Eczaneler ile Emniyet'in arasına 'hassas terazi' girdi

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 16 Aralık 2009 08:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Polisin, operasyonlarda ele geçirdiği küçük miktarlardaki uyuşturucuyu eczanelerdeki hassas terazilerde tartması krize sebep oldu.

Uyuşturucu tutanaklarında adlarının geçmesinden rahatsız olan eczacılar, "Sağlık hizmeti veremiyoruz. Bir gecede polisin 3-4 kez geldiği oluyor." deyince İstanbul Eczacılar Odası harekete geçti. Üyelerinden gelen şikâyetleri İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne iletti. Emniyet de uyarıyı yerinde bularak eczacının böyle bir yükümlülüğünün bulunmadığını şube müdürlükleri ile ilçe emniyet müdürlüklerine resmi yazıyla bildirdi. Bundan sonra uyuşturucunun polis merkezlerine alınacak hassas terazilerde tartılması istendi.

İstanbul'da son dönemde uyuşturucu operasyonları arttı. Emniyet, ele geçirilen uyuşturucunun tutanağa geçirilmesi için hassas teraziye ihtiyaç duyuyordu. Bu aşamada polis, Eczacılık Kanunu'na göre hassas terazi bulundurması zorunlu olan eczanelerin kapısını çalıyordu. Burada tartılan uyuşturucu tutanağa geçirilip eczacının da ismi belgede yer alıyordu. Bir gecede polis aynı eczaneye 3-4 kez gelmeye başlayınca şikayetler arttı. Eczacılar, bağlı bulundukları odalara, "Sağlık hizmetlerimiz aksıyor, acil hastaya bakamıyoruz. Hırsızlığa karşı kapattığımız kepenklerden dolayı polislerden tavır görüyoruz. Tutanakta ismimiz geçiyor. Daha sonra taciz edilme korkusu yaşıyoruz." yönünde şikâyetler iletmeye başladı. Oda da bu durumu İstanbul Emniyet Müdürlüğü'ne taşıdı, düzenleme yapılmasını talep etti. İEO, Emniyet'e gönderdiği yazıda, "Bu tür şikâyetler özellikle Gültepe bölgesinde görev yapan eczacılardan gelmekte. Artık tartım işlemlerinin eczanelerde yapılmaması konusunda gerekli önlemlerin alınmasını talep ederiz." ifadelerini kullandı. Bu başvuru sonrasında odanın isteklerini dikkate alan Emniyet, yayınladığı resmi yazıyla ilgili birimlere, yakalanan uyuşturucunun eczanelerde tartılmasıyla ilgili herhangi bir yasal yükümlülüğün bulunmadığını ve tartım işleminin yapılmasının tamamen eczacının inisiyatifinde bulunduğunu hatırlattı: "Görevliler tarafından yakalanan uyuşturucu madde tartımının, mümkün olduğunca polis merkezlerince alınacak hassas terazilerde yapılmasının uygun olacağı değerlendirilmektedir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber