Üniversitede saç sakal krizi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 17 Kasım 2009 08:30, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:59

Fındıklı Meslek Yüksekokulu'nda bir grup öğrenci saç ve sakalı uzun diye sınava alınmadı. Rektör ?Maksat aşılmış' dedi

Rize Üniversitesi'ne bağlı Fındıklı Meslek Yüksekokulu'nda bir grup öğrencinin saç ve sakalları uzun olduğu gerekçesiyle Yüksekokul Müdürü Yrd. Doç. Dr. Sadettin Gültekin'in talimatıyla vize sınavlarına alınmaması kriz yarattı. Rektör, ?Maksadı aşan bir uygulama olmuş? dedi

Vizeler için geçen hafta okula gelen bir grup öğrenci, saç ve sakalları uzun olduğu gerekçesiyle içeri alınmadı. Buna dayanak olarak da, Gültekin'in imzasıyla 14 Ekim 2009'da idari birimlere gönderilen yazıdaki ?Saçı ve sakalı uzun olan, kılık-kıyafet kurallarına uymayan öğrencilerin ders ve sınavlara alınmaması? talimatı gösterildi.

Rektör ?düzeltin' demiş

?Burası ortaöğretim kurumu değil? diyerek yasağa tepki gösteren öğrenciler, sınavlara giremedikleri için mağdur olduklarını belirterek rektörlüğe şikâyette bulundu. Gültekin, yönetmeliğe uygun hareket ettiklerini ve uygulamanın rektörlüğün bilgisi dahilinde olduğunu iddia etti. Rektör Okumuşoğlu, konuyu dün sabah öğrendiğini belirterek, şunları söyledi:

?Okulu ziyaret ettiğimde saç ve sakalı düzgün olmayan, kılık ve kıyafet kurallarına uymayan öğrenciler olduğunu gördüm. Onları uyararak bu şekilde okula gelmemelerini, kılık ve kıyafetlerini düzeltmelerini istedim. Benden sonra hocamız farklı bir uygulamaya gitmiş. Maksadı aşan bir uygulama olmuş. Öğrenciler okula alınmayarak sınava sokulmamış.

?Mağduriyet giderilecek'

Bu ferdi ve yanlış bir davranıştır. Kılık ve kıyafet yönetmeliği, ilgili yasalar var. Bu çerçevede gerekli uygulama yapılmalıydı. Bir uygulamayı yaparken kimseyi mağdur etmeyeceksiniz. Sınava giremeyen öğrencilerimizin mağduriyetini gidereceğiz. Kimse mağdur olmayacak. Durumu düzelteceğiz.?

Müdür Gültekin'in yazdığı kurallar

Bu arada Müdür Gültekin'in kendisinin bir dizi kurallar kaleme alıp imzasıyla yayımladığı öğrenildi. Bu kurallar dizisi şöyle:

?Aşırı sakallı, saçı aşırı şekilde uzun ve kılık kıyafetle ilgili kurallara aykırı giyinen öğrenciler, konferans salonuna gitmeleri ve gerekli açıklamanın yüksekokul müdürü tarafından yapılacağı söylenerek dersten çıkarılacak. Çıkmak istememesi durumunda kimlik bilgileri tespit edilip bir dilekçeyle yüksekokul müdürlüğüne bildirilecek. Bu hususların uygulanmasında zorluk çıkaran öğrenciler rektöre götürülecek. Uygulamada ihmali bulunan öğretim elemanları ve idari personelin rektöre bildirilmesinden sonra, haklarında disiplin soruşturması açılacak. Uygulama, öğrenciler üzerinde caydırıcı etkisi daha fazla olan öğretim elemanları tarafından benimsenerek, tutarlılıkla uygulanacak.

Uygulamaların yerleşmesi için güvenlik görevlileri bir süre için öğrencilere müdahale etmeyecek.?

YÖK Kanunu'nda böyle yasak yok

Halen yürürlükte olan YÖK Yasası'nın ek 17. maddesi, yürürlükteki kanunlara aykırı olmamak kaydıyla yükseköğretim kurumlarında kılık - kıyafetin serbest olduğunu belirtiyor. Ek 17. maddede ?Yürürlükteki kanunlara aykırı olmamak kaydıyla, yükseköğretim kurumlarında kılık ve kıyafet serbesttir? deniliyor. Bunun tek istisnasını ise, Anayasa Mahkemesi'nin türbanla ilgili kararı oluşturuyor. Bu karar uyarınca türbanlı öğrenciler, üniversitelerin kampüslerine alınmıyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber