Eğitim-Sen'in yönetici atama talepleri
Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim Kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmeliğin Uygulama Kılavuzu geçtiğimiz hafta içinde yayımlanmıştı. Eğitim Sen, yönetici atama ve yer değiştirme işlemlerini kolaylaştırmak, doğacak sorunların önüne geçmek amacıyla hazırlanan kılavuzun birçok noktada tam tersine sorun getirecek ve uyuşmazlık yaratacağını belirterek, tespit ettiği sorunları MEB'e yazdı.
İşte Eğitim Sen'in tespitleri
1-Duyuru yapılmadan, tepeden inme bir biçimde belirlenen kurucu müdürlük bu yönüyle bazen bir basamak olarak kullanılmakta ve kadrolaşmanın aracı haline getirilmektedir. Çünkü kurucu müdürlere eğitim yöneticilerinin atanmalarına ve yer değiştirmelerine esas olan 13.8.2009 gün ve 27318 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Milli Eğitim Bakanlığı Eğitim kurumları Yöneticilerinin Atama ve Yer Değiştirmelerine İlişkin Yönetmeliğin ekinde yer alan Yönetici Değerlendirme Formunda ek puan olarak beş puan verileceği ve 25/2 maddesi uyarınca kurucu müdürlükte geçen sürenin C tipi eğitim kurumunda geçmiş sayılacağı kurala bağlanmıştır. Üstelik müdür yetkili öğretmenliğin yöneticilik hizmetinden sayılması için en az bir yıl görev yapmış olma koşulu getirilirken kurucu müdürlükte herhangi bir süre koşulu da getirilmemiştir. Bu bakımdan yönetici adayları arasında avantajlı konuma getirilen kurucu müdürlerin şimdi de anılan kılavuzun 3.bölümünün 12.soru-cevap kısmında görev süresinin ne zaman biteceği konusunda açıklık getirilmediğinden farklı uygulamalar ve haksız değerlendirmeler gündeme gelebilecektir. Kaldı ki kurucu müdürlere yönetmelikle sağlanan avantajlı konum yukarda belirtilen nedenlerle hukuken kabul edilebilir bir konum değildir.
2-Anılan yönetmeliğin ekinde yer alan Değerlendirme Formunda yalnızca takdir belgesi vermeye yetkili amirlerce verilmiş olan teşekkür belgelerinin ve takdir belgelerinin geçerli sayılacağı kabul edildiği halde anılan kılavuzun 3.bölümünün 10.soru-cevap kısmında 657 sayılı yasanın 122.maddesinin belirtilmesi karışıklığa ve yanlış anlamalara yol açabilecektir. Çünkü söz konusu yasa hükmü yalnızca takdirnameleri düzenlemektedir. Bu durumda belirli koşulları taşıyan teşekkür belgeleri ile takdir belgeleri yönetmelik hükmü ile değerlendirmeye esas alınırken anılan kılavuzla salt takdir belgelerinin esas alındığına ilişkin bir kuşku doğmaktadır.
3-Anılan kılavuzun ?Genel Açıklamalar? başlıklı 2.Bölümünün 12.maddesinde ataması yapılan yöneticilerin yöneticilikten vazgeçmesi için sonuçların açıklandığı günü takip eden ilk iş gününde dilekçeyle başvurarak vazgeçebilecekleri, aksi taktirde bir sonraki yönetim kademeleri duyurusuna başvuramayacakları belirtilmiştir. Ancak kılavuzda vazgeçen kişinin yerine atandığı eğitim kurumunu tercih eden diğer adayın mı, yoksa bu eğitim kurumunun sonraki duyuruda mı yer alacağı konusunda bir açıklık bulunmamaktadır.
4-Anılan kılavuzun 3.Bölümünde yer alan soru-cevaplardan 1.sorunun cevap kısmında puan eşitliği halinde nasıl bir işlem yapılacağı anılan yönetmeliğin 24.maddesi aynen tekrarlanarak belirtilmiş, ancak son cümlede ? Bu durumda da eşitlik bozulmamışsa bakanlıktan görüş istenilecektir.? hükmüne yer verilerek yeni bir yöntem getirilmiştir. Bu yöntem nesnel ve denetlenebilir bir yöntem olmadığından tasvip etmiyoruz.
5-Anılan kılavuzun 5.Bölümünün 11.maddesinde başvuru ekranlarının başvuru bitiş günü saat 24.00'e kadar açık kalacağı belirtilmektedir. Bugüne dek uygulanan ve olağan uygulama başvurular için mesai saatleri iken böylece yeni bir yöntem getirilmiştir. Bu yöntem kötüye kullanımlara neden olacağı gerekçesiyle üyelerimizin haklı tepkilerine ve kaygılarına neden olmuştur. Bu nedenle başvuruların mesai saatleriyle sınırlandırılması atamaların her türlü kuşkudan uzak yapılması için bir zorunluluktur.