1300
1170
ENDENOZYA ABD DOLARI
1300
1170
LİTVANYA ABD DOLARI
1300
1170
ESTONYA ABD DOLARI
1300
1170
MOLDOVA C. ABD DOLARI
1300
1170
MOĞOLİSTAN ABD DOLARI
1300
1170
PAKİSTAN ABD DOLARI
1300
1170
TAYLAND ABD DOLARI
1300
1170
TUNUS ABD DOLARI
1300
1170
RUSYA FED.(MOSKOVA DIŞI) ABD DOLARI
1300
1170
UKRANYA C. ABD DOLARI
1300
1170
8
AZERBAYCAN ABD DOLARI
1000
900
KAZAKİSTAN ABD DOLARI
1000
900
AFGANİSTAN ABD DOLARI
1000
900
GÜRCİSTAN C. ABD DOLARI
1000
900
KIRGIZİSTAN C. ABD DOLARI
1000
900
ÖZBEKİSTAN C. ABD DOLARI
1000
900
SOMALİ ABD DOLARI
1000
900
TACİKİSTAN C. ABD DOLARI
1000
900
TÜRKMENİSTAN C. ABD DOLARI
1000
900
GAMBİYA ABD DOLARI
1000
900
HİNDİSTAN ABD DOLARI
1000
900
KENYA ABD DOLARI
1000
900
9
KKTC ABD DOLARI
885
800

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber