MEB, Afganistan ve Pakistan ile 'Eğitimde İşbirliği Protokolü' imzalandı

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 19 Ocak 2010 14:46, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye, Afganistan ve Pakistan Milli Eğitim Bakanları arasında eğitimde işbirliği protokolü imzalandı.

Türkiye, Afganistan ve Pakistan Milli Eğitim Bakanları arasında eğitimde işbirliği protokolü imzalandı. Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, MEB Tevfik İleri Salonu'nda düzenlen toplantıda yaptığı konuşmada, Afganistan ve Pakistan ile tarihten gelen yakın dostluk ve kardeşlik ilişkilerimizin bulunduğunu belirterek, bu kapsamda iki ülke ile eğitim alanında çok yakın bir işbirliğinin bulunduğunu söyledi.

Eğitimin her ülke için önemli bir konu olduğunu vurgulayan Bakan Çubukçu, "Sizlerle her alanda olduğu gibi eğitim konusunda da yakın işbirliği içinde olmak istiyoruz. Türkiye, Afganistan, Pakistan eğitim bakanları toplantısıyla şimdi yeni ve önemli bir pencere açıyoruz. Genç nesillere dostluk ve kardeşliğimizin son derece güçlü olduğunu gösteriyoruz. Bu bakımdan bu üçlü toplantıyı önemli bulmaktayım" diye konuştu.

Bakan Çubukçu, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ev sahipliğinde 25 Ocakta İstanbul'da 4. Türkiye-Afganistan-Pakistan Üçlü Zirve toplantısının düzenleneceğini hatırlatarak, bu toplantıda görüşlerin, beklentilerin ve hedeflerin aktarılabileceğinin ifade etti. İnsan kaynaklarını geliştirmeyen ülkelerin küreselleşme sürecinin bütün olumsuz etkilerine maruz kaldığını belirten Bakan Çubukçu, "Bu nedenle aslında eğitime yaptığımız yatırım geleceğe yaptığımız yatırım anlamına gelmektedir" dedi.

Gerçekleştirilebilecek projelere değinen Bakan Çubukçu, şunları kaydetti: "Bu çerçevede kuyumculuk ve takı tasarımı konusunda genç kızlarımıza tecrübe paylaşımı imkanı sağlayabiliriz. Bu şekilde Ankara Olgunlaşma Enstitüsünde her üç ülkenin kültürel değerleri genç kızlarımızın elinde şekillenebilir, sonunda da bir sergi düzenleyerek vatandaşlarımızla bu gazellikleri paylaşabiliriz. Üç ülke olarak genç kızlarımız için pilot projeler geliştirebileceğimizi düşünüyorum. Üzerinde mutabakata vardığımız konuların takibi ve ilişkilerimizin daha da geliştirilmesi açısından üç ülke eğitim bakanlıkları arasında genel müdür ya da Müsteşar yardımcıları düzeyinde düzenli toplantılar yapılmasını öneriyorum. Bu toplantımız bir ilktir. Bu oluşturduğumuz zemini somut projelerle güçlendirelim ve zenginleştirelim. Türkiye olarak bu konuda katkı sağlamaya hazırız."

Pakistan Milli Eğitim Bakan Sardar Aseff Ahmed Ali Türkiye'de olmaktan büyük onur duyduklarını ifade ederek, Milli Eğitim Bakanı Çubukçu'nun konuşmasında kendi düşüncelerini de aktardığını söyledi.

Düzenlenen toplantı için Bakan Çubukçu'ya teşekkür eden Ahmed Ali, Türkiye'deki eğitim alanındaki başarıları takdir ettiklerini belirtti. Bakan Ahmed Ali, Türkiye'nin İslam ülkeleri ve Müslüman olmayan ülkeler arasında bir köprü olduğunu da sözlerine ekledi.

Afganistan Milli Eğitim Bakanı Faruk Vardak da Bakan Çubukçu'ya teşekkürlerini ileterek, bu toplantının eğitim alanında olmasının önemli olduğunu belirtti. Bakan Vardak, eğitimin sürdürülebilir barış, ekonomi ve kaliteli nesiller için önemli olduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından üç ülkenin bakanları eğitimde işbirliği protokolünü imzaladı.

TÜRKİYE CUMHURİYETİ-AFGANİSTAN İSLAM CUMHURİYETİ VE

PAKİSTAN İSLAM CUMHURİYETİ EĞİTİM BAKANLARININ İKİLİ VE ÜÇLÜ TOPLANTILARI

(19 Ocak 2010-Ankara)

ORTAK BİLDİRİ

Afganistan İslam Cumhuriyeti Eğitim Bakanı Sayın Ghulam Farooq Wardak, beraberinde Yüksek Öğrenim Bakanlığının temsilcisiyle birlikte ve Pakistan İslam Cumhuriyeti Başbakanının Danışmanı Sayın Sardar Aseff Ahmed Ali, Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanı Sayın Nimet Çubukçu'nun davetiyle 19 Ocak 2010 tarihinde, 25 Ocak 2010 tarihinde İstanbul'da düzenlenecek olan Türkiye-Afganistan-Pakistan Üçlü Zirvesi'nin hazırlıklarına katkıda bulunmak amacıyla bir araya geldiler.

Üçlü toplantı öncesinde Afganistan ve Pakistan Bakanları Türk Bakanla ikili görüşmelerde bulundular ve ülkeleri arasındaki mevcut işbirliğinin çeşitli yönlerini ele aldılar.

Toplantılar sırasında üç bakan, bireylerin ve toplumların gelişiminde vazgeçilmez bir araç olarak eğitime verdikleri önemi vurguladılar. Eğitim alanında hâlihazırda devam eden işbirliğine işaretle, bu işbirliğinin daha da ileri götürülmesine ilişkin taahhütlerini yinelediler.

Bakanlar, ülkelerinin genç nüfusunun hem bir sorun, hem de bir avantaj olduğunu belirttiler. Gençler arasında mevcut dostluk bağlarının güçlendirilmesi ve teşvik edilmesi, aynı zamanda ülkeleri arasındaki güçlü tarihi bağlar konusundaki farkındalığı arttırmak amacıyla Bakanlar, kendi dillerindeki kitapların birbirlerinin dillerine tercüme edilmesini ve basılmasını desteklemeye karar verdiler.

Bakanlar, kızların ve kadınların eğitiminin sosyal dönüşüm açısından önemini vurgulayarak, bu alanda pilot projeler belirlemeye karar verdiler.

Küreselleşmeden kaynaklanan fırsatların yanında zorlukların da farkında olarak Bakanlar, ekonominin büyümenin motoru olarak nitelikli insan gücünün öneminin altını çizdiler ve eğitim alanında işbirliğini geliştirmeyi kararlaştırdılar.

Eğitimin öncelikle ulusal bir icra alanı ve her ülkenin özelliklerinin kendine has olduğunu akılda tutarak Üçlü Zirvede kabul edilmek üzere, gelecek kuşaklar arasındaki karşılıklı dostluğun ve işbirliğinin daha da ileri götürülmesine katkıda bulunacak bir Eğitimi Geliştirme Paketi tavsiye etme konusunda fikir birliğine vardılar:

* Fakülte geliştirme programları hazırlanması;

* Mesleki eğitim fırsatları oluşturulması;

* Okul işbirliklerinin artırılması;

* Değişim programlarının genişletilmesi;

* Ticaret Odalarının katkı sağlamaya teşvik edilmesi;

* Bursların sayısının artırılması

* Uzman değişimi;

* Eğitim fakülteleri ve öğretmen yetiştirme kurumları kurulmasında yardım edilmesi;

* Ankara'daki Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi'nde kurslar düzenlenen kurslara katılınması;

* Cinsiyet ayrımının engellemesi ve okuryazarlık oranının arttırılması için Türkiye'nin mezuniyet ile iş bulma arasında geçen zamanının azaltılmasındaki deneyimlerinden yararlanılması.

Bakanlar Üçlü Zirve sonuçlarının takibi amacıyla Bakanlıkları üst düzey yetkilileri arasındaki temasın devam ettirilmesine karar verdiler.

Ankara, 19 Ocak 2010

Sayın Nimet Çubukçu

Türkiye Cumhuriyeti Milli Eğitim Bakanı

Sayın Ghulam Farooq Wardak

Afganistan İslam Cumhuriyeti Eğitim Bakanı

Sayın Sardar Aseff Ahmed Ali

Pakistan İslam Cumhuriyeti Başbakanının Danışmanı

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber