KTÜ Rektörü, 6 aylık icraatını anlattı

Haber Giriş : 07 Şubat 2005 00:31, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özen, üniversitenin 2005 yılı bütçesinin 238.5 milyon YTL olduğunu söyledi.

KTÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özen, KTÜ Senato salonunda düzenlediği basın toplantısında, göreve geldiği 6 Ağustos'tan bu yana geçen 6 aylık sürede üniversitedeki eğitim-öğretim, araştırma, yatırım ve hizmet alımları alanında başlatılan, yürütülen ve tamamlanan projelerle ilgili bilgi verdi. KTÜ'nün Türkiye'nin Ankara ve İstanbul dışında kurulan ilk ve Türkiye'nin dördüncü üniversitesi olduğunu belirten Prof. Dr. Özen, üniversitede 22 fakülte, 3 yüksek okul, bir devlet konservatuarı, 13 meslek yüksek okulu, 3 enstitü, 16 araştırma ve uygulama merkezi ve rektörlüğe bağlı 6 akademik birimde toplam 41 bin 108 öğrencinin öğretim gördüğünü söyledi. Bu yıl üniversite senatosunca gerçekleştirilen atama ve yükseltmelerle ilgili bilgiler veren Prof. Dr. Özen, "Üniversite senatosunca kararlaştırılan ve akademik yükselme koşullarını sağlayan 26 doçent profesörlüğe, 9 yardımcı doçent doçentliğe ve 28 araştırma görevlisi de yardımcı doçentliğe atanmıştır. Bu atama ve terfiler liyakat ve ihtiyaçlar göz önünde bulundurularak yapılmıştır. Bu sayede kurum içi huzur ve barış ortamının oluşturulması yönünde önemli adımların atıldığına inanıyorum" dedi.

Üniversitenin 2005 yılı bütçesi ve araştırmalara ayrılan miktarlar hakkında da açıklama yapan Rektör Özen, "KTÜ'nün 2005 yılı bütçesi; 131 milyon YTL katma bütçe, 22.5 YTL öğrenci sosyal hizmetler fonu ve 85 milyon YTL de döner sermaye gelirleri olmak üzere toplam 238.5 milyon YTL'dir. Evrensel ve bölgesel sorunların çözümüne yönelik olarak sağlık bilimleri, fen bilimleri ve sosyal bilimler alanlarında 2001-2003 yıllarına ait desteklenmesine karar verilen ve halen devam eden 335 adet projeye 1.5 trilyon lira destek sağlanmıştır. Ayrıca bilimsel araştırma projeleri birimi, elektrik-elektronik ve bilgisayar mühendisliği öğretim üyelerince sunulan 8 projeye de yaklaşık 1.2 trilyon lira destek sağlanmıştır" diye konuştu.

KTÜ'nün üniversiteler arası sıralamada son yıllarda bir gerileme içinde olduğunu da dile getiren Prof. Dr. Özen, "Üniversiteleri Yüksek Öğretim Kurulu'nun (YÖK) çeşitli ve değişik parametrelerine göre sınıflandırmak mümkündür. Bunlar arasında da yurtdışı bilimsel yayınlar en gözde olanıdır. Üniversitemiz bu açıdan bakılınca 2000 yılında 8. sırada iken, 2003 yılında maalesef 22. sıraya kadar gerilemiştir. Biz bu sıralamadaki yerimizi daha yukarılara çıkarmak ve en azından ilk 10 arasına girmek istiyoruz" şeklinde konuştu.

Bu yıl KTÜ'nün 50. kuruluş yıl dönümünün kutlanacağını belirten Prof. Dr. Özen, "Türkiye'nin en saygın ve köklü eğitim kurumlarından olan KTÜ'nün 50. kuruluş yıl dönümü bu yıl düzenleyeceğimiz çeşitli bilimsel, kültürel, sosyal ve sportif faaliyetlerle tüm yıla yayılacak ve üniversitemize yakışır bir şekilde kutlanacaktır" dedi.

Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Trabzon dışındaki illerde üniversite kurulmasıyla ilgili bir soruya Rektör Özen, "Türkiye açısından düşünüldüğünde 77 üniversite oldukça az bir rakamdır. Bölge insanları da bacasız sanayi olarak illerinde yükseköğretim kurumlarının kurulmasını istemektedirler. Ancak belli bir gelişmişlik düzeyine ulaşmadan açılacak yükseköğretim kurumlarının o bölgeye çok fazla fayda sağlamayacağını düşünüyorum. KTÜ'ye bağlı bölümlerin bulunduğu illerden Rize, Giresun ve Ordu'da yeni bir üniversitenin kurulması için yeterli alt yapı yok. Bu illerde kurulacak yeni üniversitelerin hem kendi ayakları üzerinde durabileceğine hem de KTÜ'nün dikey büyümesine katkıda bulunacağına inanıyorum" şeklinde cevap verdi.
'Kapısı her kişi ve kuruma açık, herkese eşit mesafede duran bir rektörlük anlayışı içinde olduğumuzun bilinmesini isterim" diyen Rektör Özen ve üniversite yönetim kurulu üyeleri toplantının ardından KTÜ Sosyal Tesisleri'nde kahvaltı yaptı.

İHA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber