Teknik eğitim fakültelerinin yerine 'teknoloji fakülteleri' geliyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Kasım 2009 13:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Mesleki eğitimde yapılan yeni düzenlemeyle teknik eğitim fakülteleri kapatılarak, yerine teknoloji fakülteleri kurulacak.

Teknik Eğitim Vakfı (TEKEV) Bursa İl Başkanı Fahri Yıldız, teknik eğitim fakültelerinin yerine teknoloji fakültelerinin kurulmasını, teknik eğitim sisteminde önemli bir milat olarak tanımladı. Mesleki eğitimin temel taşlarından biri olarak görülen teknik eğitim fakülteleri, Bakanlar Kurulu kararı ile kapatılıyor. Avrupa'da uygulanan mesleki eğitim modelini örnek alan Bakanlar Kurulu, mesleki eğitimin günün gelişmelerini yakından takip edebilmesi amacıyla teknoloji fakülteleri kurulması kararı aldı. Önceki gün Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre; teknik eğitim fakültelerinin son mezunlarını vermesinin ardından kapatılacağı ve 2010-2011 eğitim öğretim yılı itibari ile teknoloji fakültelerinin kurulacağı açıklandı. Modern eğitim sisteminin uygulanması ve öğrencilerinin teknik eğitimlerinin artırılması amacıyla kurulması planlanan teknoloji fakülteleri, mühendislik fakültelerini tamamlayıcı nitelikte olacak. Ayrıca bu fakültelerden mezun olacakların unvan, yetki ve sorumluluklarını düzenleyen esasların önümüzdeki dönemde çıkarılacak yasa ve yönetmelikler ile belirlenmesi bekleniyor.

Konuyla ilgili açıklama yapan Teknik Eğitim Vakfı (TEKEV) Bursa İl Başkanı Fahri Yıldız, bu değişikliğin yapılması gerektiğini yaklaşık bir yıldır her platformda dile getirdiklerinin altını çizdi. Alınan karar ile geri dönülemez bir yola girildiğini aktaran Başkan Fahri Yıldız, teknik eğitim sisteminde önemli bir miladın daha gerçekleştirildiğini ve bundan sonraki sürecin çok iyi planlanması gerektiğini vurguladı.

YÖK ve Milli Eğitim Bakanlığı tarafından bu kararın gerektirdiği uygulamaların da bir an evvel yürürlüğe konmasını sağlayacak çalışmaların yapılmasını beklediklerini belirten Yıldız, bu fakültelerin mesleki eğitim sistemini olumlu yönde etkileyeceğine inandıklarını söyledi. Gelişmiş ülkelerde, teknoloji eğitiminin teknoloji fakülteleri tarafından verildiğini anlatan TEKEV Bursa İl Başkanı Fahri Yıldız, bu fakültelerin de temel kuruluş amaçlarının endüstriye teorik ve daha çok uygulama becerisi olan teknoloji mühendisleri yetiştirmek olduğuna işaret etti.

TEKEV Bursa İl Başkanı, yurt dışındaki teknoloji fakültelerinin, eğitim öğretim faaliyetlerinde yoğun bir şekilde sanayi kuruluşları ile işbirliği yaptığını ve müfredatlarını endüstrinin ihtiyaçları ile gelişen teknolojiye uyumlu şekilde dinamik bir yapıya kavuşturduklarını vurguladı. Yıldız, şunları söyledi: "AB ülkeleri, ABD ve diğer gelişmiş ülkelerdeki teknoloji fakültesi (School of Technology, College of Technology veya Faculty of Technology) mezunlarından sanayi tecrübesi olması kaydı ile pedagojik formasyonu olanlar teknik öğretmen olarak atanmaktadır. Teknoloji fakültelerinin mevcut mühendislik fakültelerine alternatif değil, bu fakültelerin tamamlayıcısı olması düşünülmektedir. Mezunlarının üretim süreçlerinde üslenecekleri görevler birbirinin devamı niteliğinde olmalıdır."

Mühendislik fakültesi mezunu araştırmacı mühendislerin AB ülkeleri ve ABD de 'Chartered Engineer' olarak, teknoloji fakültesi mezunlarının ise "Incorporated Engineer" olarak tanımlandığı bilgisini veren Başkan Yıldız, şöyle konuştu: "Bu iki mühendislik eğitimi arasındaki en önemli fark, birincisinin bilgi-teori ve tasarım temelli oluşu, diğerinin ise beceri ve uygulama temelli oluşudur. Bu fakülteler sanayicimize işin uygulama alanında kalifiye eleman ihtiyacının karşılanmasında doğrudan çözüm sağlayacağı şüphesizdir. Kazanç, hepimizin kazancı olacaktır."

Başkan Yıldız, kararın alınmasında emeği geçen bütün ilgililere teşekkür ederek, TEKEV olarak sürecin geçmişte olduğu gibi bundan sonra da takipçisi olacaklarını kaydetti. Yıldız, sürece destek olmak için tüm teknik öğretmen camiasını TEKEV çatısı altında toplanmaya davet etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber