Memura hakaret eden amirler hakkında ne yapılmalı?
Bugün Anadolu Ajansının geçmiş olduğu bir haberde, memura hakaret ettiği için bir idari amir hakkında soruşturma açıldığı belirtilmiştir. Zaman zaman memurlar.net'e de iletilen bu türden şikayetlere ilişkin olarak, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda, hakarete uğrayan kişileri koruyan hükümler bulunmaktadır. Yeterki hakarete uğrayan kişiler hakkını aramak istesin...
HAKARETE DİSİPLİN CEZASI VERİLMELİDİR
657 sayılı Kanunun 125. maddesinin Kınama başlıklı bölümünün (g) bendinde "İş arkadaşlarına, maiyetindeki personele ve iş sahiplerine kötü muamelede bulunmak,", disiplin cezası gerektiren bir fiili olarak belirtilmiştir.
Kanunun, "Kademe İlerlemesinin Durdurulması Cezası" verilmesini gerektiren halerini düzenleyen bölümünün (d) bendinde "Amirine veya maiyetindekilere karşı küçük düşürücü veya aşağılayıcı fiil ve hareketler yapmak," ve (l) bendinde "Amirine, maiyetindekilere, iş arkadaşları veya iş sahiplerine hakarette bulunmak veya bunları tehdit etmek," fiileri, disiplin cezası verilmesini gerektiren haller arasında sayılmıştır.
Dikkat edileceği üzere amirin maiyetindekilere kötü muamelede bulunması Kınama, hakarette bulunması ise Kademe İlerlemesinin Durdurlması cezasını gerektirmektedir.
İSPAT MESELESİ
Ancak burada, esas önemli olan konu hakaretin ispat edilmesidir. Eğer hakaret şahitler ile veya elektronik cihazlar ile ispat edilebiliyorsa, yapılacak disiplin soruşturması sonucunda bu madde hükümlerine göre bir ceza verilmesi gerekmektedir. Burada, değinilmesi gereken bir diğer husus ise şudur: Garez veya özel bir maksatla amir hakkında bu tür bir iftirada bulunulması halinde, iftirada bulunan kişi disiplin cezası alacaktır.
ŞİKAYET USULÜ NASIL OLMALI?
Yukarıda belirtilen konuya ilişkin olarak hakarete uğrayan memur, gelişi güzel bir şekilde değil, Bakanlar Kurulu Kararıyla yürürlüğe konulmuş olan Müracaat ve Şikayetler Hakkında Yönetmelik hükümlerine uygun olarak başvuruda bulunmalıdır. Bu konuda detaylı bilgi için tıklayınız.