Trakya eksi 17'yi bugün görecek

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 25 Ocak 2010 07:51, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Son iki gündür şiddetli tipi ve kar yağışıyla kâbus yaşayan Trakya'da dünden itibaren de dondurucu soğuk etkisini göstermeye başladı.

Bölgede sıcaklığın bugün sıfırın altında 17'yi görmesi bekleniyor. Türkiye genelinde de soğuklar etkili olmaya devam ediyor. Yüzlerce köy yolu ulaşıma kapanırken, İzmit ve Kayseri'de 2 kişi donarak öldü.

TRAKYA'da iki günden bu yana hayatı felç eden kar ve tipi yerini dondurucu soğuklara bıraktı. Edirne'de hava sıcaklığının gece sıfırın altında 10 dereceye kadar düşmesi nedeniyle Tunca Nehri'nin kıyı bölümü dondu. Edirne ve Kırklareli'nde en düşük sıcaklık bugün sıfırın altında 17 derece olacak. Tekirdağ'da ise sıcaklığın bugün sıfırın altında 11 derece olması bekleniyor. Yetkililer, vatandaşları ve sürücüleri buzlanmaya karşı uyardı. Çanakkale'de 163, Bursa'da 40, Balıkesir'de 160 ve Sivas'ta 121 olmak üzere toplam 484 köy yolunda ulaşım sağlanamıyor. Ayrıca Çanakkale'de 20, Balıkesir'de 95, Sivas'ta 100 köye elektrik verilemiyor. İl il ?soğuk kâbusu' şöyle:

Doğu daha ?sıcak'

KOCAELİ: Kocaeli Üniversitesi 25-26 Ocakta tarihlerinde fakülte ve yüksek okullardaki yapılacak final sınavlarını olumsuz hava koşulları nedeniyle erteledi. Final sınavların 3-4 Şubat tarihlerinde yapılacağı kaydedildi.

ZONGULDAK: Bölgede 78 köy yolu ulaşıma kapandı. Dün oynanması gereken amatör maçlar ileri tarihe ertelendi.

BOLU: D-100 Karayolu'nda yoğun kar yağışı nedeniyle ulaşımda zaman zaman aksamalar yaşandı. Karayolları ekipleri, TIR ve kamyonların yola zincirsiz devam etmelerine izin vermiyor. Kar ve sis özellikle Karanlıkdere ve Seymenler mevkilerinde etkili oldu. Görüş mesafesi zaman zaman 30 metreye kadar düştü.

İZMİR: Soğuk hava koşulları nedeniyle ölüm olaylarının yaşanmaması amacıyla Emniyet Müdürü Ercüment Yılmaz, evsizlerin karakollarda barındırılması talimatını verdi. Polis ekipleri, sokaklarda kalan kişileri, karakollara getirerek geceyi sıcak bir odada geçirmelerini sağladı.

DOĞU ANADOLU: Bölgede kar ve tipi ulaşımı olumsuz etkiliyor. Muş'ta 170, Erzurum'da 90, Bingöl'de 12 ve Ardahan'da 4 olmak üzere toplam 276 köy yolunda, kar ve tipi nedeniyle ulaşım sağlanamıyor.

2 kişi donarak öldü

İzmit'te boş bir dükkânda dün saat 20.00 sıralarında Ziya Tunalı'nın (70) cesedi bulundu. Yaşlı adamın donarak öldüğü anlaşıldı. Kayseri'nin Akkışla İlçesi'nde ise üç gün önce kaybolan Mehmet Akşit (78) ilçeye üç kilometre uzaklıktaki Cıncıklıdere Mevkii'ndeki dere kenarında donmuş halde bulundu.

Hava daha da soğuyacak

SOĞUK ve yağışlı hava Türkiye genelinde hafta içinde de etkisini sürdürecek. Sıcaklar Pazartesi'nden itibaren 4 ila 6 derece azalacak. Ege ve Akdeniz kıyılarında hafif, Marmara ile kuzey, iç ve doğu bölgelerde kuvvetli buzlanma ve don olayı bekleniyor. Doğu bölgelerde beklenen kuvvetli kar yağışının özellikle Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ile Doğu Anadolu'nun kuzey ve doğusunda çığ olayına neden olabileceği tahmin edildiğinden tedbirli olunması istendi. Hissedilir derecedeki sıcaklık düşüşüne bağlı olarak Türkiye genelinde görülecek buzlanma ve don olayı ile doğu bölgelerdeki beklenen kuvvetli kar yağışı ve çığ tehlikesine karşı ilgililerin ve vatandaşlar uyarıldı.

İstanbul'da tipi kâbusu

İSTANBUL'un Çatalca İlçesi Binkılıç Beldesi'nden çocuklarına süt almak için 4 kilometre uzaklıktaki ağıllara giderken tipiye yakalanan 3 kişi, donarak ölmekten son anda Kırklareli'deki karayolları ekibi tarafından kurtarıldı. Binkılıç Beldesi'nde yaşayan 60 yaşındaki Cemal Aksoy, 25 yaşındaki Hasan Çelik ve 30 yaşındaki Metin İpek kurtarılmasının sevincini yaşarken, çok sayıda elektrik direğinin rüzgârın etkisiyle devrildiği bölgede karakış kâbusu yaşandı.

Yollarda kalanlar köylerde kurtuldu

Önceki gece Vize-Saray arasında tipiye yakalanan 20 aracın mahsur kaldığı ihbarı üzerine harekete geçen Karayolları ekipleri, yer yer 2 metreyi aşan kar birikintilerini açarak mahsur kalanlara ulaştı. Mahsur kalınca otomobillerini yol kenarında bırakanlar köylere götürülerek donmaktan kurtarıldı. Tipiye yakalanan ve tansiyon hastası olan Kemal Eryılmaz da karayolları ekipler tarafından hastaneye götürüldü.

Anayollar açıktı ama arayollar can pazarı

İstanbul'da kent içindeyse belediye ekipleri, ana yollarda tuzlama çalışmalarını aralıksız sürdürdü, ancak mahalle aralarında büyük sıkıntılar yaşandı.

İstanbul Deniz Otobüsleri A.Ş.'nin (İDO) bazı seferleri de, olumsuz hava koşulları nedeniyle yapılamadı. Saat 07.00'deki Yenikapı- Bandırma seferi ile 18.15'teki Armutlu-Armutlu Tatil Köyü-Yenikapı-Bostancı, saat 15.30'daki Bursa-Kadıköy-Kabataş seferleri hava muhalefeti nedeniyle iptal edildi. Kartal-Yalova deniz otobüsü seferleri ile Bostancı-Adalar ve Haliç hatlarındaki vapur seferlerinin de şiddetli lodos nedeniyle yapılamadığı belirtildi.

Evsizler barınağa alındı

İSTANBUL Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı ekipler, 3 bin 475 personel ve 770 araç ile ana arterler, meydanlar ve bağlantı yollarına tuz attı. Ekipler 4 bin 120 ton tuz, 61 ton solüsyon kullandı. Alibeyköy Tevfik Aydeniz Spor Salonu'nda 428 kimsesiz vatandaş misafir edildi. AFP muhabiri Bülent Kılıç da İstanbul Boğazı'nda dondurucu soğukta denize giren bir kişinin fotoğrafını böyle görüntüledi (yanda).

Kazalar can aldı

AŞIRI soğuk hava, tipi ve kar yağışı nedeniyle yaşanan kazalar şöyle:

İSTANBUL: Şişli'de, kullandığı ciple rampadan zincirsiz inmeye çalışan Selin Kabaklı, buzlanma nedeniyle direksiyon hakimiyetini kaybetti. Kontrolden çıkan cip, park halindeki bir otomobil ile kaldırıma çarparak yan döndü. Gelen itfaiye ve sağlık ekipleri rampayı araçlarıyla çıkamadı. Sağlık ekipleri yaklaşık yüz metre yürüyerek hafif yaralı Selin Kabaklı'ya müdahale etti. İtfaiye erleri sedyeye koydukları Selin Kabaklı'yı ambulansa taşıdı.

BURSA: Merkez Nilüfer İlçesi'nde 37 yaşındaki Şaban Uslu yönetimindeki otomobil, aşırı hız ve yolun kaygan olması nedeniyle 26 yaşındaki Cahit Yöş'e ait TIR'a arkadan çarptı. Hurdaya dönen otomobili kullanan Şaban Uslu, 112 Acil Servis ambulansı ile Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne kaldırıldı. Şaban Uslu, hastanede yapılan müdahalelere rağmen kurtarılamadı.

Deniz buz tuttu

ÇANAKKALE'nin Gelibolu İlçesi Atatürk Meydanı'nda bulunan ve balıkçıların teknelerini bağladığı iç liman bölgesinde, aşırı soğuk nedeniyle denizin üzerinde buz parçaları oluştu. Şehir içindeki yollarda da buzlanma meydana geldi. Belediye ekipleri, yol ve kaldırımlarda kar küreme çalışmalarını sürdürdü. Zincirsiz yola çıkan bazı araçlar ise yolda kaldı.

Soğuğun keyfini çıkaran da var

BOLU'da dün gece hava sıcaklığının sıfırın altında 15 dereceye kadar düşmesiyle doğa harikası Gölcük'te göl yeniden buz tuttu. Kar kalınlığının 15 santime ulaştığı Gölcük'te karla kaplanan çam ormanları ile buz tutan göl bütünleşti. Gölcük'e gelen günübirlik tatilciler karların üzerinde gezintiye çıkarak, buz tutan gölün önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.

Kar ve buzlanma uyarısı

İSTANBUL Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, kar yağışının bugün de devam edeceğini ve perşembe gününe kadar ciddi buzlanmanın görüleceğini belirterek uyarılarda bulundu. Vatandaşlardan toplu taşıma araçlarını tercih etmelerini isteyen Topbaş, araç sahiplerinden buzlanmaya karşı dikkatli olmalarını istedi. Kar çalışmalarında 4 bine yakın personelin görev yaptığını belirten Topbaş, şunları söyledi: ?770 aracımız 24 saat esasında çalışıyor. Bugüne kadar 23 bin ton tuz, 220 bin ton solüsyon kullandık. Doğalgaz kullanan vatandaşlarımız, 3-5 dakika elektrik kesintisi de olsa kombilerinin mutlaka şartellerini kapatıp tekrar açmalı.?

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber