200 bin polise ilkyardım eğitimi

Kaynak : Yeni Şafak
Haber Giriş : 04 Aralık 2009 22:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Birçok trafik kazasından sonra trafik polisleri olay yerine sağlık ekiplerinden önce ulaşıyor. Ancak polisler, gerekli ilkyardım eğitimine sahip olmadıkları için yaralılara müdahalede yetersiz kalıyor.

Trafik kazası ya da bıçak ve silahla yaralama gibi her türlü olaya ilk müdahale eden birim olan emniyet mensupları toplu halde ilkyardım eğitimine alınıyor. Proje ilk etapta 8 bölgede pilot olarak başlatılacak. Yıl içinde ise 81 il'i kapsayacak şekilde genişletilecek. 2010 yılı sonuna kadar tüm Emniyet teşkilatı eğitimini tamamlamış olacak.

Sağlık Bakanlığı 200 bin kişilik polis teşkilatının 122 Acil Servis gibi ilkyardım hizmeti verebilmesi amacıyla harekete geçti. Sağlık Bakanlığı ile Emniyet Genel Müdürlüğü arasında yapılacak protokolle yaralanmalı olaylara ilk müdahale eden polisler can kurtarmak amacıyla ilkyardımda da bulunabilecek. İçişleri Bakanı Beşir Atalay ile Sağlık Bakanı Prof. Dr. Recep Akdağ'ın imzalayacağı protokol sonunda eğitici seçilecek polisler ilkyardım kursuna alınacak. Uzman hekimler 5 gün boyunca belirlenecek amirlere ilkyardım tekniklerini öğretecek. Ankara'daki eğitim teorik ve tatbik olarak gerçekleşecek. Kursu başarıyla tamamlayan personel, sertifika alarak eğitici yapılacak. Proje ilk etapta 8 bölgede pilot olarak başlatılacak. Yıl içinde ise 81 ili kapsayacak şekilde genişletilecek. Eğitici personel illerindeki polislere aldıkları bilgileri aktararak onların eğitiminden sorumlu olacak. 2010 yılı sonuna kadar müdür, amir ve polis memuru dahil tüm polislerin ilkyardım eğitimi alması hedefleniyor. Proje, Emniyet teşkilatında bir ilk olacak. Emniyet Genel Müdürlüğü, daha önce uzman olmadıkları gerekçesiyle ısrarla polislerden 112 Acil Servis gelene kadar yaralı vatandaşlara müdahale etmemelerini istiyordu. Şimdi Emniyet Sağlık İşleri Daire Başkanlığı'nca yürütülecek proje ile 200 bin 893 polisin tamamı bu eğitimden geçirilmiş olacak. Hizmet içi eğitim kapsamında bu yıl 90'ı amir 675 personel 38. dönem halinde temel ilkyardım kursuna tabi tutulmuştu.

İlkyardım eğitiminin gerekçesi şöyle açıklanıyor: "Tüm dünyada olduğu gibi yaralama ve ölüme sebep olan kaza, doğal afet ve diğer tüm olaylarda; olay yerine ilk giden ekiplerin polisler olduğu gerçeğine dayanarak, polisin kendisinin ve vatandaşın hayatlarını koruma ve kurtarmada yeterli bilgiye sahip olması amaçlanmaktadır."

Polisler 15 konuda temel ilkyardım eğitiminden geçirilecek. Ders konularını ise genel ilkyardım bilgisi, hasta/yaralı olay yerinin değerlendirilmesi uygulama, temel yaşam desteği-uygulama, kanamalarda ilkyar-dım-uygulama, yaralanmalarda ilkyardım-uygulama, yanık, donuk ve sıcak çarpmasında ilkyardım-uygulama, kırık, çıkık ve burkulmalarda ilkyardım-uygulama, hayvan ısırmalarında ilkyardım-uygulama, bilinç bozukluklarında ilkyardım-uygulama, zehirlenmelerde ilkyardım, göz, kulak ve buruna yabancı cisim kaçmasında ilkyardım, boğulmalarda ilkyardım, hasta/yaralı taşıma teknikleri-uygulama, teorik değerlendirme ile pratik değerlendirme oluşturacak.

SEDAT GÜNEÇ ANKARA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber