Her ilaca bir kimlik

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Ocak 2010 09:00, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

1 Ocak'tan itibaren ilaçlara 'karekod' denilen birer kimlik numarası veriliyor. İlacın üretiminden hastaya ulaşımını takip eden sistem, kayıtlı olmayan ürünlerin satışını yapmayarak sahte ilaçların önüne geçecek.

İlaç güvenliğinin sağlanması için uygulamaya konulan İlaç Takip Sistemi kapsamında, artık 1 Ocak'tan sonra üretilen ürünlerde kupür yerine 'ilacın kimlik numarası' olarak adlandırılan 'karekod' yer alacak.

Sağlık Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Nihat Tosun, İlaç Takip Sistemi'nin nasıl uygulanacağına açıklık getiren bir genelge yayınladı. Tosun genelgede, 181 sayılı 'Sağlık Bakanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname'de, Sağlık Bakanlığı'na 'ilaç güvenliliğinin sağlanması' görevinin verildiğine dikkati çekti. Ürünlere 'karekod' konulma mecburiyetinin 1 Ocak 2010 tarihi olarak belirlendiğini kaydeden Tosun, ?Üretim tarihleri 2010 içindeyse ithal ürünlere de mutlaka karekod konulacaktır? ifadesini kullandı. Tosun, 1 Ocak'tan önce kupürlü olarak üretilen ürünlerin, kupürleri iptal edilerek üzerine 'karekod' konulmak suretiyle ya da 1 Ocak 2011 tarihine kadar eskiden olduğu gibi kupürlü satılabileceğini bildirdi.

ÜZERİNE FİYAT KONULABİLİR

Tosun, ?Üreticiler ürünler üzerine fiyat koyabilirler. Mevzuatımızdan 'kupür' kaldırılmış olduğu için, fiyatın konulması kupür konulması anlamına gelmemektedir? dedi. İlaç Takip Sistemi, birer numara verilen ürünlerin, üretim aşamasından hastaya ulaşıncaya kadar takip edilmesine olanak sağlayacak. Aksi halde sisteme kayıtlı olmayan ilacın satışı yapılamayacak.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber