Tezgâh altına inmesi gereken sigara, iki yıldır vitrinde satılıyor

Kaynak : Zaman
Haber Giriş : 11 Ocak 2010 08:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türk halkı, 19 Temmuz'dan bu yana dumansız hava sahasında yaşıyor. Geçen 6 ayda yasağa uyum konusunda yüzde 99,2'lik bir başarıya ulaşılmasına rağmen, sigarayla mücadelede hayatî önem taşıyan bazı düzenlemeler ise hâlâ yürürlüğe girmedi.

Ocak 2008'de çıkarılan yasaya göre, tütün ürünlerinin 18 yaşını doldurmamış kişilerin doğrudan ulaşmasına yol açacak ve işletme dışında görülecek şekilde teşhir edilmesi yasak. Ancak Tütün Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu yönetmeliği uygulamaya konulmadığından bir türlü teşhirci işletmelere ceza kesilemiyor.

Ocak 2008'de yayımlanan 4207 sayılı Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun'un 8. maddesine göre, tütün ürünlerinin 18 yaşını doldurmamış kişilerin doğrudan ulaşmasına yol açacak ve işletme dışında görülecek şekilde teşhir edilmesi yasak. Bu maddeyle ilgili açıklayıcı düzenlenmenin Tütün Alkol Piyasası Düzenleme Kurulu'nca (TAPDK) hazırlanması gerekiyor. Fakat yasanın üzerinden 2 yıl geçmesine rağmen TAPDK, ilgili yönetmeliği hâlâ çıkarmadı. Kanun uygulanmadığı için işletmelerde sigara teşhirine devam edilirken, yapılan şikâyetler de değerlendirmeye alınamıyor. Sigara teşhirciliği yapan işletmelere yasada öngörülen 30 bin lira para cezası da kesilemiyor.

Yönetmeliğin çıkarılması halinde işletmelerde sigara teşhirciliği yapılamayacak. Paketler tezgâhın altında ya da kapalı kutularda saklanacak. Hatta saklanan sigaraların üzerine hiçbir yazı yazılamayacak ya da renk verilemeyecek. Ayrıca sigaraları işletmelere taşıyan firma araçlarının üzerine de reklam ibareleri konulamayacak. Şu anda bu konuda boşluk olduğu için sigara firmaları, büyük marketlerde kurdukları stantlarla açıktan teşhircilik yapmaya devam ediyor. Bu arada 7 üyesi bulunması gereken TAPDK'nın 1 eksik üyeyle çalışması da sorun çıkarıyor

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber