Mersin Üniversitesinde neler oluyor

Haber Giriş : 04 Şubat 2005 13:14, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

MEKİK ve ÜNİVERSİTE?İKTİDAR MİLLETVEKİLLERİNE ÇAĞRI?

Mekik Farsça bir kelime, mecazi anlamda sürekli gidip gelme anlamında kullanılıyor?

Mersin'e atandıktan 2 yıl sonra Atilla Osmançelebioğlu' nun girişimleriyle geçtiğimiz günlerde kurulan Mersin Kalkınma İşbirliği Konseyine de MEKİK adı koyulmuş?

 

Her ne kadar MEKİK' in  Mersin'in sorunlarına  çözüm bulmak,  gelişmesine ivme kazandırmak,  mevcut kaynakları en rasyonel biçimde  kullanarak,  yeniden istihdam imkanları yaratmak  amacıyla kurulduğu ifade ediliyorsa da, şu ana kadar gerçekleştirdiği tek şey adına yakışır biçimde Mersin-Ankara arasında mekik dokumak?

 

Lokomotifi bürokrasi olan bir oluşumdan büyük projelere imza atmasını, kentin kalkınma dinamiklerini öne çıkararak, en azından Mersin'in en önemli sorunu işsizliğe çare bulmasını beklemek zaten hayalcilik olurdu.

 

Konseye dahil edilen aktörlerin seçiminden, anlayış tarzına kadar yanlışlarla dolu oluşumu daha ilk toplantısında medyayı dışarıda bırakıp kendini kapalı kapıların ardına hapsederek, dünyada iflas etmiş bir anlayışla hareket edeceğini koydu ortaya?

 

Oysa önümüzdeki dönemde AB ile müzakereler ilerledikçe, birlikten sağlanacak kaynaklardan bu kentin hak ettiği biçimde yararlanmasının olmazsa olmaz koşulu Sivil Toplum Kuruluşlarının ?STK- alabildiğine katılımını sağlamak.

 

Mekik bunu sağlamak bir yana, anlamış ta değil?

 

MÜSİAD ile MESİAD' ı bile yoğun eleştirilerin ardından hatırlayan konseyin her birine farklı kulvarda iş düşecek pek çok inisiyatiften haberi yok, haberdar oldukları da umurunda değil.

 

Başarılı olması zaten olanaksız da, bırakın başarıları, toplantı tartışmalarını halka yansıtarak, tüm toplumsal kesimlerin katkısına köprü olacak medyayı toplantıların dışında bırakan anlayışla bir yere varılması mümkün değil?

 

Oysa dünyanın geleceği olan en önemli noktalarından birinde bulunan Mersin'in derhal çözülmesi gereken dünya kadar sorunu var?

Mersin'i Mersin yapan en önemli varlığı olan liman özelleştirme programına dahil edilmiş, bir an önce kapsamlı ve ciddi projeler hayata geçirilmezse dışarıdan birilerinin parayı bastırıp kaderimize el koyma tehlikesi kapıda ama Mersin'in basireti bağlı?

 

Türkiye'nin, zenginlikten nüfusa, ödediği vergilerden banka mevduat sıralamasına kadar ilk yedisi içinde yer alan bir kent, sosyo-ekonomik gelişmişlik sıralamasında 33. sırada yer alıyorsa, olumsuz göstergeleri olumlu hale sokmak, sorunlarını tespit ederek, çözüm için ayağa kalkması gerekmez mi?

 

Sıralamayı doğrudan etkileyen sağlık ve eğitim gibi alanlarda çoğu Güneydoğu kentinden daha kötü durumdaki Mersin, yıllardır bu sorunlarını bile çözmekten yoksun?

 

Oysa MEKİK, gerçekten tüm sivil toplum kuruluşlarını, inisiyatifleri bir araya getirebilse, geliştirilecek projelerle sadece iki konuda değil tüm alanlarda makus talihini tersine çevirebilir?

 

Konsey bunları yapacağına Mersin-Ankara-Mersin arasında mekik dokuyor.

 

Belli birkaç kurum15 gün önce Ankara'daydı, 4 şubatta Mersin'de yine bir araya gelecekler.

 

Altı yıldır Üniversiteyi sınırları içine hapseden bir anlayış şimdi siyasetsiz olmayacağını anlamış olmalı ki, MEKİK' i de yanına alarak tam bir (U) dönüşle iktidar milletvekillerini kampusta konuk ederek, güçlülük sergileme derdinde.

 

Böylece yıllardır nefes alışları bile izlenen, ?sağcı/solcu fark etmiyor- araştıran, sorgulayan pek çok öğretim üyesi ve öğrenciye, ? siz derdinize yanın, hükümetler değişse de, burada bir şey değişmeyecek? mesajını vermek istiyor.

 

Üniversite Web sayfasına girenler günlerdir aşağıdaki duyuruyla karşılaşıyorlar:

 

?Mersin Üniversitesi Çiftlikköy Kampusü'nde Sn. İl Milletvekilleri ile iktidar ve ana muhalefet partisi İl Başkanları'nın katılımıyla 4 Şubat 2005 Cuma günü saat 14.00 de gerçekleştirilecek MEKİK Daimi Kurul toplantısı öncesinde, aynı gün saat 9.30'da, Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Kurul toplantı salonun olağan MEKİK Yürütme Kurulu toplantısı yapılacaktır.?

 

Başkalarını bilmem ama, AK parti il Milletvekilleri Rektörün davetini ellerinin tersiyle itmeli?

 

Böylesine bir tavır; ?imzasız, isimsiz dilekçelerle', haklarında soruşturma açılan gariban öğretim görevlilerinden bilim adamlarına, çalışanlardan sorguya çekilen öğrencilere kadar ülkede başlayan iklim değişikliğinin kendilerine de yansımasını dört gözle bekleyen tüm Üniversitelilere moral destek adına çok önemli bir mesaj olacaktır?

 

Abdullah Ayan

Mersin Gazetesi

 

[email protected]

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber